HABERLER>YAŞAM
27 Ocak 2021 Çarşamba - 14:31

'Foça Karası' babasını kaybetti

İzmir’in Foça İlçesi’nde unutulmaya yüz tutmuş ve geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan Foça Karası üzümünü yeniden yaşatmaya başlayan, yaygınlaşması için kurduğu bağda ürettiği asma çeliklerini ücretsiz dağıtan, çok sayıda bağ kurulmasına öncülük ve rehberlik eden, Foça Karası’ndan başta şarap olmak üzere pek çok ürün elde edilmesini sağlayan Volkan Sucukçu hayata veda etti. Volkan Sucukçu bugün Foça yeni Kabristan’da gözyaşları arasında toprağa verildi.

 Foça Karası  babasını kaybetti

Emekli Deniz Piyade Albay’ı olan 71 yaşındaki Volkan Sucukçu bir süredir kolon kanseriyle mücadele ediyordu. 17 Ocak’ta ameliyat olan Sucukçu’nun kemoterapi tedavisi sürüyordu. Tedavi gördüğü hastanede dün (İzmir Kent Hastanesi) son nefesini veren Volkan Sucukçu için bugün Foça’da pandemi önlemleri kapsamında cenaze töreni yapıldı. İcra edilen askeri törenin ardından, cenaze namazı kılındı. Sucukçu’nun naaşı dualar ve gözyaşlarıyla Yeni Kabristan’da toprağa verildi.

AVRUPA ŞARAP KONSEYİ ÜYESİ   
Volkan Sucukçu 1998 yılında emekli olduktan sonra kendisini tarihi dökümanlardan öğrendiği Foça Karası üzümünü yeniden canlandırma çalışmalarına adadı. Fransa (Bordeaux), Almanya ve İsviçre’de şarap eğitimlerine katıldı. Bu ürünün başta Fransa ve İtalya’da bağcılık ve şarapçılık camiasınca çok iyi bilindiğini tespit etti. Foça Karası’nın, Foçanın kalkınması ve tanıtılması için lokomotif ürünlerden biri olacağını savundu. İlçe merkezine çok yakın bir bölgede bağ kurdu. Bu bağda ürettiği asma çeliklerini ücretsiz olarak yerli, yabancı, meraklı herkese dağıttı. Kalitesini ve verimliliğini gören firmalar bölgede bağlar ve şarap üretim tesisleri kurdular. İlçe içinde olduğu gibi, ilçe dışında bazı yerlerdede aynı isimli kafeler, şarap evleri açıldı. Foça Yerel Pazarı’nın İtalya merkezli Uluslararası Slow Food Hareketince Türkiye’nin ilk Yeryüzü Pazarı ilan edilmesinde çok önemli rol oynadı. Kabuller sırasında gelen yabancı heyetlere (akıcı İngilizcesiyle) bağında verdiği konferanslarla Foça’nın ve Foça Karası’nın önemini kabul ettirdi. Daha sonra Uluslararası etkinliklerde Avrupa Şarap Konseyi üyesi olarak Avrupa’nın çeşitli kentlerinde konferanslar verdi, sunumlar yaptı. Tadım uzmanı olarak uluslararası düzeyde aranan isimlerden biri oldu. Sucukçu dileyen gruplara ve vatandaşlara yutiçinde düzenlediği etkinliklerle Foça Karası’^nın yanısıra Sultaniye ve Öküzgözü üzümlerinden ev şarabı ve diğer ürünlerin yapımını uygulamalı olarak öğretti.    

TÜRK ÜZÜMLERİNİ KULLANMAK GEREKLİ
Volkan Sucukçu etkinliklerde, her üzümden şarap yapılabileceğini, ama şarap yapmak için mutlaka Türk üzümlerinin kullanılması gerektiğine özellikle vurgu yapardı. 2013 yılındaki bir etkinlikte kendisini “Ben Foça karası adaptasyon seleksiyon bağını yapıyorum. Eğitimimi Almanya ve Fransa’da aldım, hala alıyorum. Oralarda hasatlara katılıyorum. Son altı yıldır Avrupa Şarap Konseyi üyesiyim. Edindiğim bilgileri burada ilgililere aktarıyorum. Başlangıçta hiç yokken 14 yılda kurulan bağlar ve elde edilen verim önemli miktarlara ulaştı. Bundan mutluluk duyuyorum. Şarap; bu topraklardan batıya açılan en önemli ürünlerden biridir ve büyük ekonomik değeri vardır. Anadolu üzümün anavatanı, şarap bu toprakların ürünüdür. İlkçağlarda tüm dünyaya dağıtım Foça üzerinden yapılırdı. Bu gün Almanya’dan, Fransa’dan, İtalya’dan bu tarihçeyi bilenler bize teşekküre geliyorlar” demişti.

 
İstinaftan Ebru Gündeş için önemli karar
 
Feci kaza! Ambulanstaki hemşire öldü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yangından yaralı kurtarılan 'Ateş'e yeni yuva
İzmir'de bir fırının çatısında çıkan yangında mahsur kalan ve son anda ...
Atatürk'ü son gören nesilden... Meliha Şardağı 104 yaşında vefat etti
Karşıyaka'nın sembol isimlerinden Meliha Saadet Şardağı,104 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Prof. Dr. Erkan Sevinç'in acı günü
WesidaMedya Grup Koordinatörü, Prof. Dr. Erkan Sevinç'in annesi Nuran Sevinç hayata gözlerini yumdu.
 
Selçuk'ta Niyazi Bakıcı yası
Uzun yıllar 14 Mayıs Mahallesi muhtarlığı yapan Belediye Eski Başkanı ...
Yeşilçam oyuncusu Oktay Yavuz yaşamını yitirdi
Bir süredir kanser tedavisi gören Yeşilçam oyuncusu Oktay Yavuz yaşamını yitirdi.
Instagram CEO'sundan TikTok itirafı
Instagram'ın CEO'su Adam Mosseri, Instagram'ın en büyük rakibi TikTok ...
 
Covid-19 salgınında oyun sektörü ivme kazandı
Covid-19 salgını insanları evde kalmaya zorlarken, vakit geçirme yöntemlerinden ...
Kızılay'dan kısıtlamada görev yapan polis ve bekçilere çorba ikramı
Kızılay İzmir Şubesi tarafından, soğuk havaya rağmen sokağa çıkma kısıtlamalarında ...
Terk edildiler, sürü oldular... İzmir'in özgür atları
Terk edildiler, sürü oldular... İzmir'in özgür atları
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva