Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- Ege Denizi'nde 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen deprem sonrası ağır ve orta hasarlı apartmanların dönüşümü amacıyla uygulanmak istenen emsal artışı talebi gündemdeki yerini koruyor.

Bayraklı haricindeki ilçelerde açılan dava sonrası iptal edilen emsal artışı geçtiğimiz aylarda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne getirilmiş ancak meclis üyeleri kararın ilçelerden gelmesi gerektiğini belirterek talebi reddetmişti.

İKİ İLÇEYE ONAY
Bu kapsamda çalışmalarını tamamlayan Karabağlar Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi önerilerini İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne göndermişti. Komisyonlarda görüşülen ilgili emsal artışı kararı oy birliği ile uygun bulunurken, ilgili kat artışı kararlarının 31 Aralık 2025’e kadar geçerli olacağı vurgulandı.

İlgili önergeler şu şekilde;

“İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 10/03/2025 tarihli ve 04.226 sayılı Kararı doğrultusunda, 30 Ekim Depremi sonrasında 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların dönüşümlerinde yaşanan mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesine ilişkin alınan Karabağlar Belediye Meclisinin 09/05/2025 tarihli ve 89 sayılı Kararının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.2539192)”

“İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 10/03/2025 tarihli ve 04.226 sayılı Kararı doğrultusunda, 30 Ekim Depremi sonrasında 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların dönüşümlerinde yaşanan mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesine ilişkin alınan Karşıyaka Belediye Meclisinin 05/05/2025 tarihli ve 58 sayılı Kararı; İmar ve Bayındırlık Komisyonunca “Söz konusu meclis kararında yapılaşmaya ilişkin belirtilen hususlar, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 10/03/2025 tarihli ve 04.226 sayılı Kararı doğrultusunda; ‘İzmir İl sınırları içerisinde, 30 Ekim 2020 yılında yaşanan deprem sonrasında 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların, can ve mal güvenliği açısından dönüşümlerine ilişkin yürütülen yeni yapılaşmalarda, mevcut yapının ruhsatı ve eki mimari projesinden hesaplanan toplam yapı inşaat alanına yüzde 20 ilave edilmesi, toplam yapı inşaat alanına ilave edilen yüzde 20 artışın ruhsat ve eki mimari projesinde belirlenen kat adedinden 2 kat fazla olarak kullanabileceği gibi, taban alanında da kullanabileceği, ancak taban alanı yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalmak koşulu ile parsel alanının yüzde 60’ını geçemeyeceği hükmü çerçevesinde, İzmir 2. İdare Mahkemesinin 21/11/2024 tarihli ve 2024/1663 sayılı Kararının ilçe belediyelerine dağıtımının yapıldığı 16/01/2025 tarihinden önce yapılmış olan inşaat ruhsatı başvuruları ile seviyesine bakılmaksızın mahkeme kararıyla durdurulmuş olan inşaatlara ilişkin iş ve işlemler tamamlanır. 31/12/2025 tarihine kadar geçerli olmak kaydıyla bu hükümler çerçevesinde yeni inşaat ruhsatı düzenlenebilir.” şeklinde düzenlenerek değişiklikle oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Rapor. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.2538519)”

Önce kabul sonra erteleme... Hilton için kafalar karışık!
Önce kabul sonra erteleme... Hilton için kafalar karışık!
İçeriği Görüntüle

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÖNERİSİ TARTIŞMAYA NEDEN OLDU
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulması sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle yer seçimi konusunda kriterler getirmeyi talep etmesi mecliste tartışmalara neden oldu. AK Partili isimler gündem maddesinin görüşülmesi sürecine daha fazla dahil olmaları gerektiğine vurgu yaparken ayrıca böyle bir kararın meclisten geçmesine ihtiyaç olmadığını belirtti. Eleştiriler üzerine ise CHP’li isimler alınacak meclis gündeminin tavsiye niteliğinde olduğuna dikkat çekti.

ERDOĞAN: ANTİDEPRESAN KULLANIYORLAR
Gündem maddesi ile ilgili söz alan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, “Ben herkesi empati yapmaya davet ediyorum. Şehirde yaşadığınızda kırsalda kurulan enerji santrallerinin insanlara verdiği zararın farkında değilsiniz. Herkesi birer gece bölgemde misafir edebilirim. Benim plan notlarımda öyle bir şey çıktı ki... Biz itiraz ettik. Kimse evinin 500 metre mesafesine bir GES-RES kurulmasını istemez. Onun yaydığı enerjiyi düşünün… Bence bu nedenle çok önemli bir durum. Yerin belirlenmesinde nasıl benzin istasyonlarında kriterler oluyorsa bunda da büyükşehirin bazı kriterleri koyması lazım. Bu bölgeleri en iyi bilen bizleriz. Ankara’da olanlar bazı şeylerin farkında olmayabiliyor. Köylerimizde çoğunlukla yaşlı insanlar oturuyor ve çoğu da antidepresan kullanıyor. Herkes empati yapsın ve o insanların yerine kendilerini koysunlar” diye konuştu.

İlgili gündem maddesi şu şekilde;

“Belediyemiz ilgili Daire Başkanlıklarının temsilcileri ile birlikte bir çalışma grubu oluşturularak yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr enerji santralleri, güneş enerji santralleri ve biyokütle enerji santrallerinin yer seçimine ilişkin ilke ve esaslar çalışması iş birliği, eşgüdüm ve katılımcı yaklaşımlarla ilgili meslek odalarının da katkıları ile tamamlanmış olup; Belediyemiz bünyesindeki tüm birimlerin de değerlendirme yapabileceği bir rehber belge oluşturulması amacıyla hazırlanan Yenilenebilir Enerji Yatırımlarının Yer Seçimine İlişkin İlke ve Esaslar (Rüzgar Enerji Santrali, Güneş Enerji Santrali ve Biyokütle Enerji Santrallerinin Yer Seçimine İlişkin İlke ve Esaslar)'ın Hukuk – Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonlarınca “Önerge ekindeki 28/03/2025 tarihli I. Hukuk Müşavirliği görüşü doğrultusunda, belediye birimleri arasında eşgüdüm sağlanması da gözetilerek, ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla tavsiye niteliğinde” şeklindeki görüş doğrultusunda oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Müşterek Rapor. (Kırsal Hizmetler Dai.Bşk.E.2497739)”

SASALI PLANLARINA OY ÇOKLUĞU
İzmir 3. İdare Mahkemesinin Kararları doğrultusunda hazırlanan; Çiğli ilçesi, Sasalı Mahallesi, 3. Derece Doğal Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı önerisi ile ilgili dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Komisyonlardan oy birliği ile gelen öneri mecliste oy çokluğuna döndü.

BOZTEPE: MECLİSE GELMEMESİ LAZIM
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Çiğli Belediye Başkanı burada mı bilmiyorum ancak bugün burada olmalıydı. Gerçekten hem Çiğli hem İzmir için önemli bir planı görüşeceğiz. Uzun yıllardan beri burada yaşanan bir sıkıntı var. Sasalı’daki plan daha beldeyken yapılan bir plan. Bu plan yapılırken AK Parti daha kurulmamıştı. Daha sonra buradaki planlar hazırlandığında villalar yapıldı ve sonra yürümedi durduruldu. Pandemi ve İzmir depreminden sonra burası değerli bir alan oldu. En son uygulamaları yapıldı, parselasyonlar yapıldı. Burada TEMA Vakfı ve bölgedeki şahıslar tarafından açılan davalar vardı. Bunlar sonuçlandı. Mahkemenin verdiği bir karar var. Bu yapılan planda bunlar dikkate alındı mı? 5 milyon 200 bin metrekareye yakın bir alan. Bu planın meclise gelmemesi lazım. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün bu planlar. Ne hikmetse plan bize gönderildi. Kaba tabirle bunu bizim kucağımıza attılar. Burada yıllar önce yapılan bir plan. Buradaki kurum görüşlerinin yenilenmesi gerekiyordu. Büyükova olmasından kaynaklı tarım görüşü alındı mı?” dedi.

YILDIZ: SİYASİ İRADEMİZİ DEĞİŞTİRMEDİK
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise, “Bu planla ilgili önerge çok açık. Bizim böyle bir planı onaylama yetkimiz yok. Bir üst yazı ile bakanlığa gidilir. Tabiat Varlıklıları Genel Müdürlüğü bu sorunların çözülmesi ve sorunun ortadan kalkması için planların hızlı bir şekilde Ankara’ya gelmesini bekliyorlar. Mağduriyetlerin giderilmesi noktasında yeniden bir düzenleme ile ortak aklın çıkması için irademiz var. Milli Emlak mülklerinin taşınmazları ile ilgili değerlendirmelerin değerlendirilmediği için biz oy birliği ile gelen gündemi oy çokluğuna çeviriyoruz. Bu meselenin çözümü noktasındaki siyasi irademizi değiştirmedik” dedi.

AŞIK: BAKANLIĞIN DEĞİŞTİRME YETKİSİ VAR
CHP’li Meclis üyesi Nilüfer Bakoğlu Aşık oy çokluğuna dönüşmesini anlayamadıklarını belirtirken, “Tüm kurum görüşleri yenilendi. 2017 senesinde İzBB, alanın planlarını yaptı. Mahkeme ile planlar bozulduğunda tekrar planların yapılması mecburiyetinde hissedildi. Mahkeme kararlarına uyuyoruz. Tarımdan görüş istedik 2 defa. Oy çokluğuna döndü ama neden döndü anlamıyorum. Planları biz onaylamıyoruz, bakanlığa gidecek bu. Biz hazine parsellerine hiçbir şey yapmadık iyileştirme yaptık. Bunu kabul etmezse bakanlığın zaten değiştirme yetkisi var” diye konuştu.

BOZTEPE: CÜZİ RAKAMLARLA KONUTLAR DÖNÜŞEBİLİR
Söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Depremden sonra bu konuyu tartışıyoruz. K planları ile ilgili 5 komisyon bir arada çalışarak belediyedeki bürokratları ve dönemin İzBB Başkanı ile büyük bir çalışma yaptık. O dönem bakanımız ile de görüşerek konuyu bir şekilde yola koyduk. K planları ile bunu karşılaştırıyoruz. Mahkemelerin verdiği kararlar emsal artışı ile ilgili. Biz bir önerge vermiştik. Bu söylenenleri neredeyse tamamen kapsıyordu. O dönem insanlar evlerini tadilat yapabilecekleri parayla evlerini yenileyecekti. İzmir’in birçok yerinde binalar birbirine dayanarak ayakta kalabiliyor. Tekrar bu konuyu gündeme getirelim ve kenti kurtaralım. Ada bazlı çalışmalar yapılabilir hem ekonomi döner hem de cüzi rakamlarla konutlar dönüşebilir” diye konuştu.

YILDIZ: ORTA VE HAFİF HASARLI KONUTLAR İÇİNDİR
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Oy birliği ile geçirdiğimiz K bölgeleri var. Kişisel olarak ve süreç olarak çok önemsiyoruz. Bunların güncellenmesi gerektiğini belirtmişti İzBB Başkanı. Bir yere kadar güzel gelip sonra meseleyi genel siyasete bağlayıp eksik ifadeler kullanıldığında ortaya koyduğumuz ortak iradenin CHP’li arkadaşlar tarafından bu şekilde ifade edilmesini üzüntü ile karşılıyoruz. Dünya Bankası kredisi ile ilgili ifade kullanıyorsunuz ancak bir takım bilgi eksiklikleri var. Dünya Bankası kredisi dönemin Çevre Şehircilik Bakanı’nın talimatı ile sadece İzmir’e verilmiştir. Hiçbir siyasi ayrıma bakılmaksızın İzmir depremi sonrası dönüşüm hızlansın diye tanınmıştır. Orta az hasarlı binaların dönüşümü ile ilgilidir. Bugün 8 tane Halk Konut projesi… Tapularının tamamını kooperatife devretti insanlar. Kredi bireysel olduğu için kullanamıyorlardı bakanlık devreye girdi durumu belirtti yazışmalar yapıldı ve bireysel oluşturulan yapı olduğu için bunlar kullandırılabildi. Bu dönem için ne doğru kararlar verebiliyorsak verme derdindeyiz. Bir taraftan açılmış TOKİ davaları konusunda müzakere yapalım diyoruz. Nasıl davalar açıldığı ve tıkandığı üzerinden tartışmanın ne bize ne kentimize ne mağdur vatandaşlara faydası yok. Bir taraftan K planları için güzel karar aldık. Yetmez revize etmemiz lazım. Diğer taraftan bilgiyi kenara bırakarak eleştiri yapalım tavrı koyarsak kentin sorunlarını çözemeyiz. Örnekköy’deki kooperatifleri Dünya Bankası ile çözemeyiz diye bir görüşme yaptınız. Dünya Bankası kredisi orta hafif hasarlı konutlar içindir” dedi.

İNANÇ: KULLANILMAMASI İÇİN ENGEL ÇIKARILMAKTADIR
CHP Grup Başkanvekili Altan İnanç, “Sadece İzmir ile ilgili değil Bakanlığın sitesinde duruyor. İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş ve Tekirdağ’da bu krediler içinde. Her gün yeni kararnameler çıkıyor. Belediyelerin dış kredi kullanmasına bir hüküm geldi. Bekleyen kredi onaylarına hatta yeni kredi başvurularına bile vergi borcu şartı getirerek bunların kullanılmaması için engel çıkarılmaktadır” diye konuştu

ATMACA: ENGELLEME SÖZLERİ DOĞRU DEĞİL
AK Parti Grup Sözcüsü Uğur İnan Atmaca, “Kentsel dönüşüme önce temelden bakmamız lazım. 2012 yılında İzBB’nin 6 kentsel dönüşüm alanı var. Bu sistemin işlemeyeceğini defalarca söyledik. Bizim önce buradan başlamamız lazım. Gaziemir’de 122 hektarlık bir alan var. Burada bir tane 30 metrekare ve tuvalet binasını riskli yapı tespiti yapıldı ve 6366’ya dönüldü. Orada 5393 ile 80 bin metrekare belediye rayiç bedel üzerinden değeri üzerine geçirdi. Böyle bir engelleme sözlerini doğru bulmuyorum. Yapılması gereken şey bizim en başa dönmemiz lazım. Yüzde yüz uzlaşıyı sağlayamıyoruz” ifadelerini kullandı.