Nedim ATİLLA
Gastronomi turizmi böyle olur
8 Aralık 2017 Cuma

Bu satırları sadece Şanlıurfa’nın değil Anadolu’nun en lezzetli mekanlarından biri olan Cevahir Han’dan yazıyorum… Buraya geliş nedenimiz insanlığın Göbeklitepe’de başlayan mutfak hikayesinin Şanlıurfa’da gelecekle buluşuyor olmasına tanık olmamız…

 Göbekli Tepe’den başlayan 12.000 yıllık mutfak zenginliğiyle dünyanın sayılı gastronomi merkezlerinden biri olmaya aday Şanlıurfa, gastronomi turizminde örnek teşkil etmeye aday Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliğinde düzenlenecek “Gelenek ve Gelecek”  Mutfak Atölyesi etkinliğine ev sahipliği yapıyor.

Göbeklitepe ve Karacadağ... Uygarlığın başladığı iki nokta… Buğday ya da buğdaygillerin evcil olmayan türleri Yakındoğu’nun hemen her yerinde bulunur. Gezgin ya da yerleşik avcı-toplayıcılar tarafından da doğadan toplanarak tüketilirler. Ancak yabani buğday, tanelerini başak üzerinden çok çabuk döktüğü için bu tüketim oldukça meşakkatlidir. Başağında fazlaca büyümeden hemen olgunlaşan yabani buğday tanelerini bu nedenle başakları hasat ederek elde etmek oldukça güçtür ve döküldüğü yerlerden toplamak gereklidir. Bununla birlikte Yakındoğu’nun bir yerinde yani Urfa Karacadağ’daki yabani buğdaylarda görülen bir genetik mutasyon bu buğdayın tanelerinin başak üzerinde uzun süre dökülmeden kalmasına neden olmuştur. Evcil buğdaylar da işte bu genetik mutasyona uğramış buğdaylardan türemiş ve insan eliyle yetiştirilmesi sonucu yukarıda günümüzü tanımlamak için kullanılan “tahıl uygarlığı”na ulaşılmıştır. Evcil buğdayın nerede ortaya çıktığı sorusunun yanıtına biyoloji, ziraat mühendisliği ve genetik çalışmalarda kullanılan AFLPs (amplified fragment length polymorphisms) uygulamasıyla varılmıştır. Bu uygulamaya göre yabani buğday çeşitlerinden Triticum boeticum ve evcil buğdayın atası sayılan Triticum monococcum’un tanelerinin buğday başağına bağlandığı yerdeki genetik mutasyon incelenmiş ve sonuç olarak Urfa Karacadağ’ın batı eteklerinden elde edilen örneklerin evcil buğdayın atası olduğu anlaşılmıştır. (Bilgiler için Ahmet Uhri’ye teşekkürler)

***

“Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor” projesi kapsamında şehrin yiyecek - içecek sektörü temsilcilerine yönelik gerçekleştirilecek “Gelenek ve Gelecek” - Şanlıurfa Uluslararası Mutfak Atölyesi, Şanlıurfa mutfağının yerelden evrensele açılması anlamında önemli adımlardan biri olacak.

Şanlıurfa’daki yiyecek – içecek işletmeleri, şefler, oteller ve sektör paydaşlarına yönelik olarak Cevahir Han’da düzenlen atölye çalışmalarında ülkemizin yetiştirdiği, ulusal ve uluslararası platformda birçok başarıya imza atmış şeflerden Eyüp Kemal Sevinç, Ebru Baybara Demir ve Hazer Amani yereldeki şeflerle mutfağa girerek kentin yiyecek – içecek işletmelerinin dünya standartlarını yakalaması adına iyi uygulama örneklerini paylaştışlar.

Dünyanın en ünlü aşçılık okullarından Le CordonBleu ve Özyeğin Üniversitesi eğitmen şeflerinden ünlü Fransız şef Arnaud DeClercq, Hazer Amani ve Şanlıurfalı yerel şef Hatice İnan’ın eş zamanlı olarak gerçekleştireceği gastroshow mükemmeldi.

Bir Türkiye Avrupa Birliği projesi olan “Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor” projesinin Takım Lideri Mary Mc Keon Şanlıurfa’nın Göbekli Tepe’de başlayan kadim mutfak kültürünün ulusal ve gastronomi turizmi bağlamındaki önemi, yöre mutfağının gelenekselliğinin modern çağın bilgisi ile harmanlanarak gelecek nesillere aktarılması ve en nihayetinde Şanlıurfa’nın dünyadaki en önemli turizm trendi olan gastronomi turizmi alanında rekabet gücünün artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral da, “Proje kapsamında gerçekleştirilen mutfak atölyeleri neticesinde ilimizin önemli gastronomi turizmi destinasyonlarından biri olma hedefine bir adım daha yaklaşacağı ve ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında önemli artışlar olacağı kanaatindeyim” diyordu.

Gastronomi turizmi ulusal ve uluslar arası güçlerin yerel zenginliklerle buluşmasıyla ancak gerçekleşebilir…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nedim Atilla 10 Aralık 2017 Pazar 21:23

Fotoğraftaki Hanımefendi bu işin partnerlerinden biri olan Mutfak Dostları Derneği'nin Başkanı Gazeteci Zeynep Kakınç... Prensip olarak rakılı akşamların gün batımlarının fotoğraflarını burada değil sosyal medya hesaplarında paylaşıyorum...

Yorumu oyla      11      5  
Nedim Atilla 10 Aralık 2017 Pazar 21:20

"Özel mi?" ve "Şarap Durumu nasıl?" adlı yorumculara cevap. Urfa'da her gece 20 kadar noktada Sıra Gecesi düzenleniyor. Instagram hesabıma yazdığım gibi Kazancı Bedih zamanından beri sıra gecesinde rakı içme geleneği var. Özellikle içki ikram edilmemesinin talep edildiği geceler de var. Hatta çoğunluğu böyle... Saygı duymak gerek. Ben Cumartesi gecesi Amerikalı ve Yunanlı dostlarımla rakı içebildim. Mardin'den gelen Süryani şarapları (lezzetleri tartışmalı) ve Kayra Grubu şarapları da var ama ilgi gösteren var mı? Sanmam... İzmir'de kaç tane sağlam kav var ki?

Yorumu oyla      11      5  
Şarap durumu nasıl? 10 Aralık 2017 Pazar 01:19

Buralardaki restoranlara gelecek zengin Avrupalı Turistlere, bu lezetli et çeşitleri ile birlikte kaliteli şaraplar sunabilecek, kuvvetli şarap kavları var mı?

Yorumu oyla      13      5  
Özel mi? 10 Aralık 2017 Pazar 00:13

Yazının eki olan fototiğimizde rakı içebiraflarda içkili sofra resmi koyma yönünde bir sınırlama mı vardı? Merak ediyorum. Urfa da bir sıra gecesine girdersem, içki servisi bulabilir miyim? Yoksa ancak Uluslararası Otel Rstoranlarında mı bulabilirim?

Yorumu oyla      13      5  
Nedim Atilla 9 Aralık 2017 Cumartesi 11:25

Sayın Yorumcu Muhalif... Özelden mail adresinizi gönderirseniz rakı içerken fotoğraflarımızı göndereyim. Ayrıca instagram hesabımı da izleyebilirsiniz...

Yorumu oyla      12      5  
muhalif 8 Aralık 2017 Cuma 17:53

gastronomi turizmi sadece yemekle olmaz, şanlıurfada içki olarak ne aldınız mesela, şarap mı? rakımı? mesela Şanlıurfalıların işlettiği otel ve restoranlarda içki servisi yoktur..bu durumda nasıl uluslar arası gastronomi turizmi olacak acaba????

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva