Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir’de yoğun geçen yağışların ardından özellikle deniz kenarı, nehir ve sulama kanallarının olduğu bölgelerde taşkınlar oldu. Taşkınlar sonrasında tarım alanlarının yanında ‘hobi bahçeleri’ de sular altında kaldı. Tarım alanlarında ‘işgalci’ konumunda bulunan ve hobi bahçesi adı altında ‘kaçak’ yapılarla tiny house evlerinin de sular altında kalmasına dair ‘doğanın intikamı’ yorumları yapıldı.

‘TARLA VASFI OLAN YERLERDE YAPILAN EVLER YASAL DEĞİL, SU BASMASI GAYET DOĞAL’
Konuyla alakalı olarak İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu açıklamalarda bulundu. Güleroğlu, ‘hobi bahçelerinde’ yapılan evlerin yasal olmadığının altını çizerek, “Hobi bahçelerini yapmak zaten yasak. Cumhurbaşkanlığının bu konu hakkında kararnameleri var. Bu bölgeler yatırımlık bir alan bile değil, tarla vasfında olan yerler ve bu alanlar yıkılıyor. Yatırımı yaparken hobi bahçelerini yasaya aykırı bir şekilde yatırım yapılmış. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’ndan yetki almış bir emlakçı böyle yerlerin satışlarını yapmazlar” dedi.
‘KANALİZASYON BEKLİYORLARSA YAPILMAZ, YASAL DEĞİL’
Güleroğlu ayrıca, bu bölgelerde su taşkınlarının kanalizasyon hatları olmaması sebebiyle normal olduğunu belirterek, şunları söyledi:
Bu bölgeler zaten tarla vasfında olan yerler. Su basması gayet doğal bir süreç. Tarla olan bir yerde altyapının götürülmesi mümkün değil. Yol, su, elektrik, kanalizasyon hatları istiyorlarsa bu yapılacak yasal bir durum değil. O bölgelerdeki belediyeler de bu yapıların yapılmamasını ve yapılırsa yıkılacağını söylüyorlar. Bu bölgelerde altyapı bekleyemezsin. Sonuçta tarla vasfında olan yerler.




