HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Kasım 2013 Çarşamba - 18:32

EXPO’da hayal kırıklığı sonrası ilk tepkiler: Kim/ne dedi?

Paris’te ikinci oylamada gelen kara haber sonrası kent siyasetinden ilk yorumlar…

EXPO’da hayal kırıklığı sonrası ilk tepkiler: Kim/ne dedi?

EGEDESONSÖZ – İzmir’in EXPO 2020 rüyası Paris’teki BIE Genel Kurulu’nda gerçekleşen tarihi oylamanın ikinci turunda sonlandı.

OECD binasında yapılan oylamanın ilk turunda 33 oyla üçüncü sırada kalan İzmir, ikinci turda 36 oy alarak 41 oy alan Ekaterinburg ve 87 oy alan Dubai’nin ardında kalarak elendi.

Paris’te sandıktan çıkan kara haber sonrası sıcağı sıcağına hayal kırıklığını anlatan değerlendirmeler geldi.



KOCAOĞLU: BİZ İNCİRALTI’NI PLANLAYALIM
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “2005 yılında Japonya’daki EXPO’da 2015 için aday olduğumuzu açıkladığımız günden beri 8 yıldır EXPO’nun peşinde koşuyoruz” diyerek başladığı açıklamasında imalı ifadeler kullandı. Kocaoğlu, “Ben yarışın nasıl yapıldığını söylemeyeceğim, nasıl yapıldığı herkes tarafından malum ve yorumlanıyor. Sağlıklı bir yöntem bulunmazsa bu tür yarışlara girmemek gerekiyor. İzmir gibi bu kadar zenginliği, fuar geleneği ve uygun teması olan kentin EXPO’yu açık ara kazanması gereken 3. olması büyük bir yanlıştır. EXPO bir amaç değil araçtır. Biz EXPO’yu kenti kalkındırmak için istiyorduk. Biz hükümetle el ele verelim, İnciraltı’nı planlayalım. EXPO 2020’den çok daha önce hedefimize ulaşır ve İnciraltı’nı şifa dağıtan bir merkez haline getiririz. İzmir bir yerde hata yapmadı. Yeniden adaylık için şimdi bir şey söylemek istemiyorum. Şunu söylemek istiyorum ben hemşerilerime güveniyorum. Biz İzmir olarak hiçbir desteğe ihtiyaç olmadan kalkınabileceğimize inanıyoruz. Bunu yapabilecek gücümüz var, hiçbir endişe duymadan İzmir’e ve İzmirli vatandaşlara daha iyi bir yaşam sunacak kalkınmayı başaracağız” dedi.



YILDIRIM: KAYBETMEDİK, ASIL YARIŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise bir teselli açıklaması yaparak İzmir’in kaybeden değil kazanan taraf olduğunu söyledi. Yıldırım, "Öyle anlaşılıyor ki oylama bir kez daha bir gerçeği ortaya koydu. Bu tür organizasyonların güvenilirliği bundan sonra biraz daha sorgulanacak. Aslında kaybeden İzmir değil, kaybeden Türkiye değil. Hiçbir etik değeri dikkate almadan her türlü işi yapmaya çalışan ve bununla sonuç alma gayretinde olan bazı adaylar. Doğrusu bence bundan sonra yapılacak şey bu organizasyonların seçim sistemleri ve usul esaslarının çok daha sağlam ilkelere, evrensel kurallara bağlanması gerekir. Bu vesileyle milletimiz İzmirliler şunu iyi bilsin. Bizim bakımımızdan değişen hiçbir şey yok. İzmir kaybetmedi. İzmir kazandı. Şu anlamda kazandı diyorum. Bizi gerek ülkemizin gerek İzmir'in hak ettiği her türlü hizmeti, her türlü gelişmeyi sağlamak yönünde yine bir takım olarak, İzmir ruhu olarak Türkiye ruhu olarak çalışmaya devam edeceğiz. Bizim temamız hala geçerli. Herkes için sağlık diyoruz. Sağlık olsun. Dünyanın sonu değil, asıl yarış şimdi başlıyor" şeklinde konuştu.



CHP CEPHESİNDEN İLK TEPKİLER

CHP İL BAŞKANI ALİ ENGİN:
EXPO 2020’yi kazanmak adına hepimiz çok umutluyduk ve gerçekten bu organizasyonun kentimize gelmesini çok istiyorduk. Ancak ikinci kez bu organizasyonu kazanmanın kıyısından döndük. Adaylığımızın başından beri, hem yerelde,  hem de genel de tüm dinamikler elinden geleni yaptı ve iyi niyetle çalıştı. Bu süreçte, Büyükşehir belediyemizin, Hükümetin, Sivil Toplum Kuruluşlarının birlik içinde çalışması gerçekten önemliydi. Bu birlikteliğin ve uyumun bundan sonrada sürdürülmesi İzmir’e çok şeyler katacaktır. İzmir her alanda örnek olduğu gibi, iş birliği konusunda da örnek teşkil edecek çalışmalara umarım devam eder.
EXPO’nun kazanılamaması sonrasında kimsenin suçlu aramaması ve süregelen uyum sürecine darbe vurmaması gerektiğine dikkat çeken Ali Engin, sözlerini şöyle sürdürdü.
Elbette bu EXPO 2020 için yapılan çalışmalarda bazı aksaklıklar veya gözden kaçan unsurlar olmuş olabilir. Kaldı ki, bu EXPO yolunda rakiplerimizin hiçte etik olmayan yollara başvurduğu herkesin malumu. Ancak artık sona eren bir yarış için kimse günah keçisi aramamalı ve bu konuda İzmir’de gereksiz bir tartışma başlamamalıdır. İstenildiği takdirde herkesin birbirini suçlayacak bir sebep bulabileceğini biliyoruz ama en son ihtiyacımız olan şey, kentimizde yeni bir tartışma başlatmaktır. Dilerim ki, hiç kimse bu türden bir çaba içine girmez. EXPO için çabalayan, İzmir için emek harcayan herkese teşekkür ediyorum. Bu, içinde yer aldığımız ne ilk ne de son yarıştı. Gelişen ve büyüyen İzmir’de daha nice büyük organizasyonlar yapacağımıza kimsenin şüphesi olmasın.
 
CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ ALAATTİN YÜKSEL: İzmir EXPO’suz de gelişmesini sürdürecek bir kenttir. Kaybettiğimize üzüldük ama biz İzmir’de zaten EXPO olmadan gelişmeler sağlamış altyapısı, planlaması tamam bir şehiriz. İnciraltı’nı sağlık açısından planlarsak AVM, gökdelen bölgesi olmazsa, kaynaklar İzmir’e aktarılırsa sorun olmaz. Organizasyonu almış gibi gelişmeyi kaydeder. Teşvik komşu illerdeki gibi olursa, yardımları alırsa, ödediği vergileri kamu yatırımı olarak geri alırsa EXPO’yu almış gibi oluruz. Bu organizasyonu kaybetmemizin nedeni yerel yönetimlerin dışlanmasıdır.

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ MUSTAFA MOROĞLU: Yaşananlardan üzgünüm. Umudum vardı ama olmadı. Niye böyle oldu iyi değerlendirmek lazım. İktidarı ile yereli ile bir değerlendirme yapılacaktır.

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ ERDAL AKSÜNGER: Ne denilebilir bilmiyorum ama üzgünüz. Suçlu aramaya da gerek yok. Yurt dışı forumlarında Dubai’nin önde olduğu belliydi.  Alınan oylara baktığınızda çok üzüntü verici durumdayız. Geçen EXPO’nun iki katı maddi harcama yapıldı. Yapılan harcamaların sorgulanması gerekir. Her aday ülkeler yürütmenin başına yerel yönetimi koyarken biz atanmışı yaptık. Merkezi hükümet ön plana çıktı. Tecrübeli olmamıza rağmen bu dinamiklerin hiçbirisine danışılmadı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer geçen dönem genel sekreterdi. Ona hiçbir şey sorulmadı. Kentin morali kırgın. Bunların hepsi yaşandı. Göz ardı edilemez durumdayız. Ne yazık ki biz çok kez hikaye dinledik. Tecrübelerden ders alınmadı.  Paralar harcanırken deneyimler de göz ardı edildi. Dışarıda atıp tutan bir iktidar lobi yapamadı. Görüntüleri, yaptıkları kötü olan bir hükümetin etkisi de oldu. İzmir’e büyük kaza yaptırdılar. Kent kendisini toparlamalı ve yeni projelerle yoluna devam etmelidir.

AK PARTİ CEPHESİNDEN İLK TEPKİLER
AK PARTİ İZMİR MİLLETVEKİLİ RIFAT SAİT: Maalesef sözlerinde durmadılar. Bize 61 ülke söz verdi. Yazılı belgeleri var. Ülkelerin dış işleri bakanları da bize taahhüt vermişlerdi. Ama ilk oylamada yarısı kadar oy çıktı. Araya başka meseleler girdi. Durum maddi boyutlara taşındı.
 
AK PARTİ İZMİR MİLLETVEKİLİ İLKNUR DENİZLİ: Bu süreçte çok ciddi mücadeleler verildi. Hem yerel hem de genel dinamikler çalışmalar yaptılar. Dünya’nın dengeleri çok önemli rol oynuyor. Eğer EXPO 2020 olsaydı büyük bir kaldıraç olacaktı. Bu olmadı ama hızlı bir şekilde gelecek olan yatırımlar aksamadan yine büyük projeler vasıtasıyla sürece yayılarak gelecektir. Enerjimizi İzmir’i, Türkiye’yi büyütmek için çabalayacağız.
 
AK PARTİ İZMİR MİLLETVEKİLİ AYDIN ŞENGÜL: İzmir adına üzücü bir sonuç oldu.  İzmir’in yerel yönetimleri kente sahip çıkamadı. STK’lar da dahil. 2015 için yapılan çalışmalar yine olmadı. Herkes önüne şapkasını koyup düşünmelidir. EXPO oylaması öncesi yağmur yağdı, sular altında kaldı. Yürünecek yeri kalmayan, araba ilerlemeyen bir yere oy vermezler. Altyapısı olmayan bir şehir EXPO’ya nasıl ev sahipliği yapacak. Bundan sonra yapılacak çok şey var. Birlik ve beraberlik içinde kenti için çalışmamamız gerekiyor.  Çıkıp ‘şu şunu, bu bunu yaptı’ demenin anlamı da zaten yok.
 
AK PARTİ İZMİR MİLLETVEKİLİ ALİ AŞLIK: Türkiye vermesi gereken mücadeleyi verdi. Buralarda sadece hak edene oy verilmiyor. Subjektif değerlendirme oluyor.  Biz İzmir olarak ilk müracaat ettik. Sonra Rusya, Dubai geldi. Afrika, Asya, Akdeniz çanağında oylar bölündü. Oylamalarda coğrafyalar ve şehirlerin konumu bellidir. Şansımız elimizden ilk oylamadan sonra gitti. Sağlık olsun. Çok isterdik ama olmadı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

MHP CEPHESİNDEN İLK TEPKİLER


 
TANRIKULU: İLK TURDA BELLİ OLDU
Paris heyetinde yer alan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu oylamanın ilk turda şekillendiğini ifade ederek, “Birinci tur oylama belli etti. Yüzde yirmi oyda ortaya çıktı. Olay henüz çok taze... Şundan oldu bundan oldu demek yerine. Nasıl yeni bir başlangıç yaparız ona bakmamız lazım. Bu birazda oylama dışında gelişen faktörlerle yapılan bir iş. Biz bunu yapmayı başaramadık” dedi.

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ OKTAY VURAL: Maalesef İzmir EXPO yolculuğunu kaybetti. Türkiye dış politikada derin bir yalnızlığın içine sokuldu. İzmir’in burada bir kusuru yoktur. Dış politika ülkelerin oy tercihlerini etkiliyor. Bu durumdan gerçekten üzgünüz. Artık İzmir EXPO’ların peşinden gitmek yerine kendi yolunu çizmeli ve vizyonuna uygun projeler ortaya koymalıdır. İzmir, EXPO’ya layık ama politikaların şanssızlığına uğradı.

DEĞİRMENCİ’DEN DIŞ POLİTİKA ELEŞTİRİSİ
İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci kaybedilen EXPO yarışı sonrası hükümete göndermede bulundu. Değirmenci şunları söyledi: Çok nedeni var. Soğukkanlı değerlendirmek lazım. 2 dönem adaylıkta aksilikler erken başladı. İlk sunumda belediye basıldı başkan geri döndü. Bunun gibi pek çok olay var ama şu an yeri değil. EXPO şehirler yarışı olmaktan çıkmış, Dış politika yarışı haline dönmüş. Yani Türk Dış Politikası ne kadar başarılıysa o kadar başaralı olduk. İstanbul Olimpiyat Adaylığını da kaybettik EXPO’yu da kaybettik. Demek ki Dış İşleri politikamızı gözden geçirmemiz gerekiyor.



AKGERMAN’DAN ŞOK İDDİALAR!
Oylama sonrası Ege TV canlı yayına katılan ESİAD Başkanı Bülent Akgerman’dan çarpıcı açıklamalar geldi. Akgerman Dubai’nin İngiliz Gizli Servisi’yle bile ortak çalıştığı iddiasını gündeme getirdi. Akgerman şunları söyledi: İzmir derken burada hükümetimizi de konuşmamız lazım. Bu aynı zamanda bir devlet projesiydi. Dubai gibi güçlü bir ekip Rusya gibi iyi motive gibi olmuş rakipilere karşı iyi bir bütçe oluşturamadık kanısındayım. Dubai’nin İngiliz gizli servisiyle çalıştığı da söyleniyor. 33 oyumuz aldığımız niyet mektuplarının bile altında. Son anda iki delegeyi bile değiştirebilmişler. Bu da ne kadar güçlü bir şekilde eğildiklerini ve para harcadıklarını gösteriyor. Son 2’ye kalsaydık bile zaten yarışı Dubai göğüslemişti. Şahsi fikrimi söylemek gerekirse bir daha aday olunmamalı. 3’üncü kez yenilmek kaldırılamaz. Enerjimizi önümüzdeki olaylara kitlememiz gerekiyor. EXPO bizim için artık rafa kalkmalı diye düşünüyorum.



EBSO MECLİS SALONU’NDA HÜZÜN
İzmir’de işadamları, EXPO 2020 oylama sonuçlarını Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) Meclis Salonu’nda kurulan barkovizyondan izledi.

15 işadamı, büyük umutla girdiği salondan hayal kırıklığı ile ayrıldı. İzmir’in finale kaldığı EXPO 2015’ten daha kötü sonuç alması, ikinci turda elenmesi, şok etkisi yarattı. İzmir Kalkınma Ajansı Başkanı Kemal Çolakoğlu, takımı kurarken hata yapıldığını öne sürerek, şöyle konuştu: "Gerçekten çok üzgünüm. Bu kadarını beklemiyordum Yadırgadım bir sonuç oldu. Çok sıcak bir yara. Nasıl oluyor da EXPO Yürütme Kurulu üyesi Geza Dologh '88 oyumuz var’ diyor ve biz 30 küsurlu oylarda takılıyoruz. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Herhalde işin başında takımı kurarken yanlış yaptık. Hem EXPO hem İZKA derken birbirinin ilgi alanına girince taraflardan bir taraf zayıfladı diye düşünüyorum. Ama olsun bu bizim için çok önemli bir tecrübe kaybeden tarafı yok bu işin. Hem 2015’te hem 2020’de İzmir’in tanıtımı başarılı oldu. Bence bu yeter ama şimdi yapmamız gereken 2015’teki hataya düşmeden 2020 EXPO’sunu yapacakmış gibi İzmir’i ihya etmeye İzmir’deki düzenlemeleri yapmaya devam edelim. Bugünün acısını öyle atlatırız."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 21 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adem BALCI 28 Kasım 2013 Perşembe 11:11

EVET SAYGIDEĞER IZMIRLILER 1 GÜN 2 GÜN ÖNCEDEN IZMIR BASININA 60 DELEGE YÜZDE YÜZ DIYEN IZMIR IKTIDAR PARTISI MILLET VEKILLERI HATTA RUSYA YETKILILERIĞLEDE GÖRÜŞTÜK DEDILER ELENEN YARIŞTA OLANA DESTEK VEREÇEK DEDILER AMA NE YAZIKKI MUM YINE YATSIYA KADAR YANDI BU YEREL SEÇIMLER BAŞLAMADAN ÖNÇE KENDILERININ GERÇEK YÜZLERINI BIR KEZ DAHA IZMIR HALKINA VE IZMIRLIĞE NASIL SAHIP ÇIKTIKLARINI GÖSTERMIŞLERDIR SAYGILAR

Yorumu oyla      14      8  
ENES YALÇIN 28 Kasım 2013 Perşembe 09:34

Üzülmeyin müteahhitler siz ihalelerinize girer inşaatlarınızı yapar paraları yine götürürsünüz.EXPO kazanılsa idi bunun vatandasa doğrudan dolaylı bir faydası olacağını pek sanmıyorum.Varsa faydası olacak diyen beri gelsin.

Yorumu oyla      18      5  
bülent ışık 28 Kasım 2013 Perşembe 09:26

İstanbul'un olimpiyat seçmeleri finalinde aldığı oy ile İzmir'in 2.turda aldığı oy aynı delege sayıları farklı olsa da.

Yorumu oyla      15      5  
Galip Hasdemir 28 Kasım 2013 Perşembe 09:21

Expo komitesinden,Mahmut Özgener,Işınsu Kestelli ve Ender Yorgancılar'ın neden istifa ettiği şimdi daha iyi anlaşılıyor.Demek ki;bu organizasyonun farklı parametreleri olduğunu net olarak görüp,biz bu işte yokuz demişler.Kendilerini kutluyorum.Ve Bülent Akgerman'ın görüşlerini destekliyorum.Bu Expo işinden çekilmek lazım.Ve bir daha da aday olmamak gerekiyor.

Yorumu oyla      15      6  
KEREM 28 Kasım 2013 Perşembe 07:53

ANKARANIN NE KADAR DESTEK VERDİGİ ORTADA...İŞLERİNE GELEN BİR SEY OLSAYDI...YANİ RANT ŞU ANDA KENDİLERİNDE OLSAYDI.O ZAMAN GÖRÜN EXPOYU NASIL ALIYORDUK....YALAN SA SÖYLEYİNN...

Yorumu oyla      18      8  
Gökhan kurt 28 Kasım 2013 Perşembe 02:15

dünyanın hangi ülkesinde olurasanız olun expo adayı şehrin baş temsilcisi BELEDİYE BAŞKANIDIR...ilin valisi veya bakanı değildir.expoyuda eline yüzüne bulaştırmıştır. akp zihniyeti izmirde ki yerel yöneticileri dışlamıştır.

Yorumu oyla      22      8  
BAKIS 28 Kasım 2013 Perşembe 00:58

"Izmirli" adiyla yorum yapan arkadas her seyi en guzel sekliyle ozetlemis. Isin komik yani; hadi diyelim sade vatandas boyle bir ruyanin gerceklesecegine inaniyor da, burnunu Avrupa'dan, Dubai'den veya benzeri yerlerden cikarmayan, isadami ve burokrat kesimi kendisini nasil kandiriyor anlayabilmis degilim.

Yorumu oyla      17      6  
İZMİRLİ 28 Kasım 2013 Perşembe 00:02

EXPO organizasyonu; 1-Şehirlerin tanınması için çaba göstermez, tanınan şehirleri tercih eder.2-Expo sayesinde şehirlere alt yapı gelşmesini düşünmez,altyapısı hazır olan kentleri tercih eder.3-Siyasetin ve egoların tatmini olmak istemez. Siyaset üstü kalmayı ister.Gültepeye çıkın ve izmire bakın ve oyunuzu şimdi verin.

Yorumu oyla      28      9  
Emre 27 Kasım 2013 Çarşamba 22:36

Anlayan; "TC. Öz Vatandaş." 'ın yorumunun üstüne yorum yapmaması gerekir! Özetlemiş...

Yorumu oyla      17      7  
27 Kasım 2013 Çarşamba 21:46

en güzel açıklama sayın alaattin yükselden gelmiş bakın ne demiş--İzmir EXPO’suz de gelişmesini sürdürecek bir kenttir. Kaybettiğimize üzüldük ama biz İzmir’de zaten EXPO olmadan gelişmeler sağlamış altyapısı, planlaması tamam bir şehiriz.---gülek mi ağlayak mı

Yorumu oyla      20      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Paris'te hayal kırıklığı: İzmir'in EXPO rüyası 2.turda bitti
Paris’teki OECD binası gerçekleşen tarihi EXPO 2020 oylamasında ilk turu ...
Konak’ta dostlar aç kalmıyor
Konak Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu ‘Mama Aracı’ tam gaz işe koyuldu. ...
Konak Belediyespor artık 4'üncü büyük
Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, Konak Belediyespor Kadın Futbol ...
 
CHP Kemalpaşa'dan Tartan'a destek
Konak Belediye Başkanı ve CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı ...
İzmir Paris’te son kez sahnede: İşte sunumun tüm detayları
Tarihi oylama gününde EXPO 2020 aday 4 kent arasından son olarak sahne ...
Başbakan'ın Trabzon açıklaması İzmir'e bomba gibi düştü
Başbakan Erdoğan dün grup toplantısında yaptığı konuşmada, İl Özel İdaresi'nin ...
 
Paris’te son tango: İzmir’in kader günü
Paris’teki OECD binası EXPO 2020 oylamasına ev sahipliği yapacak. İzmir’in ...
Kocaoğlu’ndan Paris’ten umut mesajları…
Büyükşehir Belediye Başkanı oylama öncesinde OECD binası önünde İzmir’in şansını değerlendirdi.
Çeşme 21 yıldır o planı bekliyor!
Çeşme’nin kış turizminde de gelişme sağladığını kaydeden Başkan Tütüncüoğlu, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva