HABERLER>EKONOMİ
1 Ekim 2021 Cuma - 09:15

10 yıllık hayal iadeyle bitti!

İzmir Ticaret Odası tarafından 17 Ocak 2012’de 2 milyon 695 bin lira bedelle 10 yıllığına üst kullanım hakkı kiralanan Pasaport’taki Dalgakıran, bugüne kadar harcanan 5 milyon 251 bin liranın ardından tek çivi bile çakılmadan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iade edildi.

10 yıllık hayal iadeyle bitti!

Dokuz Eylül Gazetesi’nden Murat Ervin’in haberine göre, İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) 2012 yılında 10 yıllığına kiraladığı Dalgakıran Projesi hayata geçemeden geri iade edildi. Kira sözleşmesinin 15 Ağustos 2021’de sona ermesiyle alanın akıbeti de belirsizliğe düştü. Önceki dönem İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın hazırlattığı projede, bölgenin içinde sergi, gösteri mekanları, küçük bir amfitiyatro, simge balıkların olduğu akvaryum, kafeterya, havuz ve ışık oyunları ile yatların yanaşacağı marina yer alıyordu. Dalgakıran’ın bir turizm çekim noktası olması, üzerine kurulacak tesislerle kent ekonomisine canlılık kazandırması hedefleniyordu.

BÜROKRATİK ENGELLER
Önceki dönem İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir için büyük hayallerde bu projeyi oluşturduklarını fakat yoğun bürokratik engellerle karşılaştıklarını söyledi. Karşılaşılan engeller nedeniyle projeyi uygulayamadıklarını kaydeden Demirtaş, “Sit Kurulu, burada yoğunluğun artacağı, İzmir’in kurtuluşu olan 9 Eylül’de askerlerin kente girdiği yolun olumsuz etkileneceği gibi bir takım nedenlere izin vermedi. Ayrıldığım zamanda da bu alan için proje değişikliği yapmıştık ve SİT Kurulu bu haliyle kabul edeceğini şifahen bildirmişti” ifadelerini kullandı.

‘KİMSEDE HATA ARANMAMALI’
Gelinen noktada kimsede bir hata aramamak gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “Burası şehrin tarihi mirasıdır. Konak Pier’in önünde fenerin olduğu bölüm, dalgalarla çok yıpranmış. Bir süre sonra burada dalgakıran bile kalmayacak. Buraya çıktığınız zaman betonların bozulduğunu, demirlerinin korozyona uğradığını ve ciddi bir bakıma ihtiyaç olduğunu da görüyorsunuz” dedi. İzmir’de düşünülen fakat bir türlü hayata geçirilemeyen projeler olduğunu aktaran Demirtaş, “Dalgakıran konusunda bir umut içerisinde değildim. Burada mesele İzmir’e bir turist geldiğinde onu 3-5 gün bu kentin merkezinde tutabilmekti. Bunun için cazibe merkezleri yaratılmalı. Dalgakıran projesi yapılabilseydi gelen turist 1 gününü burada rahatlıkla geçirebilirdi” diye konuştu.

YETKİLİLERE SİTEM
Tarihi Agora’dan Kadifekale’ye bir teleferik sistemi kurulup, çevre düzenlemesi yapılması halinde buranın kenti yukarıdan görüp fotoğraf çekilebilecek bir merkez haline gelebileceğine de dikkat çeken Demirtaş şunları söyledi: “Bir gün de burada vakit geçiren turistler, başka bir gün Bergama’ya, Efes’e, Çeşme’ye, Urla üzüm bağlarına gitmesiyle 1 haftası geçer. Ama maalesef bu proje herkes tarafından bilindiği halde hayata geçmesi için en küçük bir çaba gösterilmedi. Umarım İzmir Valisi, büyükşehir belediye başkanı ve sivil toplum örgütleri bu projeler için çaba gösterirler ve gerçekleştirirler. Hiçbir şey için geç değildir ama bu projeler gayret ve çaba bekliyor” dedi.

‘BÜTÜN OLARAK ELE ALINMALI’
Geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada Pasaport Dalgakıran Projesi’ni iade edeceklerini söyleyen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “10 yıllığına kiralanan bu alan SİT bölgesi içinde yer alıyor. SİT sorunu ise tam olarak çözülemedi. Burada bir şey yapılamayacağı için ve 1 yıl içinde de olmayacağından geri iade edeceğiz. Tekrar kiralama gibi bir düşüncemiz yok. Bana sorarsanız o bölgede Konak Pier ve Dalgakıran bir bütün olarak değerlendirilerek doğru bir proje olur. Orada bir marinanın da yer alacağı bir projeye destek oluruz. Orada Konak Pier ve Pasaport Dalgakıran'ı eğlence merkezi, restoran ve marinalardan oluşan bir projeyle, bir bütün halinde yaparsak doğru bir proje olur" ifadelerini kullanmıştı

 
Tarımsal Kalkınma Zirvesi'nde Dikili standına yoğun ilgi
 
İpotekli tapuda vatandaşı sevindiren karar
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 1 Ekim 2021 Cuma 16:11

izmir büyük şehir belediyesine mi iade edildi? mendirek ulaştırma bakanlığı denizcilik işletmesine bağlı değil mi? ihaleyi belediye mi yaptı??

Yorumu oyla      2      3  
Deniz Ufuk 1 Ekim 2021 Cuma 11:33

Denizi ve denizciliği zenginlerin tekelinden kurtararak halkında denize erişmesini sağlayacak projeler bekliyoruz belediyeden.Orta düzey gelire sahip deniz sevdalısı kişilerinde deniz aracı sahibi olup, bunu şehir bağlayabileceği hiç bir nokta yok.3 tarafı denizle çevrili bir ülkeyiz fakat denize erişim sadece belli bir zümrenin kullanımında üzücü..

Yorumu oyla      2      3  
Kenan 1 Ekim 2021 Cuma 10:19

Tunç Başkanım burayı da iyi değerlendirir merak etmeyin Halkçı Başkana güvenin

Yorumu oyla      8      11  
flaneur 1 Ekim 2021 Cuma 10:09

Ekrem Bey konuşmuş ve yine teleferik demiş. Acaba teleferiğin çıkış noktasını 1. derece arkeolojik sit alanı olan Agora'nın neresine kondurmayı planlıyor? Teleferik direklerini organik, sıkışık, dar sokaklı Osmanlı konut dokusu içerisinde nereye dikeceksiniz? Bu muazzam dokuya turistin girmesini önceleyen bir yaklaşım daha doğru olmaz mı? Dünyanın hiçbir tarihi niteliğe sahip kentinde, turizm potansiyeli taşıyan bir dokuyu bypass eden bir ulaşım yaklaşımı göremezsiniz. Çıkarırsınız turisti Kaleye, salarsınız, yürüye yürüye kendisi iner Agora'ya. İnerken de harika bir deneyim yaşar.

Yorumu oyla      9      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zamlı boyoz raflarda!
1 Ekim tarihi itibariyle İzmir’de; gevrek, boyoz, poğaça, kumru fiyatlarına zam geldi.
TL mevduata stopaj indiriminde süre uzatıldı
TL mevduatında uygulama süresi dün sona eren stopaj indirimi 31 Aralık tarihine kadar uzatıldı.
KOBİ'lere 23 milyar liralık yeni kredi paketi
KOBİ'lere istihdam, imalat sanayiine 5 ve 6. bölgede yatırım odaklı, 23 ...
 
Dış ticaret açığı ağustosta azaldı
Türkiye'nin ihracatı ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51,9 ...
KDV oranları yüzde 1’e indirildi
Resmi Gazete'de yayınlanan son yönetmeliğe göre yenilenmiş ürün nitelikli ...
Bakan Pakdemirli İzmir'de açıkladı... En acı rapor!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dünyadaki gıda israfının kabul ...
 
Her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor
Dünyada milyonlarca insanın açlık çektiği günümüzde gıda israfının önlenmesi ...
Ekonomik güven 41 ayın zirvesinde
Ekonomik güven endeksi eylülde aylık bazda yüzde 1,6 artarak 102,4 değerini ...
Yeni banknotlar tedavüle giriyor
Yeni tertip 5 ve 20 lira bugünden itibaren tedavüle giriyor. Yeni banknotlarda ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva