HABERLER>POLİTİKA
19 Ağustos 2021 Perşembe - 16:46

AK Parti-Büyükşehir arasında kritik zirve ... Toplantıda hangi kararlar alındı?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’yi makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrası başkanlar değerlendirmelerde bulunurken, depremzede vatandaşlar için alınması planlanan Dünya Bankası kredisi ve deprem bölgelerindeki emsal artışı konusunda 'müzakere' vurgusunda bulunuldu. Soyer depremzede vatandaşların mağdur olduğu emsal artışı konusunun yeniden masaya yatırılabileceğini söyledi.

AK Parti-Büyükşehir arasında kritik zirve ... Toplantıda hangi kararlar alındı?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- Kent gündemi ile ilgili konularda sık sık karşı karşıya gelen AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu kez aynı masada buluştu.

Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Sürekli’ye iade-i ziyarette bulunan Soyer’e CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de eşlik etti. Soyer’in görüşmeye makam aracı yerine elektrikli otomobil ile gelmesi ise dikkat çekti.

Görüşmenin gündeminde ise Dünya Bankası'ndan depremzedeler için alınması planlanan 340 milyon Dolarlık kredi yer aldı. Toplantı çıkışı yapılan açıklamada kredi için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve İller Bankası arasındaki müzakerelerin sürdüğüne vurgu yapıldı.

SOYER: MUTLU AYRILIYORUZ
Sözlerine AK Partili yetkililere teşekkür ederek başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, görüşmeden mutlu ayrıldıklarını belirterek "Kerem Ali Sürekli başkanımıza, Özgür Hızal başkanımıza teşekkür ediyoruz. Gösterdikleri ev sahipliği ve nezaket için çok teşekkür ederim. Bildiğiniz gibi gündemimizde Dünya Bankası'ndan gelmesi beklenilen 340 milyon dolarlık kentsel dönüşüm kredisi ile ilgili çalışmaları vardı. Bunu tekrar gözden geçirdik. Bildiğiniz gibi bununla ilgili 3-4 aydır süren bir müzakere süreci vardı. Daha sonra Hazine bakanlığı ve İller Bankası ekiplerinin katılması ile devam etti. Bir mutabakat hasıl oldu ama  imzalanmış bir sözleşme yok henüz. Bir mutabakat var Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi tarafından açıklanan… Ancak bundan Hazine Bakanlığı’nın garantisi ile ilgili icap eden bir durum var. Bu süreç devam ediyor. Hazine Bakanlığının onay süreci ve garanti süreci devam ediyor. Bu sonlanmış değil. Güzel olan şey biz İzmir'de ortak bir irade koyarak bunun takipçisi olmaya karar verdik. Bunu hızlandıracak adımları birlikte atacağız. Hem İller Bankası hem Hazine Bakanlığı  bürokratlarının İBB bürokratları ile beraber çalışması  ve bu süreci sonlandırmasını canı gönülden arzu ediyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetleri gidermek için  elbirliği ile çalışacağız. Hızlı bir şekilde Cumhurbaşkanlığına arz edeceğiz ve bundan da diliyorum ki sonuç alacağız.

Ancak bugünkü toplantımızın daha önemli bir  sonucu var ki o da kentsel dönüşüm için İzmir'de başkanlarımın ortak iradesi ile birlikte çalışmaya karar verdik. Bundan sonrasında belki Türkiye'de daha önce başarılmamış ancak başarılması tüm Türkiye'ye örnek olacak ilham verecek bir çalışmayı da birlikte gerçekleştireceğiz. Çünkü Dünya Bankası'ndan gelecek kredi ile yapılacak konut miktarı da vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetleri giderecek rakamlar değil. Orta hasarlı binalar ile ilgili belki çözüm gelecek ancak belki 50-60 bin konut benzer talepler ile karşımıza gelecek. Bu talepleri en kısa sürede karşılayabilmek adına birlikte çalışma iradesini ortaya koyduk. Yüzümüz gülerek ve gayet memnun olarak ayrılıyoruz" ifadelerini kullandı.

SÜREKLİ: CUMHURBAŞKANIMIZIN ONAYINA GİDEN BİR SÖZLEŞME YOKTUR
Tunç Soyer'in ardından açıklamalarda bulunan AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ise, "Daha öncesinde de Sayın Başkanımızın daveti üzerine bir görüşme yapmıştık. Görüşmede tabii ki depremden sonra yaşanan İzmir birlikteliği ve özellikle depremden sonra ortaya çıkan sorunları başta olmak üzere İzmir'in kronikleşmiş sorunları, bunlara çözüm üretmek ve özellikle kentsel dönüşüm ve depremdeki konutlarla ilgili konular vardı. Geçen seferki görüşmemiz gayet olumlu geçmişti. Ondan sonraki süreç de devam ediyor. Şu anda müzakereler ve süreç devam ediyor. İmzalanmış bir kredi sözleşmesi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına giden bir sözleşme yoktur. Hazine, Dünya Bankası ve İller Bankası arasındaki müzakereler vardır. Bunlar devam ediyor. Bizler bu müzakereleri takip ediyoruz ve destekliyoruz. Sürecin takipçisiyiz. Başkanım önemli bir hususu ifade ettiler. Bu kredi İzmir'in bütün sorunlarını, depremden kaynaklı sorunlarını da çözmüyor. Sadece orta hasarlı binalara ve İzmir’in bazı kamu yatırımlarına yönelik bir çözüm getiriyor. Ondan sonra bekleyen az hasarlılar, kentsel dönüşüm var. Bunları da masaya yatırdık. Biz sadece bu konuyla sınırla kalmayalım dedik. İzmir Türkiye'ye örnek olabilir. Deprem araştırma konusunun raporunu Necip Nasır vekilimiz bugün paylaştı. Orada kentsel dönüşümün yapılması ve kolaylaştırılması ile ilgili öneriler var. Bunların da takipçisi olacağız. İlk örneğinin İzmir’de yapılmasını temenni ediyoruz. Şunu da ifade edeyim: 30 Ekim’de yaşadığımı depremden sonra gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hükümetimiz, bakanlarımız gerek büyükşehir belediyemiz, ilçe belediyelerimiz ve siyasi partiler sorunları hızlıca çözdüler ve vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalıştılar. Doğal afet gibi konularda siyaset yapmıyoruz, yapmayacağız. Yaralarımızı hep birlikte saracağız" diye konuştu.

SOYER: EMSAL ARTIŞI MASAYA YATIRILACAK
30 Ekim depreminden sonra depremzedelerin özellikle vurgu yaptığı 'emsal artışı' konusunda çalışma yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine yeniden konuşan Başkan Soyer, "Burada taraf meselesi değil, bu Büyükşehir Belediyesi’nin üzerinde çalışılması gereken bir mesele. Biz AK Parti Meclis Üyeleri ile beraber K alanlarının tarif edildiği, korunması gereken alan olarak tarif edilen alanlarla ilgili çalışmayı süresinden önce tamamladık.  5 ay gibi bir süreydi, ondan önce tamamladık. Bu söylediğiniz yeni bir şey. Bununla ilgili de yine birlikte çalışacağız. Bunu da masaya yatıracağız. Bundan nasıl bir sonuç çıkarabiliriz, hep beraber değerlendireceğiz" dedi.

YÜCEL: HER ZAMAN DİYALOĞA AÇIĞIZ
Son olarak söz alan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise, kendilerinin her zaman diyaloga açık olduğunu belirtirken, "Biz kentimiz için de ülkemiz için de hizmet etmek, kenti ve ülkemizin sorunlarını çözmek için her zaman iletişimi ve diyalogu, kullanan bir siyasi partiyiz. Bugün Büyükşehir Belediye Başkanımız, CHP Grup başkan Vekilimiz ile birlikte AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ettik. Sayın Kerem Ali Sürekli ile şu an gündemde olan Dünya Bankası tarafından verilecek olan krediyi konuştuk. Şu an da prosedür ve süreç devam ediyor. Başta da ifade ettiğim gibi sorunların çözülmesi konusunda iletişim, diyalog, dayanışma her zaman bizim önceliğimiz. Bu konuda her zaman Cumhuriyet Halk Partisi olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Sayın Kerem Ali Sürekli’ye ve AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal’a da bu ortamı sağladıkları için teşekkürlerimi ediyorum" dedi.

 
Amazon'dan atılım: Fiziksel mağaza yolda!
 
CHP'li Salıcı’dan örgüte mesaj: Armudun sapı, üzümün çöpü...
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Depremzede 21 Ağustos 2021 Cumartesi 13:14

Emsal artış daha yeni gündeme gelmiş oda konuşulucakmış. 11 aydada o konuşulur. Siz varyanttaki yalınızda birileri sarayında keyif çatın. O keyfi size çattıranları düşünmeyin. Sizinde görüp göreceğiniz bu kadar olur. Anlaşıldı İzmir size baya bir kaç beden büyük geldi altından kalkamıyorsunuz. Neyse oda çözülür, zaman neki akıp geçiyor 2023 seçimlerinde görüşürüz. Yandaşlarınıza verdiğiniz gökdelen ruhsatlarını İZMİRLİ unutmaz.

Yorumu oyla      3      3  
Murat Şenatalay 21 Ağustos 2021 Cumartesi 13:12

Devletin o manında çıkarttığı şartnamelere uygun yapılmış konutları devletin teknik insanlarına kararlarına güvenip alıyoruz. Müteahhitler o zamanın koşullarında projelerini kontrol ediyor ve yapıyorlar. AMA O ZAMANIN Daha sonra devletin teknik personeli (ULU BİLİM ADAMLARI) diyorlar ki , BU ŞARTNAMELER YETERSİZ , BUNU TAN 6 KEZ DİYORLAR. Yani onlara güvenip 1990 yılında ev aldıkya, Buevlerin 10 yıl sonra yanlış şartnameler ve yasalarla EKSİK yapıldığını söylüyorlar. BENİM EV ÇÖP OLUYOR. NEDEN ? DEVLETİN O ZAMNKİ MÜHENDİSLERİ MİMALARI , HOCALARININ YETERSİZ KARARLAR VERİP DEVLETİN BU KARARI , DEVLETİN EN YETKİLİ KURUMUNDAKİ İNSANLAR TARAFINDAN ONAYLAYAN İNSANLAR TARAFINDAN, EVİMİZİN HURDA OLDUĞUNU ÖĞRENİYORUZ. KARDEŞİM BİZ DEVLETİN VERDİĞİ YANLIŞ YASALARLA YAPILDIĞINI NEREDEN BİLECEĞİZ. BU İŞİN TEK SORUMLUSU BU YANLIŞ YÖNETMELİK VE YASALARI ÇIKARTMAYA YETKİLİ DEVLETİN TAA KENDİSİDİR. TAZMİN ETMEK TE ONUN GÖREVİDİR. BİZ VERGİMİZİ SAÇMA SAPAN YASA , TEKNİK ŞARTNAME , UYGULAMA ÇIKARTSIN DİYE Mİ BU İNSANLARA VERİP ONLARI BESLİYORUZ. MADEM KAFA BASMIYOR GİTSİNLER KADEŞİM. BU MADDİ VE MANEVİ BÜTÜN SONUÇLARDAN DEVLETİN KURUMLARI SORUMLUDUR VE TAZMİN ETMEK ONUN ASLİ GÖREVİDİR.

Yorumu oyla      3      3  
R.Birinci 20 Ağustos 2021 Cuma 19:10

İzmir büyük bir deprem atlattı. Yaralar kolay sarılmıyor. Fakat siyasi ayrılıklar söz konusu olursa bu yaralar hiç sarılmaz. Zaman geçtikçe de yaralar kanamaya devam eder ve sonunda kangrene dönüşür. Onun için bu buluşma ve birlikte çözüm arama konusunda tarafların samimi girişimlerini olumlu karşılıyorum. Bu buluşmalardan çözüm çıkarsa samimiyetlerine inanacağım. Bekleyip göreceğiz.

Yorumu oyla      3      3  
izmir'li 20 Ağustos 2021 Cuma 11:07

çürük zemine malzemeden çalınarak ev yapılıyor dere yataklarına ev yapılıyor denetimler sıfır. yada denetimde bu çürük yerlere onay verenler kim. evimin çürük olduğunu bile bile oturuyorum yarın başıma bir şey gelirse Allah devlete zeval vermesin.

Yorumu oyla      3      3  
vatandaş 20 Ağustos 2021 Cuma 10:34

Sayın Soyer çıkışları ve icraatları ile partisinin çizgisinden uzaklaşıyor... Mülteci çıkışı en son örnek ... O kadar yanlışa ve merkezi baskıya rağmen ziyaretinin bence altını dolduracak hiç bir anlam bulamıyorum... Bir ayağı çukurda olan iktidarın yerel örgütünden meted ummak ise neyin göstergesi... Sayın Soyer ne olur artık sahaya inin halk hizmet bekliyor... Trafik felç okullar açıldığında daha büyük bir kabus olacak.... Sen daha Borsa nın önündeki yolu özel otopark olarak kullanılmasına ses çıkaramıyorsun ... İzmir linin kaderi bu olmamalı

Yorumu oyla      4      3  
Hüseyn uygun 19 Ağustos 2021 Perşembe 21:46

1 yıl olacak hiç bir gelişme yok evim Ç.Ş.B deprem sonrası az hasarlı tespitinde bulundu 5. 7. Katlarda bile çatlaklar var bakmadılar bile kirişler çatlak biz deprem zedeyiz kentsel dönüşüm cü degil emekli maaşı ile ödeyemeyeceğim mebla fiyatlar bu kredi faizleri oranlar ve geri ödeme şartları iyileştirilmeli şu an 30 ekimden sonra evimizde yaşamıyorum tek kuruş yardım alamadım devletimizin ve sayın başkanımızın bizlerin yanında olmasını bekliyoruz. .

Yorumu oyla      6      5  
MEVLÜT ŞAHİN 19 Ağustos 2021 Perşembe 21:02

30ekim depreminde az hasarlı olan binalara %30 emsal artışı istiyoruz.Kentsel dönüşüm kredisinin daha düşük seviyede 20yıla çıkarılsın miktarı artırılsın

Yorumu oyla      4      6  
onay verecek yer belli değil mi? 19 Ağustos 2021 Perşembe 19:57

Belediye proje yapmak için kredi alacak, onay lazım ama bir partinin il başkanının ayağına gidiliyor. Görüşmeden mutlu ayrılıyoruz nedir?

Yorumu oyla      3      4  
bildiğin zaman kaybı 19 Ağustos 2021 Perşembe 19:10

Halk yetkiyi belediye başkanına vermiş; il başkanı kim? Ne diye toplantı yapılır? Burası demokratik bir hukuk devleti değil mi? Kredi bulunduysa onay verecek makamlar belli değil mi? Yok bugün buluştuk, bilmem ne konularını konuştuk. İl Başkanı mı kentsel dönüşüm yapacak? Belediye meclisi var, belediye başkanları var, vekiller var, bakanlar var ... var da var.

Yorumu oyla      6      5  
Güldogdu Akgün 19 Ağustos 2021 Perşembe 17:25

Sayın yetkililer.Emsal artışını RANT Olur gözüyle bakmayın lütfen Aniden gelen depremde Evini biranda kaybetmiş insanların güvenli evlerine tekrardan kavusabilmesi olarak bakın.Depremzedelerin büyük çoğunluğu Emekli ve dul maaşıyla geçiniyor inşaat maliyetleri yüksek olduğundan muteahitler yüksek meblalar talep ediyor.Depremden sonra kiraya taşınıyor depremzedeler kiraya taşınacak geliri olmayan insanlar yakınlarının yada ailelerinin yanına sığınıyorlar. Bir konuda fikir ayrılığı yaşasan sırf onların yanında kalıyorsun diye sesini çıkaramıyorsun mesela yanlışa mecburen susuyorsun.kirani biraz geciktirsen ev sahibi azarlıyor.yani bu maduriyeti anlatacak tarif yok anca yaşayınca anlaşılır bu maduriyet aman siz yaşamayın. Emsal artış ve 0 faizli kredi tek çözüm tezinden iyi haberler alabilme dileğiyle.tesekkurler

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den rozet şov... MHP'den 'komedi tiyatrosu' salvosu!
Başta Foça MHP Meclis Üyesi ve eski CHP’li Osman Mert olmak üzere bazı ...
CHP’den İzmir’de bölge zirvesi: Hükümete yaylım ateşi!
Cumhuriyet Halk Partisi'nde CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Örgüt ...
AK Partili Kaya 'beceriksizlikte zirve' dedi: Kaynaklar temiz suya muhtaç!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Buca'da yaptığı ziyarette ...
 
AK Partili Nasır’dan Büyükşehir’e ‘Dünya Bankası’ salvosu: Kredi sözleşmesi imzalanmadı!
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, 30 Ekim’de meydana gelen ve İzmir’de ...
Sertel’den hükümete ‘kadercilik’ eleştirisi: Allah Türkiye’yi sevmiyor mu?
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, iktidarın yangın ve sel felaketlerinin ...
CHP'li Bakan'dan TÜGVA tepkisi: Kamu gücü kullanıyorlar!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir'in bazı ilçelerine TÜGVA'ya ...
 
Seçim barajı yüzde 5'e düşecek mi?
AK Parti ve MHP'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı seçim yasası teklifinde ...
CHP PM Üyesi Nalbantoğlu’ndan Sertel’e ‘mülteci’ yanıtı: Konuyu yanlış anlamış!
CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç ...
Çavuşoğlu, Rus mevkidaşıyla görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile Afganistan'ı görüştü.
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva