HABERLER>YAŞAM
20 Ocak 2021 Çarşamba - 12:01

Covid-19 salgınında oyun sektörü ivme kazandı

Covid-19 salgını insanları evde kalmaya zorlarken, vakit geçirme yöntemlerinden biri olan video oyunlara talep arttı.

Covid-19 salgınında oyun sektörü ivme kazandı

Yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınına karşı alınan karantina önlemleri insanları evlerinde oyun oynamaya yönlendirirken, küresel oyun gelirinin 2020'de yüzde 20 artışla 179,7 milyar dolara ulaşacağı öngörüldü.

Pek çok sektör Covid-19 salgınının neden olduğu kayıplar yaşarken, video oyun endüstrisi salgın döneminde kayda değer bir büyüme kaydetti.

Salgına karşı alınan karantina önlemleri insanları evde kalmaya zorlarken, vakit geçirme yöntemlerinden biri olan video oyunlara yönelik talep de artış gösterdi.

Araştırma şirketi IPSOS Mori'nin raporuna göre, Covid-19 salgınının zirve yaptığı 2020 yılının ikinci çeyreğinde 6-64 yaş oyun oynama süresinde 2019'un aynı dönemine göre haftalık 1,5 saat artış yaşandı.

Söz konusu dönemde, oyun oynayanların yaklaşık yüzde 30'u video oyunlarının kendilerini daha mutlu, daha az endişeli ve yalnız hissetmelerine yardımcı olduğunu belirtti. 

EN YÜKSEK KAZANÇ MOBİL OYUNLARDAN BEKLENİYOR
Dünya genelinde dijital oyun harcamalarında artış yaşanırken, oyun sektörünün 2020'de elde ettiği gelirle spor ve film endüstrilerini geride bırakacağı tahmin edildi.

International Data Corporation'ın (IDC) raporuna göre, küresel video oyun gelirinin 2020'de yüzde 20 artarak 179,7 milyar dolara ulaşacağı öngörüldü. Bu dönemde en büyük kazancı mobil oyunların sağlaması beklenirken, bu oyunlardan elde edilecek gelirin yüzde 24 artışla 87,7 milyar doları bulacağı tahmin edildi.

Aynı dönemde, konsol oyunlarından elde edilecek gelirin yüzde 19,6 artışla 52,5 milyar dolara ve bilgisayar oyunlarının gelirinin ise yüzde 11 yükselişle 39,5 milyar dolara ulaşacağı öngörüldü.

Microsoft'un 2020 mali yılının 30 Haziran'da biten 4'üncü çeyreğinde Xbox oyun konsolu ve hizmetlerinin satışlarından elde edilen gelir geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artarken, Sony'nin 2020 mali yılının 30 Eylül'de biten 2'inci çeyreğinde PlayStation'dan elde ettiği gelir de yüzde 11'in üzerine yükseliş kaydetti.

Sony ve Microsoft'un yeni nesil oyun konsollarını çıkarması da bu alanda büyük ses getirirken, uzmanlar oyun sektöründeki büyümenin uzun süre devam edeceğini belirtti.

"OYUNA ERİŞİM HIZLA ARTIYOR"
Güney California Üniversitesi Annenberg İletişim Okulu Öğretim Üyesi Dmitri Williams, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınında tüm ev eğlence sistemlerine yönelik talebin arttığını ancak oyun endüstrisinin sunduğu iyi değerlerle özellikle başarılı olduğunu söyledi.

Williams, video oyunlara ilişkin "Evde mahsur kalan birçok kişi için sosyal bir çıkış noktası oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Ev eğlencesine yönelik sektörlerde gelirlerin yüzde 10 ile 50 arasında arttığına işaret eden Williams, oyun sektörüne yönelik harcamaların tüm eğlence harcamalarının neredeyse yarısını oluşturduğunu, artık dünya genelinde bu harcamaların çoğunu oluşturmasının muhtemel olduğunu dile getirdi.

Williams, "Oyun sektörü salgından önce de istikrarlı bir şekilde büyüyordu, bu temelin devam etmesini beklemeliyiz." dedi.

Oyun sektörünün geleceğine de değinen Williams, "Giderek daha fazla insanın akıllı telefonlara ve çevrimiçi cihazlara sahip olmasıyla, oyuna erişim de hızla artıyor. Halihazırda oyun oynayanlara hala birçok yeni insan ekleniyor. En azından gelecek on yılda ve muhtemelen sonrasında büyüme bekliyorum." yorumunu yaptı. (AA)

 
Göztepe'de bahar havası
 
CHP’li Beko: Eczane Teknisyenlerinin aşı olmasının önündeki engelleri kaldırın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızılay'dan kısıtlamada görev yapan polis ve bekçilere çorba ikramı
Kızılay İzmir Şubesi tarafından, soğuk havaya rağmen sokağa çıkma kısıtlamalarında ...
Terk edildiler, sürü oldular... İzmir'in özgür atları
Terk edildiler, sürü oldular... İzmir'in özgür atları
Tiyatro ve sinema oyuncusu Bülent Yıldıran hayatını kaybetti
Tiyatro ve sinema oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Bülent Yıldıran, 64 yaşında yaşamını yitirdi.
 
İzmir'de hasarlı binaların önünde nöbet tutan bekçilere iç ısıtan ikram
İzmir'de meydana gelen depremin ardından, hasar gören binaların önünde ...
Şarkıcı İntizar'ın babası Muğla'da yaşamını yitirdi
Muğla'nın Ula ilçesinde yaşayan şarkıcı İntizar'ın babası Cemal Arslan ...
Dünyaca ünlü müzisyen, koronavirüse yenildi
Popüler müziğin en etkili figürlerinden olan, geliştirdiği "ses duvarı" ...
 
Ünlü çiftten örnek davranış
Sinem Kobal ile Kenan İmirzalıoğlu, örnek bir davranışa imza atarak, evlerinin ...
İzmir'de sağanak sonrası sabah manzaraları
İzmir'de sağanak sonrası sabah manzaraları
Kemal Baysak için son görev
Karşıyaka ilçesinde, 1994-1999 yıllarında belediye başkanlığı yapan Bosna ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva