HABERLER>POLİTİKA
12 Haziran 2012 Salı - 08:55

AK Parti İzmir’de büyük şok: Akay 'ın başkanlığı düştü!

9 Haziran’da Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen İzmir İl Kongresi’nde seçilen Ömer Cihat Akay’ın ‘başkanlığı’ düşürüldü. AK Parti kulislerinde bomba etkisi yaratan haber il seçim kurulu tarafından da teyit edildi.

AK Parti İzmir’de büyük şok: Akay  ın başkanlığı düştü!

FATİH YAPAR / EGEDESONSÖZ - Hafta sonu yapılan AK Parti İzmir İl Kongresi’nde ‘başkan seçilen’ ve iktidar partisinin il başkanlığını 2 yıldır sürdüren Ömer Cihat Akay, seçilmiş il başkanı olarak çıktığı kongreden sonra büyük bir şok yaşadı. Rakibi Abdullah Tekbaş tarafından ‘sabıkası’ olduğu ve siyasi partilere üye olamayacağı gerekçesiyle yapılan şikayeti değerlendiren seçim kurulu, siyasi partiler yasasına dayanarak verdiği kararda Akay’ın il başkanlığını düşürdü. Seçim Kurulu kararında 'itiraz yolunun kapatılmış' olması dikkat çekti.

Kararın şokunu yaşayan AK Parti İzmir’de şimdi ne olacak sorusu ortada kalırken şikayetin temelinde İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın 1996 yılından aldığı ‘gümrük kaçakçılığı’ davasının olduğu belirtildi. Konak İlçe Seçim Kurulu'nun bu akşam saatlerine doğru aldığı karara göre, Akay'ın 'yüz kızartıcı suçtan sabıka kaydı' olduğu iddiasıyla 379 oy alarak iki gün önce 'il başkanı seçilen' Ömer Cihat Akay'ın parti üyeliğini ve başkanlığını düşürdü. Konak 1. Seçim Kurulu Başkanı Hakim Ali Mümtaz Talu'nun verdiği kararda, Akay'ın adaylığına dönük itiraz değerlendirildi. İtiraz bizzat Akay'ın 9 Haziran'daki rakibi 613 delegeden sadece 84'ünün oyunu alan Abdullah Tekbaş tarafından yapıldı. Akay ve yönetimi mazbata almadan, yasal itiraz süresi içinde yapılan başvuruyu değerlendiren Konak İlçe Seçim Kurulu, Tekbaş'ın ibraz ettiği sabıka belgesinden sonra Akay'ın başkanlığını iptal etti.
 
AKAY’IN YERİNE TEKBAŞ ATANDI
Seçim kurulunun verdiği kararda yönetim kuruluna ilişkin bir tasarruf söz konusu değilken sadece il başkanı düşürüldü. Yapılan itirazın kongrenin ardından mazbata almadan yapılması nedeniyle yönetimin aynı il başkanlığının ayrı değenlendirildiği vurgulanan kararda, siyasi partiler yasasına göre 'en çok oy alan ikinci adayın' başkan olarak atanacağının açık olduğu vurgulanırken, 379 oy Akay'ın yerine 84 oy alan Abdullah Tekbaş'ın atandığı vurgulandı.  

ERDOĞAN BİR AY ÖNCE İŞARET ETMİŞTİ
Çok sayıda aday arasından genel merkezin yürüttüğü temayül yoklamaları sonrası Başbakan Erdoğan tarafından işaret edilerek ‘vize’ verilen Akay’a ilişkin bu şok kararın etkisinden kurtulamayan AK Parti İzmir’de kararın duyulmasıyla birlikte büyük bir panik havası yaşandı. AK Parti İzmir il başkanlığında görevli isimler yaptıkları kısa açıklamada kararın kendilerine henüz tebliğ edilmediğini belirterek, ‘Gerekli itirazlar yapılacak’ demekle yetindiler. Ancak seçim kurulu hakiminin Akay’ın parti üyeliğini düşürmesi nedeniyle geri dönüşün zor olduğu yorumları yapılıyor.



TEKBAŞ’TAN DOKUZ VALİZ ELBİSE İDDİASI
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ı topa tutarak adaylık açıklayan Tekbaş, seçimden üç gün önce ikinci kez medyanın karşısına geçtiğinde İl Başkanı Ömer Cihat Akay hakkında şok bir suçlamada bulunmuştu. Gündoğdu Meydanı’ndaki Kordon Cafe’de basın toplantısı düzenleyen Tekbaş, İl Başkanı Akay'ın ilk atandığı zaman 'şeref madalyamdır' diyerek savunduğu Anayasa’nın 163. maddesi ile ilgili 'sabıka kaydının' gerçeği yansıtmadığını söylemiş ve mahkemeden elde ettiğini söylediği evrakın dosya numarasından kararı veren hâkimin adına kadar her şeyi Akay’ın sabıka kaydını açıklamıştı.

KOCAELİ 1. AĞIR CEZA MAHKEMESİ YARGILADI İDDİASI
Tekbaş, Akay'ın 1996 yılında Kocaeli Derince Limanı'ndan Türkiye'ye kaçak yollardan 9 valiz dolusu giysi yani sokarken yakalandığını iddia etmiş ve Akay ve yanında bulunan Ercan Kemeç'in Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıklarını para cezasına çarptırıldıklarını anlatmıştı. Tekbaş, "Gümrük kaçakçılığından yakalanan ve suçu tespit edilen Akay mahkeme kararını hiçe sayarak açıklamalar yapıyor. Partilileri ve kamuoyunu yanıltan Akay doğruyu söylemiyor. Kendisi bu olayı ve 2004 yılında beraberinde gelen Konak İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği'nden düşüşünü 1985 yılındaki 163. maddeden yargılanmasına bağlayarak üzerini kapatıyor. Adaylıktan çekilsin" demişti.

AK Parti İzmir'deki iktidar kavgaları nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı kongreden bir hafta önce medyaya çok sayıda belge servis eden muhalifler, Akay'ın 2004 yılında dönemin Teşkilat Başkanı bugünkü Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı imzalı bir belgeyle üyelikten çıkarıldığını iddia etmişlerdi. Akay ise bu kararın 1985 yılında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'la birlikte Anayasa'nın 163. maddesinden yargılandıkları dava nedeniyle olduğunu, bu maddenin AK Parti döneminde kaldırılması sonrasında üyeliğine yönelik her hangi bir engelin kalmadığını söylemişti. 1996 yılında Çankaya'daki Bit Pazarı'nda baba mesleği 'ikinci el giysi' satıcılığı yaptığı dönemde yurtdışından 'ikinci el giyim eşyası getirirken' yakalanan ve yapılan yargılama sonrasında para cezasına hükmedilen davanın 'affa uğradığını' savunan Akay, iddiaları soran gazetecilere 'sabıka kaydı yoktur' yazılı adli sicil kaydını ibraz etmişti. 

MEMNU HAKLARIN İADESİ BELGESİ GETİRİRSE AKAY DÖNEBİLİR
Akay'ın affa uğradığını savunduğu 17 yıl önceki gümrük davası nedeniyle üyeliğinin düşürülmesinin şokunu yaşayan AK Parti'de şimdi neler olacak sorusuna herkes farklı yanıt veriyor. İl Başkanı Akay'ın 'Memnu hakların iadesi belgesiyle' yapacağı itirazın sonrasında seçim kurulunun yeni bir karar verebileceği vurgulanırken, genel merkezin özellikle de Başbakan Erdoğan'ın bundan sonra nasıl bir adım atacağı merak ediliyor. Akay'ın seçim kurullarına yapacağı itirazın ardından geri dönme ihtimali bulunurken, bu süreçte mazbatasını almış olan Abdullah Tekbaş'ın başkanlığının hukuken nasıl düşürüleceği de merak konusu...

MAZBATA YARIN, GENEL MERKEZ SUSKUNLUĞUNU BOZDU
Seçim Kurulu’nun Tekbaş’a yarın (Salı) saat 09.00’da mazbatasını vereceği ifade edilirken AK Parti’nin ikinci adamı Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’den de açıklama geldi. Erdem, kararın henüz kendilerine iletilmediğini söyledi. Erdem, “Karar ile ilgili hukuki inceleme sürüyor. Kararımızı sonra vereceğiz” dedi. İzmir Koordinatörü Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise, “Hukuki süreci inceliyoruz. Genel merkezde hukukçularımız çalışıyorlar. İzmir’deki yetkilileri bilgilendirecektir. Çalışmalar sürüyor” dedi.

AKAY'IN DURUMU MYK'DA GÖRÜŞÜLECEK
Öte yandan Akay’ın adli sicil kaydı ile ilgili resmi evrakları Genel Merkez’e gönderdiği öğrenilirken partinin hukukçularıyla birlikte değerlendirme yapacağı ifade edildi. Yarın yapılacak MYK toplantısında Akay’ın durumunun ve resmi belgelerin değerlendirileceği öğrenildi.

AK Parti’nin hukukçu milletvekili Hamza Dağ ise seçim kurulunun kararını eleştirdi. Karanın ‘kanunsuz’ olduğunu belirten Dağ, “Yüksek Seçim Kurulu bu kararı inceleyecektir. YSK’nın daha önce başka yerlerde verilen kararları düzelttiği biliniyor. Bunun örnekleri var. 1996 yılında kaçakçılık gerekçesiyle oluşan bir sabıka kaydı silinmiştir. İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın sabıka açısından kongre öncesi verdiği ‘olumlu ve temiz’ kağıdını daha önce alınan hakkın iadesi olarak görüyorum. Geçmiş yıllarda yapılan bir işlem nedeniyle ‘kişi ömür boyu siyaset yapamaz’ diye bir durum söz konusu olamaz. Kararı doğru bulmuyorum. Bunları söylerken de bir hukukçu kimliğim ile söylediğimi vurgulamak isterim” dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Avukat Ali Aşlık ise, “Kararı görmeden yorum yapmam doğru olmaz” ifadelerini kullandı.

KANUN MADDELERİ NE DİYOR?
2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 11. maddesinin b-1 ve 2 bendine göre hakkında işlem yapılan Akay’ın görevine son verilirken ilgili yasanın “ kamu hizmetinden yasaklılar ve üyeliğe kabul şartları” bölümünde                                                    
 
“1 - Kamu hizmetlerinden yasaklılar,                                     
2 - Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım sa-tımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahküm olanlar,                                                                
3 - Herhangi bir suçtan dolayı ağır hapis veya taksirli suçlar hariç üç yıl veya daha fazla hapis cezasına mahküm olanlar,                                 
4 - Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının birinci babında yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahküm olanlar, 
5 - Türk Ceza Kanununun 512 nci maddesinin ikinci fıkrasında yazılı halka sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etme suçlarından mahküm olanlar,                                        
6 - Türk Ceza Kanununun 536 ncı maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yazılı eylemlerle aynı Kanunun 537 nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında yazılı eylemleri siyasi ve ideolojik amaçlarla işlemekten mahküm olanlar, Siyasi partilere üye olamazlar ve üye kaydedilemezler.
 
Siyasi parti üyesi olmaya kanuna göre engel hali bulunmayanların, üyeliğe kabul şartları parti tüzüklerinde gösterilir. Tüzükte üyelik için başvuranlar arasında dil, ırk, cinsiyet, din, mezhep, aile, zümre sınıf ve meslek farkı gözeten hükümler bulunamaz.                                         
 
Siyasi partiler üye olma istemlerini sebep göstermeksizin de reddedebilirler. Ancak, üyeliğe kaydını isteyenin, istemini reddeden teşkilatın bir üst kademesine, parti tüzüğünde gösterilen şekilde itiraz hakkı vardır. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 59 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
DENİZ 13 Haziran 2012 Çarşamba 01:41

İZMİR LAİKTİR LAİK KALACAK..

Yorumu oyla      13      9  
YAŞASIN AK PARTİ 12 Haziran 2012 Salı 13:55

İL YÖNETİM KURULLARINA GİRMEK İÇİN İSTENİLEN 100 MİLYARLAR NE OLACAK.

Yorumu oyla      20      10  
CHP Lİ ama dindarım 12 Haziran 2012 Salı 11:55

Allah’tan korkmayan kimse parayı nereden kazandığına,nereye harcadığına aldırmaz Bütün arzusu servetini dahada artırmaktır Hırsızlık,rüşvet,gasp,sahte evrak düzenlemek,haram olan şeyleri satmak,faizcilik,yetim malı yemek,müzik,fuhuş ve kâhinlik gibi haram kılınmış işler karşılığı ücret almak, müslümanların beytülmalından ve umuma ait mallardan haksız dilenmek ve buna benzer gayri meşru,haram yollardan şahsına harcarsa,peygambarimiz şöyle buyurmuştur:Haramla beslenen her bedene cehennem layıktır.

Yorumu oyla      22      8  
Tırıvırı 12 Haziran 2012 Salı 11:42

20 yüzyılın en büyük gümrük kaçakçısını bize İL BAŞKANI DİYE YUTTURDULAR YA AKP'ye HELAL OLSUN!.

Yorumu oyla      24      10  
önceki dönem 12 Haziran 2012 Salı 11:41

Önceki dönem de il başkanlığı nasıl yaptırıldı...İnanılmaz.

Yorumu oyla      22      10  
SUSAM 12 Haziran 2012 Salı 11:34

Mehmet Ali Susam CHP'den İzmir Milletvekili seçilince İl Seçim Kurulu'na itiraz edilmişti. 1992 yılında İzmir 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 647 esas 1992/372 karar numarasıyla kaçakçılık suçundan ceza almış ayrıca ticaret meslek ve sanattan da men edilmiştir. İl Seçim Kurulu itirazı reddetmişti. Aynı gerekçelerle Yüksek Seçim Kurulu'na da itiraz edilmiş ve yine yapılan itiraz reddedilmişti. Aynı madde CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam için bu şekilde uygulanırken, Ömer Cihat Akay için tam tersi işlemesi itirazları gündeme getirecektir.

Yorumu oyla      15      9  
sedat 12 Haziran 2012 Salı 11:34

aslında bu bir izmir farkı akp olsun chp olsun fark etmez.tükiyeye demokrasi güneşi ancak izmrden doğar bu olay izmir üzerinde ki kara bulutları dağıtacatır.

Yorumu oyla      23      7  
ali koç 12 Haziran 2012 Salı 11:21

ilahi adalet yerini buldu.bundan sonra cihat akay sokaga nasıl çıkacak.

Yorumu oyla      20      9  
bayraklılı 12 Haziran 2012 Salı 10:57

izmirde akpartinin değerli uzman kadrosu kimmi bunlar yıllardan beri izmirin yerelde akpartinin önünü kesenler bu kişiler 30 u geçmez bunlar olduğu müddetçe burada seçim felan alınmaz bunlar yandaşlarını getirip koyuyorlar malum il başkanıda yaptı cezasını buldu tabana inin

Yorumu oyla      28      7  
izmirli ye 12 Haziran 2012 Salı 10:47

beledyede ne kaldıki talan edilsin birde her partide var böyleleri amaç bunları ortaya çıkarıp dışlamak chp de yokmu var ama bu kişiler yüzünden chp nin tamamını suçlayamayız ak partinin de hepsini suçlayamayız ömer akay ve yönetimi bu şahibe içinde tüm ak parti değil birde ak partiden chp ye geçince doğru yolu bulmuş oluyor chp den ak partiye geçince dönek partiyi satan oluyor nasıl iş bu ak partide bu ülkenin partisi chp de mhp de herkes dilediği partide görev alır amaç ülke olmalı

Yorumu oyla      31      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balbay yarın ilk kez TBMM'ye hitap edecek
Genel seçimlerde CHP'den İzmirMilletvekili seçilen Mustafa Balbay, yarın ...
“Cumhurbaşkanı 'fazla teferruatlı olmasın' dedi”
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri olarak Cumhurbaşkanı Gül'ü ziyaret ...
MHP'li Vural'dan Erdoğan'a sert sözler
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, önceki gün Devlet Bahçeli'yi eleştiren ...
 
CHP İzmir 2014’ün startını veriyor!
Geçtiğimiz hafta CHP İzmir İl Kongresi’nden zaferle ayrılan İl Başkanı ...
İktidar Partisi’ndeki iktidar kavgası
AK Parti İl Teşkilatı görkemli bir kongreyi geride bırakmanın huzurunu ...
Karşıyaka Balbay için özgürlük istedi
Silivri Cezaevi'nde bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay için ...
 
'Cevap vermemelerine hiç şaşırmadım'
AKP Güzelbahçe İlçe Başkanı Kerim Çetin’in istifa gerekçeleri arasında ...
Akay yeni dönemi ve hedefleri anlattı
AK Parti İzmir İl Kongresi'nde yeniden başkan seçilen Ömer Cihat Akay, ...
Engin: Aziz Bey istemese aday olmazdım!
CHP’nin çiçeği burnunda İl Başkanı Engin, sürekli ‘Kocaoğlu ve Yüksel’in ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva