Çağdaş ÖZGÜN
Azizler (2021) Filmi Üzerine
5 Şubat 2021 Cuma

Bu yazı spoiler içerir.

Film, şehrin dünyasında varoluşsal sıkıntıları ve yalnızlıkları deneyimleyen Aziz (Engin Günaydın) ve Erbil'in (Haluk Bilginer) psikolojik hallerini mental imgelerle destekleyerek gösteren bir dizi olaylar halinde ilerlermiş gibi görünürken, üçüncü kişilerin bu mental dünya sandığımız mekana şahit olmalarıyla filmin türünü, anlaşılma tarzını ve zayıf, güçlü taraflarını da belirlemiş.

Birinci durum, seyirci olarak , ilk sahneden itibaren takılı kalmış bir görüntü gibi aynı yerde aynı hareketleri yapan ve aynı sözcükleri söyleyen Burcu'nun, (İrem Sak) Aziz'in zihninde kurduğu psikolojik bir durum sanarken barmen kadının Burcu'yu o halde fark etmesi. İkinci durum ise Erbil'in ölmüş eşi Kamuran'ın (Binnur Kaya) fotoğrafıyla kurduğu diyaloğun (Kamuran'ın fotoğrafın içinden konuşması ve hatta reel dünyaya müdahele edebilmesi vb anomali durumlar..) Vildan hanım tarafından (Gülçin Santircioğlu) fark edilip Erbil'in mental dünyası sandığımız noktadan koptuğumuz ve fantastik, gerçek üstü bir dünyanın içinde olduğumuzun kesinliğine vardığımız durum.

Eğer ki üçüncü kişiler, karakterler tarafından kurulduğunu sandığımız bu mental dünyaları fark etmeselerdi film zihin tasviri bol, psikolojik bir tür olarak devam edecekti gibi gözüküyor. Örneğin, ilk sahnelerde deneyimlediğimiz Aziz'in rüya sahnesi, hangisinin rüya hangisinin rüya değil olduğunu anlayamadığımız Erbil'in emar sahnesi ve koltukta uyanışı, yine Erbil'in fotoğraf karşısında Kamuran'ın öldüğü güne geri dönmesi üçüncü kişilerin şahitliğinde bozulur. Belki de Bergson ya da Deleuze bu gibi durumları görüntülerin, geçmişin ve geleceğin, gerçeğin ve hayal gücünün, hafızanın şimdide birleşmesi, bir aradalığı olarak okurlardı.

Taylan Biraderler bir seçim yapmış. Üçüncü kişilerin şahitlik ettiği fantazi, yer yer sürreal sayabileceğimiz dünyayı reel dünya ile bir arada sunmuşlar. Hatta öyle ki, reel olmayan dünya fotoğrafın içinden canlanıp gerçek olana müdahele etmiş. Biraderler'in başka dünyaları ve sinemanın imkanlarını ziyaret ettikleri ilk film değil Azizler. Yanlış hatırlamıyorsam çektikleri Küçük Kıyamet filminde sinemanın imkanlarıyla ziyaret etmişlerdi bu dünyalara ve bir seçim yapmışlardı. Küçük Kıyamet filmdeki son ve birleşme, bir seyirci olarak beni daha çok tatmin etmişti. İki film tabii ki kıyaslanamaz. Neresinden kıyaslamaya çalıştığımı anlatmam da zor. Fakat Azizler filmi, karakterlerin zihinlerinde süre gelseydi eğer, daha doğru ve vurucu olabilir miydi diye düşünmekteyim. Büyük fırsat varmış ellerinde. Şüphe yok ki, iki tercih de farklı film çıkartmış olacaktı.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva