Engin ÖNEN
Orta sınıfın depremle imtihanı!
5 Kasım 2020 Perşembe

Aslında bütün doğal felaketler toplumdaki eşitsizliğe ayna tutar… Depremler, seller ve salgınlar genellikle yoksulların canını daha çok yakar… Çünkü onlar diğer kesimlere göre daha korunaksızdırlar... Nitekim deprem ve enkaz görüntüleri dendiğinde zihnimizde, genellikle köylerdeki ve gecekondulardaki yıkıntılar canlanır…

Bir süredir sonuç değişti biraz… Çünkü artık deprem orta sınıfların da canına ve malına büyük zarar veriyor... Örneğin son deprem, Sığacık’ta bir yaşlı kadının boğulması hariç, İzmir’in sadece Bayraklı İlçesi’nde can kaybına neden oldu...

100’ün üzerinde can kaybı, binin üzerinde yaralı, yıkılan onlarca çok katlı yapı ve kullanılamaz yüzlerce bina, doğal olarak zemin ve inşaat güvenliği boyutuyla tartışılıyor… Bu depremde gecekondu ve köylerden can kaybı haberi duymadık... Buna karşılık yıkılan ve ağır hasarlı binaların neredeyse tamamı merkez semtlerde bulunuyor…

***

Onlar çok mu güvenli ve denetimli binalarda yaşıyorlar? Tabii ki, hayır… Ancak bu depremin açığa çıkardığı şey yoksulluktan ziyade, çarpık kentleşmenin gecekondu olgusu değil, apartmanlaşma boyutu oldu...

Gecekonduların apartmana dönüşüm öyküsü, kentleşme serüvenimizin en kritik aşamalarından biridir… Gecekondu, kente yığılan yoksul kitlelerin başını sokacak barınak sorununu çözmek olarak gözüktüğü için devlet tarafından dolaylı bir şekilde teşvik de ediliyordu. Hem ucuz işgücü deposu hem de kendi başının çaresine bakan yoksul kitlelerin mekanıydı gecekondular…

Gecekondu yoksulluk ve göçmen ile apartman ise, orta sınıf ve kentlilikle özdeşti… Göç ve gecekondu yaygınlaştıkça ve zamana yayıldıkça sadece ucuz işgücü değil aynı zamanda oy deposu da oluşturuyordu...

Tapu tahsis belgeleri, imar afları ve dikey yapılaşmayı teşvik eden yeni imar planları, sadece kentin mekânsal yapısını değil, sosyal ve sınıfsal (hatta siyasal) yapısını da çok köklü şekilde değiştirdi... İş hayatı ve meslekten daha önemli bir gelir/kazanç kaynağı ortaya çıktı... Tek katlı ya da iki katlı bina sahipleri bir anda çok sayıda dükkan ve apartman dairesi sahibi olma imkanı yakaladı…

Bu durum göçün sonucu olduğu kadar yeni göçlerin nedeni de olabiliyordu... Yine bu şehirleşme tarzı, sınıfsal yapıyı alt üst ediyordu... Mesleğe ve çalışma yaşamına değil ama imara ve yapılaşmaya dayanan yeni bir orta sınıflaşma oluştu metropollerde…

***

Devlet ve yerel yönetimler de adeta bu eksende politikalarını gelenekselleştirdiler... Sadece yatay yapılaşma dikeyleşmeye başlamadı, kentin hızlı genişlemesi sonucu, kentin içinde kalan tarım alanları da bu imar baskısından muaf kalamadı… Gecekondu bölgeleri gibi bu alanlar da yeni rant alanlarına dönüştü…

İmar, çok katlılaşma ve kentsel dönüşüm projeleri, meslek dışı bir faktör olarak geniş kesimlerin refahını yükseltici en önemli faktöre dönüştü. Gerçi bu orta sınıflaşma geleneği, kültürü olan bir orta sınıfı ifade etmiyordu. Kuşaklar boyunca aktarılan değer ve davranışlara sahip değildi. Ama siyasal partiler ve yerel yönetimlerin en önemli dinamiğini oluşturacak kadar etkiliydi… Müteahhitlik, kenti dönüştürmede en önemli mesleki faaliyetti…

***

Özetlemeye çalıştığımız bu şehirleşme modeli, denetimden yoksun olduğu gibi, planlama tarzı ile de şehircilik ve mühendislik ilkelerini ihmal ederek ilerledi, halen de öyle devam ediyor…

Bu ihmal, sadece yoksul mekanları değil, şehrin büyük bölümünü, deprem ve diğer doğal felaketler karşısında riskli hale dönüştürüyor ne yazık ki… Son depremin yoksul semtleri değil de bir orta sınıf bölgesini vurmasını biraz da bu açıdan değerlendirmek mümkün sanırım…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fahri Atlı 8 Kasım 2020 Pazar 10:31

Sizin yönetim kurulu üyesi olduğunuz şirkette şirketin depremle ilgili bir master planı var mı

Yorumu oyla      2      3  
Ömer 7 Kasım 2020 Cumartesi 18:55

Engin bey ne akdar güzel bir yazı yazmışsınız kaleminize sağlı. Tunç başkana yakın isimlerden birisiniz 570 gün oldu hala daha SOMUT Kentsel Dönüşüm için yapılan ne var.? Birde seçim döneminde Tunç Başkana destek veren müteahhitler mecut yoksa seçim çalışması maliyetini nasıl ve kim karşılar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva