HABERLER>SAĞLIK
25 Ağustos 2021 Çarşamba - 09:42

'İzmir Varyantı' endişesi... Bilim Kurulu üyesinden çarpıcı açıklama

İzmir Tabip Odası ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği’nin yaptığı ortak açıklamayla, başlıca varyantların dışında İzmir’de yeni alt türlerin saptığını belirtmesi üzerine kentte endişe havası hakim oldu. Konu üzerine açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İzmir’de aşılanma oranının yüksek olması dolayısıyla İzmir’e has bir varyant oluşumu ihtimalinin çok düşük olduğunu belirterek, kamuoyunda paylaşılan bilgilerin kaynaklarının sorgulanması gerekliliğine dikkat çekti.

 İzmir Varyantı  endişesi... Bilim Kurulu üyesinden çarpıcı açıklama

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ- Koronavirüs pandemisi sürecinde bir buçuk yılın geride kalmasıyla birlikte her geçen gün yeni bir tartışma konusu ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz günler de ise İzmir Tabip Odası ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği ortak bir açıklama yaparak, Alfa, Beta, Gamma ve Delta varyantlarındaki başlıca üç mutasyonun dışında İzmir’de yeni alt türler saptandığı duyurdu.

Açıklamada, “İzmir’de, alfa, beta, gamma ve delta varyantlarındaki başlıca üç mutasyonu hedefleyen PCR kitleri ile yapılan analizlerde, üç mutasyonu da taşımayan suşlar saptanmaktadır” ifadelerinin kullanılması üzerine kentte endişe havası hakim oldu.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, meydana gelen varyant tartışmalarına açıklık getirerek, İzmir’in kendine has bir varyant oluşturma ihtimalinin çok düşük olduğunun altını çizdi.

İZMİR’E ÖZEL BİR ŞEY DEĞİL!
Yeni bir varyant ihtimaline karşı Dünya Sağlık Örgütü’nün ilk defa Peru’da çıktığını açıkladığı Lambda varyantı üzerinden örnek vererek açıklık getiren Prof. Dr. Şener, “İzmir Tabip Odası’nın açıklamaları pek anlaşılır değil. Türkiye’ye gelme ihtimali olan farklı bir varyant varsa o Lambda varyantı olabilir. Tabip Odası’nın ifade ettiği şey eğer varyantların bir karışımı olmuş olmasıysa da öyle bir şüphe her zaman için var... Bu sadece İzmir değil, Türkiye değil; dünyanın her yeri için bir endişe ortamı oluşturuyor” şeklinde konuştu.

GÖÇ HAREKETLERİ SORGULANMALI
Prof. Dr. Şener, İzmir’e özel bir varyantın oluşmuş olabilme ihtimalinin düşüklüğüne vurgu yaparak “İzmir’e has, sadece İzmir’de görülen özel suş olduğunu düşünmüyorum. Çünkü İzmir’in aşılanma oranı çok iyi. Biz özel suşların, çıkıntılı varyantların; aşılama oranının düşük olduğu bölgelerde oluştuğunu biliyoruz.  İzmir’e has bir varyant olabileceğini düşünmüyorum, öyle bir bilgi ben de yok. Gelen bu bilgilerin kaynağını net bir şekilde kontrol etmek gerekiyor. Yeni bir varyant oluşumu ihtimali en düşük yerlerden birisidir İzmir. Varyant oluşumu için öncelikle haritadaki kırmızı bölgelere bakmak gerekir. Virüsün yüksek olduğu yerlerde varyant çıkma ihtimali daha yüksektir. İzmir’e has varsa göç hareketiyle ilgisi olabilir mi diye sorgulamak gerekir. Elimizde öyle bir veri yok. Kaynağı açıklanırsa bizler de kontrol ederiz” dedi.

Türkiye’de yapılan varyant analizi çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şener, şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye’de varyant çalışmalarında rastgele örneklem ile Delta varyantı aranıyor. 100 örnekten rastgele 5 tane seçilerek varyant analizi yapılıyor. Bunların içinde pozitif çıkan varsa Ankara’ya gönderiliyor. Ankara’da varyant tespit edildikten sonra gerekli mercilere bildirimi yapılıyor. Eğer Ankara’da da varyant tespiti yapılamazsa, yani bilindik varyantlardan değilse değerlendirme için yurtdışına gönderiliyor. Bu sirkülasyon dışında ayrı bir değerlendirme varsa eğer bunları sormak lazım, neyi kastediyorlar?  İl Sağlık Müdürlüğü’nde varyantlara ilişkin çok net veriler var, bilgi havuzları her dakika yeniliyor”

 
Karaburun’un yeni cazibe merkezi: Karayelaltı
 
CHP’li Bakan’dan AK Parti'ye 'çöp tesisi' salvosu: Bunlarda devlet terbiyesi yok!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Korona ile bilek güreşi yapılır mı?
Mehmet KARABEL yazdı... Korona ile bilek güreşi yapılır mı?
Çocuk vakaları 1 ayda 4 kattan fazla arttı!
ABD'de test yapılan çocuklar arasında haftalık yeni tip corona virüs (Covid-19) ...
Korkutan artış... Vaka sayısı 20 bine yaklaştı
Son 24 saatte 19 bin 191 yeni vaka tespit edildi, 230 kişi hayatını kaybetti. ...
 
Kabusun yeni adı Kovid-22! Delta'dan daha ölümcül
Yaklaşık 2 yıldır tüm dünyayı esir alan koronavirüs salgınıyla mücadele ...
Uygulanan doz miktarı 90 milyonu geçti!
Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan ...
Bakan Koca'dan Şahan Gökbakar'a yanıt
Ünlü oyuncu Şahan Gökbakar öğretmen ve okul personeline aşı zorunluluğu ...
 
ABD'den Pfizer/BioNTech aşısına tam onay
The Washington Post'un haberine göre, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ...
Korona tetkiklerinde ortaya çıktı... İzmir varyantı mı?
İzmir Tabip Odası ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği tarafından ...
İzmir'de aşıya büyük rağbet... Yüzde 80'i buldu!
İzmir'de nüfusun yüzde 80'i en az bir doz koronavirüs aşısı yaptırdı. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva