Ahmet Aydın AKANSU
Kaç şirketin KARBON SALIMINI azaltma planı var?
27 Ekim 2017 Cuma

Suudi Arabistan’da gerçekleşen bir ekonomi konferansında Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde demiş ki, “Eğer iklim değişikliği ile ilgili kritik kararları doğru alamazsak, 50 yıl içerisinde kızaracak, kavrulacak, ızgara olacağız” Çok doğru. Küresel ısınmanın durdurulması için kararlı, ciddi önemli bir çalışma yok. 2015 yılında Paris’te biraraya gelen devletler küresel ısı artışını kısıtlama sözü verse de, ortak uluslararası tutumun eyleme dönüşmesi yavaş oluyor. ABD, Paris Anlaşması’ndan çekileceğini duyurmuştu zaten. Herhalde bütün insanoğlunun başına felaketler gelmeden tedbir alma niyeti yok.

Bonn’da İklim Değişikliği Konferansı

6-17 Kasım 2017 tarihlerinde Bonn’da gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 23. Taraflar Konferansı’na (COP23) sayılı günler kaldı. Bilim adamları, eğer iklim değişikliği ve eşitsizliğini doğru kavrayıp çözüm yolları acilen bulunmaz ise dünyanın 50 yıl içerisinde büyük tehlikeler yaşayacağını belirtiyorlar. Aslında iklim değişikliği ile mücadele, ekonomik olarak bakıldığında pek çok sektörde yatırım fırsatı da sunuyor. Örneğin, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedefleri karşılamak için gelişen piyasalarda 2030 yılına kadar 23 trilyon dolarlık iklim dostu yatırım fırsatı olduğu belirtiliyor. Rapora göre, Türkiye’de ise 2016-2030 yıllarında 270 milyar dolarlık iklim dostu yatırım fırsatı var.

Türkiye’de 270 milyar $ iklim dostu yatırım var

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı raporda, 2016’da yeni net elektrik kapasitesinin neredeyse üçte ikisinin başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini gösteriyor. IEA İcra Direktörü Fatih Birol, geçen yıl dünyada kurulan bütün yeni santrallerin yüzde 50’sinden fazlasının güneş enerjisi alanında kurulduğunu belirterek, geriye kalan kısmı kömür, doğalgaz, elektrik ve rüzgar gibi kaynakların oluşturduğunu söyledi. Çin, geçen yıl geri kalan tüm G20 ülkelerinin toplamından daha fazla güneş paneli kurdu. Norveç, neredeyse yüzde 100 oranında yenilenebilir enerji kullanıyor. Filipinler, Kenya, Fiji ve gelişmekte olan daha birçok ülke, yüzde 100 yenilenebilir enerjiye olabildiğince hızlı geçmek ve en geç 2050’ye kadar bu süreci tamamlamak konusundaki niyetlerini belirtti. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından düzenlenen 5’nci Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda, mevcut şehircilik uygulamaları ve yaşam alışkanlıklarının değiştirilmemesi halinde son yüzyılda 1 derece ısınmış olan yerkürenin 2050’ye gelindiğinde 6 derece ısınmış olacağına dikkat çekildi.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva