Berivan KAYA/EGEDESONSÖZ- Kurumları mali açıdan denetleyen en büyük kurum olan Sayıştay, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin 2024 yılı mali hesaplarını ve harcamalarını inceledi.

Aydın Büyükşehir Belediyesinin 2024 mali yılı bütçesinde 5 milyar 850 milyon TL ödenek öngörüldü. Yıl içinde eklenen 80 milyon TL ek ödenekle birlikte 2024 yılı ödenek toplamı 6 milyar 650 milyon TL oldu. Yıl içinde 6 milyar 60 milyon 725 bin 490,73 TL bütçe gideri yapılmış, 589 milyon 274 bin 509,27 TL ödenek ise iptal edildi.

Belediyenin bütçe giderleri toplamı 2024 yılında 2023 yılına göre 3 milyar 20 milyon 284 bin 454,09 TL yüzde 99,34 tutarında arttı.

AYDIN’DAN KARS’A KİLİT PARKE
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Kars Susuz ve Selim ilçelerine üstyapı eksikliklerinin giderilmesi amacıyla 3 milyon 300 bin TL kilitli parke taşı alımı yapıldığı tespit edildi. Raporda, “Kars İli Selim ve Susuz İlçeleri, Aydın Büyükşehir Belediyesinin görev ve sorumluluk alanı içinde olmadığından yapılan ayni yardım mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. Sonuç olarak, Belediyenin görev ve sorumluluk alanlarında faaliyet göstermesi, görev ve sorumluluk alanları dışında harcama yapmaması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

DOĞRUDAN TEMİN UYARISI
Belediyenin bazı mal alımları, hizmet alımları ve yapım işlerinin parasal limitlerin altında kalmak için kısımlara bölünerek doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildiği ve doğrudan teminle yapılan bazı hizmet alımlarında ise piyasa fiyat araştırmasının yalnızca belediye şirketinden fiyat alınarak yapıldığı tespit edildi.

Büyükşehir'deki ödeme krizinde yeni gelişme... Eylem kapıda!
Büyükşehir'deki ödeme krizinde yeni gelişme... Eylem kapıda!
İçeriği Görüntüle

DEVREDİLEN RESTORANA HARCAMA
Belediye Meclisinin 16 Mayıs 2024 tarihli kararıyla Kuşadası’nda yer alan restoranın işletme hakkı vergi sonrası net karının yüzde 50’sinin Büyükşehir Belediyesine aktarılması kaydıyla, 10 yıl süreyle Belediyeye ait AYBEL A.Ş.’ye devredildi. Ancak, yapılan incelemede, söz konusu restoran için devir tarihinden sonra Belediye bütçesinden harcama yapıldığı tespit edilmiştir. Raporda, “işletme hakkı devredilen taşınmazın işletme hakkının devri sonrası belediye bütçesinden yapılan harcamaların şirketten talep edilmesi ve şirkete ait giderlerin belediye bütçesinden karşılanmaması gerekir” ifadeleri yer aldı.

BELEDİYENİN KİRACILARI RUHSATSIZ
Belediye tarafından kiraya verilen işyerlerinden bazılarının işyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunmadığı ortaya çıktı. 2024 yılı sonu itibariyle Belediye tarafından kiraya verilen 271 adet işyerinden 76’sının işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet yürüttüğü tespit edildi.

KADROLU İŞÇİLERİN YILLIK İZİNLERİ KULLANDIRILMADI
Belediyede çalışan kadrolu işçilerin sosyal hakları olan yıllık izinlerinin zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle çoğunluğunun birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu ortaya çıktı.