HABERLER>EKONOMİ
29 Eylül 2021 Çarşamba - 17:21

Bakan Pakdemirli İzmir'de açıkladı... En acı rapor!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dünyadaki gıda israfının kabul edilebilir olmadığını, Türkiye'de ise her yıl neredeyse 19 milyon ton gıdanın ziyan olduğunu belirtti.

Bakan Pakdemirli İzmir de açıkladı... En acı rapor!

Bakan Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığının ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) temsilcilerinin katılımıyla İzmir'de bir otelde düzenlenen 29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü paneline video mesaj gönderdi.

BM'nin bu özel günü ilk kez geçen yıl kutlamaya başladığını dile getiren Pakdemirli, kendisinin de FAO Genel Sekreterinin özel davetiyle "Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" kampanyasını bütün dünyayı tanıtma fırsatı bulduğunu söyledi.

Pakdemirli, FAO ile omuz omuza yürüttükleri bu kampanyanın başarısının ülke sınırlarını aştığı belirterek, "Sadece bugüne özel değil katıldığım tüm üst düzey uluslararası toplantılarda da en önemli gündem maddeleri iklim değişikliği ve sürdürülebilir tarımsal üretim. Örneğin BM bu konuda ciddi bir adım atarak tüm üye ülkeleri bu sene teyakkuza geçirdi ve sürdürülebilir gıda sistemlerini sağlayacak bir yol haritasını oluşturmak için yola çıktı." diye konuştu.

Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin gündeminde sürdürülebilir ve sağlıklı gıdaya erişim olduğunu vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Şunu anlıyoruz ki bugün insanlık bir konuda çok hızlı bir farkındalık yaşamaktadır. Gezegenimizin kendini onarma hızı bizim tüketim hızımıza yetişememektedir. Gelecekte hızla artan nüfusun gıda ihtiyacını mevcut üretim ve tüketim alışkanlarımızla yeterince karşılayamayacağımız net olarak görünmektedir. Diğer taraftan da verilere baktığımıza aslında dünyada herkese yetecek gıda var ancak hayatta kalmak için ihtiyacı olan gıdaya bile ulaşamayan insanlar varken, her yıl dünyada 1,3 milyar ton gıdanın israf edilmesi kabul edilebilir durum değildir. Ülkemizde ise her yıl neredeyse 19 milyon ton gıda ziyan oluyor."

Salgına rağmen yüzde 50'den fazla ilerleme

Bakan Pakdemirli, FAO ile iş birliği içinde hayata geçirdikleri "Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" kampanyası ile somut başarılara imza attıklarını, burada hedeflerinin ilk etapta gıda kaybı ve israfına ilişkin farkındalık oluşturmak ve bilinçlendirmeyi sağlamak olduğunu ifade etti.

Bir yılın sonunda aldıkları geri dönüşlerle bunu büyük ölçüde başardıklarını söyleyen Pakdemirli, "Ülkemizde ilk defa hazırlanan gıda kaybının önlenmesi ve israfın azaltılmasına yönelik strateji ve eylem planında pandemiye rağmen yüzde 50'den fazla ilerleme kaydettik. Kampanyayı yürütürken belediyeler gibi çözüme götürecek kilit aktörlere öncelik verdik." diye konuştu.

Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanı olarak sadece sektörün sorunlarını çözüm aramadığını, çocuklara ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Türkiye bırakmak için çalıştığını dile getirerek, "Sorunlarımızın çözümü, sürdürülebilirlik prensibini elden bırakmadan sisteme dönüştürmekten geçiyor. Bu anlamda Gıdanı Koru yastığa başımı koyduğumda hem bana kendimi iyi hissettiren hem de zevkle çalıştığımız ik projeden biri. Diğeri de Geleceğe Nefes'tir." dedi.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de dünyada 825 milyon insanın açlık çektiğini, 2 milyar insanın da gıda ve sağlıklı suya erişmekte sıkıntı yaşadığını söyledi.

Köşger, 1 milyara yakın insanın açlık sınırında yaşadığına dikkati çekerek, "İnsan diğer insandan nasıl sorumludur, doğa ile arasındaki ilişki nasıl olmalıdır? bunu gönüllere dokunarak yerli yerinde anlatmak lazım. Bu ilişkileri ilkokuldan başlayarak yeniden dizayn etmek gerek." ifadelerini kullandı.

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, FAO verilerine göre her gün 25 bin insanın açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getirdi. Ceyda Bölünmez Çankırı, israf edilen gıdanın sadece 4'te birinin önüne geçilmesinin açlık çeken 100 milyonlarca insanın beslenmesine yeteceğini belirtti.

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da FAO ve Türkiye arasındaki iş birliğinin güçlü şekilde ilerlediğini vurgulayarak, "Bu kampanyayla insanların kalplerine de ulaşacağız." dedi.

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen de İzmir'in tarımsal üretim potansiyeline ilişkin bilgi verdi.

Açılış konuşmalarının ardından panel yapıldı.(AA)

 
Ödemiş'in eski belediye başkanı kazada yaralandı
 
Jahovic'e Milli davet
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ABY 30 Eylül 2021 Perşembe 11:12

'Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' kampanyası ile ve israfı önleme ile ilgili strateji ve eylem planınınızdaki somut adımların neler olduğunu halkla her ortamda paylaşın. Bu eylem planları kağıt üstünde ve sadece bürokratların bildiği konular olmasın. Restoranlarda ekmek israfı oluyor. Lokantacılar Federasyonu bu konularda çalışma ve düzenleme yapmalı, yeni standartlar oluşturulmalı. Unlu mamuller dükkanlarında akşam artan kalan ürünler ne oluyor? Gıdanın değerlendirilmesi konusunda sivil toplum organizasyonları oluşturulmalı. Artan gıdalar her gün yoksula ulaştırılmalı. Okullarda eğitim verilmeli. Ayrıca gıda israfı ile birlikte aşırı ambalaj tüketimide önlenmeli. Lokantalarda kolonyalı mendil verilmesin, plastik çatal bıçak kullanımı yasaklansın. Bunlar çöp üretiyor. Petrol türevi bazı ambalajlar gıdadan uzak tutulsun.

Yorumu oyla      6      3  
kadir 30 Eylül 2021 Perşembe 08:14

Stajyer bakan, sen üretimin üzerindeki maliyetleri düşür önce.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor
Dünyada milyonlarca insanın açlık çektiği günümüzde gıda israfının önlenmesi ...
Ekonomik güven 41 ayın zirvesinde
Ekonomik güven endeksi eylülde aylık bazda yüzde 1,6 artarak 102,4 değerini ...
Yeni banknotlar tedavüle giriyor
Yeni tertip 5 ve 20 lira bugünden itibaren tedavüle giriyor. Yeni banknotlarda ...
 
Yapılandırma için yarın son gün!
Sosyal güvenlik prim borçlarını yapılandırma imkânından yararlanmak için ...
Bakanlık uyardı: İndirimli satışlarda tüketiciler nelere dikkat etmeli?
Ticaret Bakanlığı, indirimli satışlarda tüketiciler tarafından dikkat ...
Fahiş fiyata yakın takip: Bu hafta Gıda Komitesi toplanacak
Fahiş fiyat artışına karşı alınabilecek önlemler, bu hafta toplanacak ...
 
İzmir’de sobaya dönüş!
İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, her ...
MB Başkanı doların yükselme nedeni açıkladı
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, kurdaki yükselişin çoğu Fed'in kararından kaynaklandığını açıkladı.
Zincir marketler sözlü savunma verecek
Rekabet Kurulu, zincir marketler ile tedarikçilerinin 27 Ekim'de sözlü savunma vereceğini duyurdu.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva