HABERLER>TARIM
20 Nisan 2022 Çarşamba - 11:07

'İmar barışı' önlemi alındı... Statü değişikliğine geçit yok!

İmar barışından yararlanılarak üzerine yapı dikilen tarım arazilerinin ‘tarım’ vasfını kaldırmak için yapılan başvuruya bakanlıktan ret geliyor... Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında izin alınmamış yapıların bulunduğu tarım arazilerinin için cins değişikliğinin uygun olmadığı belirtildi.

 İmar barışı  önlemi alındı... Statü değişikliğine geçit yok!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - 2018 yılında hayata geçirilen İmar Barışı kapsamında yüzbinlerce kayıtsız yapı, kayıt altına alınmış, tarım arazileri üzerindeki yapılar için de İmar Barışı’ndan yararlanılmıştı.

Ancak süreç içerisinde yapı kayıt belgesi alan bazı hak sahipleri tarım arazilerinin, tarım statüsünü kaldırmak için harekete geçti... İl veya ilçedeki Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdürlüklerine başvurmaya başladı.

Yapılan başvurularla ilgili kaymakamlık üzerinden köy muhtarlıklarına gönderilen yazılarda 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında gerekli izinler alınmadan yapılmış yapılar üzerinden yapılan cins değişikliği talebinin uygun görülmediği belirtildi.

Gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

Bakanlığımız, Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün 11.09.2018 tarih ve 68656427-230.99-E.2533246 sayılı yazısında "03/07/2005 tarihli ve 5403 sayılı Kanunun 25'inci maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunun 8'inci maddesine eklenen (c) bendinde "Tarim arazileri, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirtilen izinler alınmadan tarımsal amaç dışında kullanılmak üzere plânlanamaz." hükmü bulunmaktadır. Yine, 5403 sayılı Kanunun 13'üncü maddesinin birinci fıkrasında "Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz.", 14'üncü maddesinin üçüncü fıkrasında "Büyük ovalarda bulunan tarım arazileri hiçbir surette amacı dışında kullanılamaz." amir hükmü yer almaktadır. Ayrıca, 5403 sayılı Kanunun 20'nci maddesinde "Tarım arazilerinin yanlış kullanımlarında uygulanacak cezalar", 21'inci maddesinde, "Tarım dışı amaçlı arazi kullanımlarına ilişkin cezalar ve yükümlülükler düzenlenmiştir.

Konu hakkında Bakanlığımız Hukuk Müşavirliğinden alınan görüşte ise, özetle Geçici 16'nci maddenin 4'üncü fıkrasında "Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili bu Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir...." hükmü yer aldığı bu nedenle iptal edilecek para cezalarının 3194 sayılı Kanun uyarınca verilen cezalar olduğu 5403 sayılı Kanun uyarınca verilen idari para cezalarını kapsamadığının mütalaa edildiği bildirilmiştir. Bütün bu düzenlemeler göz önüne alındığında; hak sahiplerinin mülkiyet sorunlarını düzenleyen 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenen Geçici 16'ncı madde düzenlemesinin, tarım arazileri üzerinde yasalara aykırı şekilde inşa edilmiş yapı ve tesisleri kapsamayacağı değerlendirilmektedir" hükmüne göre tarım arazileri üzerinde Geçici 16'ıncı Madde kapsamında imar barışından yararlanmış olsa dahi 5403 Sayılı Kanun kapsamında gerekli izinler alınmadan yapılmış yapılar için cins değişikliği yapılması Müdürlüğümüzce uygun görülmemektedir.

Bu kapsamda cins değişikliği işlemlerinde yapı kayıt belgesi yerine yapının yapı kullanma izin belgesinin olup olmadığının ve 5403 Sayılı Kanun Kapsamında gerekli izinleri alıp almadığının araştırılacağının bilinmesi hususunda; gereğini rica ederim.

 
Tayfun MARO yazdı... Yüzyıllık gösteri biterken
 
Otomobil hırsızlığında yeni dönem... Sahte dekont oyunu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
şeraFettin ZEYREK 20 Nisan 2022 Çarşamba 21:16

Dikili ovası bitiriliyor. yok mu buna dur diyecek bir devlet görevlisi.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli meyve sebze ihracatçılarından Rusya sevinci
Taze meyve sebze sektörü, 2021 yılında yaptığı 3 milyar 83 milyon dolarlık ...
Metin ÖNEY yazdı... Köy Enstitüleri...
Metin ÖNEY yazdı... Köy Enstitüleri...
İzmir'de hasat zamanı!
İzmir'de hasat zamanı!
 
Sofralık zeytin rekora koşuyor!
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi, pizzalardan makarnalara, salatalardan ...
Kirişci: Bakanlıkta 150 bin personele ulaşağız
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sektör temsilcileriyle yaptığı toplantının ...
Rusya, Türkiye'den ithalat kısıtlamalarını gevşetti
Rusya, Türkiye’den biber, nar, üzüm, portakal ve greyfurt ithalatına yönelik ...
 
Manisa'da üzüm bağlarını don vurdu: Zarar büyük!
Manisa'da etkili olan don, 'kuru üzümün başkenti' olarak bilinen Saruhanlı ...
Tarımsal destek ödemeleri başladı
3 milyar 582 milyon 67 bin 553 liralık tarımsal destekleme ödemeleri bugünden ...
Tarım ÜFE mart ayında da arttı
Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) martta bir önceki aya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva