HABERLER>EKONOMİ
21 Ekim 2015 Çarşamba - 12:01

Yıldırım büyük lojistik zirvesinde konuştu: İzmir itici güç olacak!

‘Modern İpek Yolu’nda Stratejik Üs: İzmir’ Konferansı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve AK Parti İzmir Adayı Yıldırım’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Yıldırım toplantıda “İzmir’in Türkiye’nin kalkınması için yarışabileceği tek il var İstanbul… İzmir kalkınmada İstanbul’un itici gücü olacaktır. Anadolu üretecek, İzmir ve İstanbul’da bunu Avrupa’ya sevk edecek” diye konuştu.

Yıldırım büyük lojistik zirvesinde konuştu: İzmir itici güç olacak!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Hazar Strateji Enstitüsü tarafından Türkiye’nin lojistik konumunda İzmir’in öneminin anlatıldığı, “Modern İpek Yolu’nda Stratejik Üs: İzmir” Konferansı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım’ın katılımı ile gerçekleştirildi.


 
İzmir Wyndham Otel’de, gazeteci Hakan Çelik moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansa  konuşmacı olarak Binali Yıldırım’ın yanı sıra SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreteri Haldun Yavaş, TRACECA Azerbaycan ulusal sekreteri Akif Mustafayev, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı eski müsteşar yardımcısı Suat Hayri Aka katıldı.
 
Toplantıda tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir noktada bulunan İzmir’in Hazar ülkeleriyle gerçekleştirilen yatırım ortaklıkları ile yeniden canlandırılma noktasındaki önemi tartışıldı. Yeniden eski ticari önemini kazanacak İpek Yolu’nun Asya ile Avrupa arasındaki lojistik bağlantısında İzmir’in üs olarak konumlandırılmasına ilişkin çalışmalar masaya yatırıldı. 
 
İZMİR İLE ASYA ARASINDA BAĞLANTININ KURULMAS1 LAZIM
Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreteri Haldun Yavaş, Hazar bölgesinde yürütülen uzun süreli çalışmalara dair bilgi aktardı. Yenidünya ekonomisinde merkezin Asya’ya kaydığını ifade eden Yavaş, gelişmeler doğrultusunda Türkiye’nin doğru yerde olduğu takdirde ekonomide ciddi büyüme sağlanabileceğini, İzmir’in bu noktada önemli bir üs olduğunu ifade etti. Yavaş çalışmalar ile ilgili, “Hazar Strateji Enstitüsü olarak Hazar Transit Koridoru üzerinde bu ülkelere giderek çalışmalar yaptık. Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar ülkeleri üzerinde önemli çalışmalar yürüttük.   Yaklaşık 10 ay önce başlattığımız çalışmalar sonunda Hazar Transit koridoru üzerindeki ulaştırma sorunları nelerdir? Yürütülen stratejik çalışmalar nelerdir? Ulaştırma konusunda bu ülkelerin stratejilerini geleceklerini gözlemledik. Bu gözlemlere göre bir; dünyanın ağırlık merkezi Asya’ya doğru kaymaktadır. İki; Türkiye’nin içerisinde olduğu ülkeler lojistik merkezi olabilmek için çalışmalarını sürdürüyorlar. Üç; Hazar Denizi hızla bir otogara dönüşüyor. Buradaki mevcut ülkeler Hazar Denizi üzerinde limanlar hazırlanıyor. Dört;  Hazar ülkeleri aralarındaki mevzuata dair sorunları ortadan kaldırmak için koordinasyon içinde çalışıyorlar. Bu noktada Türkiye’nin gelişmelerin içinde yer alması lazım. İzmir’in Asya ile aralarındaki bağlantının sağlanması lazım” diye konuştu.
 


21. YÜZYILIN TÜRK YÜZYILI OLMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Toplantıda İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasında İzmir’in önemli yere sahip olduğunu söyleyen SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “Osmanlı’da çöküş döneminde İpek Yolu’nun kontrolünün kaybedilmesi bize gösterildi. Şimdi de İpek Yolu’nun bizim üzerimizden canlanmasıyla yükselişimiz başlayacak. Türkiye son dönemde önemli bir altyapı devrimi gerçekleştirdi. Bu altyapı ile birlikte İzmir önemli lojistik merkezleri haline geldi.  Bakü-İstanbul-İzmir otobanının ilavesiyle İzmir tarihi İpek Yolu’nun tekrar üssü haline geliyor. Türkiye Azerbaycan stratejik ortaklığı ile büyük bir yatırım portföyü yapıyoruz. Türkiye’nin en önemli rafineri yatırımları şu an Aliağa’da gerçekleşiyor. Önümüzdeki 21. Yüzyılın bir Türk yüzyılı olması için hepimizin çalışması gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
‘EN BÜYÜK OLSUN’ DİYE YAPMADIK!
AK Parti İzmir Adayı Binali Yıldırım’ın konuşması öncesinde bakanlık döneminde İzmir’de gerçekleştirilen lojistik faaliyetleri, devam eden projeleri ve yapılacak projeleri anlatan bir sunum gerçekleştirildi.
 
Türkiye’nin lojistik önemini anlatan Yıldırım, “Tarihi İpek Yolu’nun tarihi insanlık tarihi kadar eski... Geçmişten günümüze baktığımızda insanların hareketi bazen Batı’dan Doğu’ya; bazen Doğu’dan Batı’ya olmuş. Hareket nereden olursa olsun kullanılan yollar hiç değişmiyor. Biz Türkiye dünyanın merkezinde diyoruz. Dünyanın merkezinde olmak demek ne kadar etki alanının olduğuna bakmak demektir. Türkiye bir lojistik merkezdir. Bu stratejik konumu diğer ülkelere nasıl hissettirdiğiniz önemlidir. Bunu nasıl sağlayacağız? Artık eski dönemlerdeki kervanlarla aylarca yıllarca seyahatler yok. Küresel rekabet var, zaman ekonomisi var. O nedenle modern ipek yolu kavramının ele alınması lazım. Bizim dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’a yapma kararımızın arkasında ‘En büyüğünü biz yapalım’ gururu, payesi yok! Dünya gerçeklerini görerek bu kararı aldık. En uygun aktarma merkezi olarak İstanbul gözüküyor. Bunu test de ettik. Biz göreve başladığımızda İstanbul havalimanından transit yolcu sayısı 1 milyonun altındaydı. Şimdi 20 milyona yaklaştık. Büyük İstanbul Havalimanı’ndan sonra bu sayı çok daha artacak” şeklinde konuştu.


 
ONLAR YOLCU BİZ HEP HANCI
Yatırımların ve ekonominin yön değiştirmesine rağmen Türkiye’nin hep aynı konumda olduğunu söyleyen Yıldırım, “Gelecek doğu ülkelerinin dinamizminde… İster Batı’da olsun, ister Doğu’da olsun bizim konumumuz değişmiyor. Türkiye olarak biz hancı herkes yolcu... Bunu bilmemiz lazım. Biz bunu 2002’de gördük ve hemen yatırıma başladık. Biz doğu-batı, kuzey-güney koridorunu geciktirmeden halletmemiz lazım dedik ve bitirdik. Bunu karayolunda yaptık, demiryolunda da yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
YÜZDÜK YÜZDÜK KUYRUĞUNA GELDİK
Bakü-Kars-Tiflis arası doğrudan demiryolu ulaşımı projesinin henüz tamamlanmamış olmasına ilişkin konuşan Yıldırım, “Biz 2004’te bu projeye girdiğimizde ‘sen boyundan büyük işlere kalkışıyorsun, bu projeye büyükler izin vermez’ dediler. Ve hakikaten kolay olmadı. Gürcistan’a 4 bakan gitti. 4 yıl görüşmelerimiz sürdü. Sonunda projeye başladık. İşi yüzdük yüzdük kuyruğuna getirdik. Bitecek. Önümüzdeki sene trenler oradan yürüyecek” dedi.
 
AZERBAYCAN’A YAPILANLARI KABUL ETMEYİZ
Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine de değinen Yıldırım, “Bu Türkiye ile Azerbaycan’ın kısa vadeli çıkar ilişkileri ile değil uzun vadeli ve bölge barışını hedefleyen bir işbirliği içinde olduğunu kaydetti. Yıldırım, “Bunu yaparken hiç kimse bizden bölgede sömürge heveslileri, işgal heveslilerine müsamaha göstermemizi beklemesin. Biz bu bağlamda Ermenistan’ın yaptıklarını asla ve asla, gerek Türkiye üzerindeki tezviratları, gerekse Azerbaycan-Karabağ bölgesindeki işgallerini kabul etmeyiz. Azerbaycan’ı rahatsız eden her şey bizim canımızı sıkar. Bizim politikamız budur. Sizin için iyi olan neyse bizim için de iyi olan odur. Stratejik ortaklık lafla olmaz uygulamayla olur. Bazı ortaklarımız lafta söylüyor. Lafı bırakalım kardeşim icraata bakalım. Mesela bakalım Star Rafinerisi. Özellikle de teşekkür ediyorum, bu yatırımı İzmir’de yaptıkları için. İzmir enerji ve ihracat üssü haline de geliyor” dedi.
 
İZMİR, İSTANBUL’UN İTİCİ GÜCÜ OLACAKTIR
İzmir’in lojistik yatırımları hakkında bilgi veren Yıldırım, süreklilik için istikrarın sağlanması gerektiğini söyleyen Yıldırım, “İzmir, İstanbul ile kıyaslandığında küresel ticaret açısından etki alanı daha fazla. İzmir’in Türkiye’nin kalkınması için yarışabileceği tek il var İstanbul. İzmir kalkınmada İstanbul’un itici gücü olacaktır. Anadolu üretecek, İzmir ve İstanbul’da bunu Avrupa’ya sevk edecek. Limanlarımızı tamamladığımız zaman Türkiye kapasitesinin çok daha fazla bir kapasiteye ulaşacağız. Demiryolu ulaşımında önemli adımlar atıyoruz. Çin ile önemli bir anlaşmanın eşiğindeyiz. Türkiye’de 10 büyük demiryolu projesinin gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Bu yatırımları gerçekleştirdiğimizde Doğu ile Batı arasındaki engeller kalkmış oluyor” dedi.

 
Uşak'taki 'parelel yapı' operasyonuna İstanbul'a uzandı
 
AK Partili Sürekli: Herkesin iyi düşünmesi lazım, mesele...
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sedat avcı 21 Ekim 2015 Çarşamba 18:05

türkiyenin 3.cü kenti olan izmir e.ulaşım yatırımları neden yapılmadı. örneğin ankara izmir otoyol ve hızlı tren. istanbul izmir hızlı tren. izmir denizli .izir muğla .izmir antalya. otoyol ve hızlı tren. geçmişte izmir ülkenin en büyük ihracat limanı idi.

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çalık’ın İzmir’deki RES’leri ‘yargıya rağmen’ Ankara masasında!
Yargıdan çıkan iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen Çalık Grubu ...
Borsa 3 ayın zirvesini gördü
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, yüzde 0,96 yükselerek, günü yaklaşık ...
Yaratıcı girişimciler iş dünyasına hazır
İZKA, British Council ve Nesta ve Ege Bölgesi Sanayi Odası işbirliğinde ...
 
İzmir’de ihracatın maliyet yükü 450 milyon dolarlık PETLİM’le azalacak
Dünyanın en büyük liman yatırımcısı APM Terminals, Aliağa İlçesi'ndeki ...
TÜSİAD’tan ‘pazarlık’ çıkışı
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, "Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin ...
Başbakanlık Aya Yorgi’yi komşu milyonluk araziyi satıyor
Özelleştirme İdaresi Çeşme’de milyonluk araziyi satışa çıkarttı. Toplam ...
 
Denizcilik ve lojistik sektörleri Aliağa'da buluşuyor
Kentteki limanlardan yılda 40 milyon tonun üzerinde yükleme ve boşaltmanın ...
Tire Süt Kooperatifi’ne iki ödül birden
Başarılı projeleriyle üreticinin kalkınmasını sağlarken aynı zamanda tüketiciye ...
Bizi bırakıp Rusya'ya göçüyorlar!
Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, hamsinin büyük sürüler ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva