HABERLER>POLİTİKA
27 Aralık 2016 Salı - 22:47

Yedek milletvekilliği tekliften çıkarıldı

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, AK Parti'nin Anayasa değişiklik teklifinden yedek milletvekilliği getiren 5.madde çıkarıldı.

Yedek milletvekilliği tekliften çıkarıldı

AK Parti'nin Anayasa değişiklik teklifinin, TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir yapılmasına ilişkin 4. maddesi kabul edildi; yedek milletvekilliğine ilişkin düzenleme metinden çıkarıldı.

TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti'nin Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sürüyor.

Verilen kifayeti müzakere önergesinin ardından teklifin 4. maddesi de kabul edildi. Önerge, bir önceki madde de olduğu gibi tartışmaya neden oldu.

4. maddeye göre, Anayasanın "TBMM'nin seçim dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve Cumhurbaşkanının seçim dönemi" olarak değişiyor.

Seçimler 4 yılda değil 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de 5 yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek.

Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.

Bu oylamanın ardından "yedek milletvekilliği" düzenlemesini içeren 5. madde, verilen önergeyle metinden çıkarıldı. Maddeyle, TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde ara seçime gidileceğine yönelik hüküm de kaldırılması öngörülüyordu.

KABUL EDİLEN DİĞER MADDELER NELERİ KAPSIYOR?

Teklifin 1., 2. ve 3. maddeleri de kabul edildi. Böylece, mahkemelerin bağımsızlığı ilkesine "tarafsızlık" kelimesinin eklenmesi, milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılması, ayrıca milletvekili seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesi ile ilgili maddeler komisyondan geçti.

"KOMİSYONUN ÇALIŞMA USULLERİ BELLİ"

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, 5.maddenin geri çekilmesi için önergede teklif sahibi 316 kişinin imzasının bulunması gerektiğini iddia etti. Tezcan, "Bu teklif külliyen geri çekilmeli. Parlamentonun bütün çalışmasını çatışma ve gerilim üzerine kurmak niyetindesiniz. Bundan vazgeçin." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de geri çekme önergesinin "teklifin iflası" olduğunu öne sürdü. Gök, "Geri çekme önergesinde imzası bulunan milletvekillerinin tamamının ya da en azından 184'ünün imzasını bulunması gerekirdi. MHP, bu düzenlemenin neresinde merak ediyoruz. Çünkü sayın Bahçeli, 'virgülüne kadar arkasındayız' demişti." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "316 imza dışında değişiklik önergesi verilemeyeceği mantığı, bizi CHP'nin de önerge veremeyeceği mantığına götürür. Komisyonun çalışma usulleri belli." değerlendirmesinde bulundu.

Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, yapılan uygulamanın İçtüzük, Anayasa Mahkemesi kararları bakımından yanlış, sakıncalı, hatalı hiçbir tarafı olmadığını dile getirdi.

Şentop, kifayeti müzakere olduğunda bağırmak için komisyona gelen milletvekillerinin bulunduğunu söyledi.

"ONU DA YANAKLARINDAN ÖPERİM"

Teklifin görüşmelerinde, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özcan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, parlamenter sistemle ilgili geçmişte sarf ettiği sözlerini anımsatıp, eleştirilerde bulundu.

MHP Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, "Devlet Bahçeli, geçmişte ne söylediyse, arkasındadır." dedi. Özcan'ın, Öztürk'e "Onu da yanaklarından öperim." karşılığını vermesi, komisyonda gülüşmelere yol açtı.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, DAEŞ'in internette yayınladığı görüntülerle ilgili konuştu.

AK Partili milletvekilleri, Kaya'nın bu konuyla ilgili konuşmasına tepki gösterdi.

Komisyon Başkanvekili Reşat Petek, "Silahlı kuvvetlerin yaptığı operasyon sırasında ülkemize düşman unsurların adeta propagandasını yapan bu konuşmanın gündemle alakası yok. Sizi uyarıyorum. Burası propaganda ve provokasyon yeri değildir." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bu görüntülerin henüz teyit edilmemiş görüntüler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Doğru olduğu teyit edilmemiş, belki bir film setinde çekilmiş bir olay olabileceğini de düşünerek sosyal medyada insanlar bu konuda hassas davransınlar. Terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürme faaliyeti içinde olanlar varsa, bunlar siyasetçiler de olsa ayaklarını denk almalıdır. Teyit edilmemiş bir bilgiyi burada gerçekmiş gibi ifade ederek terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürmek, değirmenine su taşımak, bu ülkenin vicdanını rahatsız etmektediler. Bu hassasiyete herkes dikkat etmelidir."

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, aynı konuyla ilgili, "Soğukkanlı olunması gereken bir konudur. Böyle bir olayın gerçekleşmemiş olmasını ümit etmekteyiz. Umarız görüntüler gerçek değildir. Eğer gerçekse hepimizi derinden üzer. Eğer doğruysa, terör örgütünün propagandasına meydan vermeyecek şekilde hükümet bunu kamuoyuyla paylaşmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

 
Ödemiş Ticaret Odası'nda Eriş dönemi
 
Çeşme açıklarında korkutan deprem!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Aralık 2016 Çarşamba 14:19

Bu maddenin tekliften çıkarılması bazı şeyleri kabak gibi ortaya çıkarıyor. Koltuk sağlam olsun da teklif ne olursa olsun anlayışı var. Yeni anayasada başkana verilen yetkiler halka iyi anlatılması gerekiyor. Kavga gürültü tam da AKP' nin istediği görüntü. CB , parti genel başkanı olacak, vekilleri seçecek, meclisi feshedebilecek, HSK Başkanını seçecek, HSYK'NIN yarısını atayacak, AYM 'nin 15 üyeden 12 sini atayacak yani yargıyı tek bir kişi şekillendirecek, tüm üst düzey kamu yöneticilerini atayacak , rektörleri atayacak , ömür boyu hukuki koruma olacak , 3 dönem seçilme imkanı olacak ... böyle bir sistem olabilir mi ? Kuvvetler ayrılığı diye birşey yok. MHP bu teklifi nasıl kabul ediyor ?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Koalisyon güçleri verdikleri sözü tutmuyor"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı Harekatına ilişkin, "Koalisyon güçleri ...
3.madde kabul edildi, komisyon karıştı!
Kifayeti müzakere önergesinin ardından 3. maddenin kabul edilmesiyle komisyonda ...
Anayasa teklifinin 3. maddesi kabul edildi
TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin, ...
 
Kaya’dan Kocaoğlu’nun fotoğraf tepkisine fotoğraflı kontra!
AK Parti İzmir Milletvekili, Kocaoğlu’nun İZBAN grevi sonrasında İl Başkanı ...
'Kayıp askerler'le ilgili flaş açıklama
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, DAEŞ'in tarafından yayınlanan kaçırılan ...
Balbay: Hükümet eğitimde başka kurumlara mı muhtaç?
CHP İzmir milletvekili ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ...
 
CHP’li Yiğit ‘doğalgaz indirimi’ni sordu!
CHP İzmir Milletvekili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından Eylül ...
AK Parti'de gezi krizi: Cumhurbaşkanı’nı değil Karabağ’ı tercih ettiler!
Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın programı varken Bayraklı Belediye Başkanı ...
Çavuşoğlu mevkidaşı Lavrov ile telefonda görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü.
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva