Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren İzdemir Termik Santralı-II ile ilgili yeni bir süreç başlatıldı. Anayasa Mahkemesi, santral için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunu iptal etmesinin ardından rağmen, İzdemir Enerji Elektrik yeniden ÇED başvurusu yaptı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yeni ÇED başvurusunu bugün toplanan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında değerlendirdi. Komisyon, 12 bin 781 sayfalık proje tanıtım dosyasını 6 saatte inceleyerek nihai kararını verdi. Askıya çıkarılan proje tanıtım dosyasının son haline 10 günlük süre içerisinde itiraz edilebilecek.
İDK ÜYELERİNE ÖNERİ
Verilen kararı Egedesonsöz’e değerlendiren EGEÇEP avukatlarından Arif Ali Cangı verilen onayın rekor olduğunu belirterek “İzdemir Enerji Santrali-II projesi ile ilgili olarak hazırlanan 2009/7 sayılı genelgeye dayanılarak hazırlanan 12781 sayfalık ÇED raporunu 6 saatte inceleyip olumlu görüş bildiren İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) üyelerini Guinness Rekorlar Kitabına öneriyorum. Bu bir rekordur” dedi.
‘SUÇ İŞLENDİ’
Suç işlendiğini ileri süren Av. Cangı “İDK üyeleri görevlerini kötüye kullanmışlardır. Anayasa Mahkemesi kararı ile verilen iptal kararının uygulanması gereken 30 gün içinde yeni izin çıkartma telaşı kamu görevlilerine suç işletmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı kuruluş amacına aykırı şekilde, ÇED süreçlerini formaliteye indirgemiştir. Tabi ki gereken şikayet, itiraz ve yeni yeni davalar açılacaktır. Kanuna karşı hileler yapanın yanına kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.
İZMİR BÜYÜKŞEHİR’E ÇAĞRI
İzmirlilere ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne itiraz etme çağrısında bulunan Av Cangı şunları söyledi:
Yaşamdan yana olan tüm İzmirlileri, 10 gün içinde Anayasa Mahkemesi ve İzmir 5.İdare Mahkemesi kararına direnme niteliğinde bir suç belgesi olan nihai yapılan ÇED raporuna itiraz etmeye çağırıyorum. Bir çağrım da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne söz konusu termik santralın gayrisıhhî müessese ruhsatını verme yetkinize dayanarak, verilmiş olan ruhsatı geri alın, termik santralı mühürleyin. Bu süreç işletmecinin, merkezi ve yerel yönetimin ile ilgili olan her kurumun ve herkesin hukuk sınavı olacaktır.
NELER YAŞANDI?
'ÇED Olumlu' kararına karşı açılan iptal davasının Danıştay tarafından reddedilmesi üzerine süreci Anayasa Mahkemesine taşıyan EGEÇEP, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Menemen Sanatkarlar ve Esnaf Odası, Menemen Esnaflar Odası, S.S.Menemen Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı ve Menemen Ziraat Odası ve Ekoloji Kollektifi Derneği santrale verilen izinlerin iptal edilmesi talebini yenilemişti.
Anayasa Mahkemesi İzdemir Enerji Santrali II'ye verilen ÇED olumlu kararına itiraz davasının reddedilmesini Anayasa'ya aykırı bulmuş ve özel hayata saygı maddesinin ihlal edildiğine dair karar vermişti. Karar sonrası dosyanın yeniden görüşüldüğü İzmir 5. İdare Mahkemesi projenin ÇED dosyasını iptal etti. Karar üzerine yeniden harekete geçen şirket yeniden ÇED başvurusunda bulundu. Yeni dosyada projede yer alan endüstriyel atık depolama alanlarının çıkarıldığı görüldü.
AYM KARARINDA YER ALMIŞTI
Anayasa Mahkemesi, alt Mahkemenin 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun Tesisin mevcut atık depolama alanının merkezine üç kilometreden daha az mesafede zeytinlik alanlar bulunduğu tespit edildiğinin altını çizmişti. Uyuşmazlığın tesisin atık depolama alanı ve çevresindeki zeytinliklere dikkat çeken AYM, “ÇED olumlu kararının iptal edilmesine karşın mahkeme tarafından tesisin depolama alanının konum ve sınırlarına ilişkin olarak yeni bir plan veya atık depolama alanı fonksiyonuna ayrılan başka bir alanın bulunduğuna dair dosyada herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı tespit edilmiştir” hükmüne yer verdi.
İZDEMİR TERMİK SANTRALİ HAKKINDA
Enerji Günlüğü'nde yer alan bilgilere göre; İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ'nin %85,44 oranında bağlı ortaklığı İzdemir Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından Aliağa'nın Horozgediği Köyü'nde kurulan İzdemir Enerji Santrali II için endüstriyel ve tehlikeli atık depolama alanı dahil olacak şekilde 17 Haziran 2010 tarihinde 'Çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu' kararı verilmişti. İthal kömüre dayalı elektrik üretim tesisi olarak çalışan ve yılda yaklaşık 2,664GWh elektrik üretimi yapan tesisin 370MW kurulu gücü bulunuyor.