HABERLER>EKONOMİ
27 Ağustos 2012 Pazartesi - 13:27

Yaşar’dan hükümete kültür balıkçılığına destek çağrısı

Yaşar Holding Onursal Başkanı, 'Çipura ve Levrek Sektörü Ülkemiz İçin Stratejiktir' adlı yeni bir kitap yayınladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm bakanlar ve milletvekillerine gönderilmeye başlanan kitapta “Avrupa Birliği’nde kıyıdan uzaklıkta 1.1 km, derinlikte ise 30 m şartı aranmıyor. Oysa Türk üreticileri bu iki şart nedeniyle oldukça ciddi sıkıntılar yaşıyor” ifadelerini yer aldı.

Yaşar’dan hükümete kültür balıkçılığına destek çağrısı

İZMİR - Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, 'Çipura ve Levrek Sektörü Ülkemiz İçin Stratejiktir' adlı yeni bir kitap yayınladı. Bin 500 adet basılan ve başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm bakanlar ve milletvekillerine gönderilmeye başlanan kitabında Avrupa Birliği'nden örnekler veren Selçuk Yaşar, "Avrupa Birliği’nde çipura ve levrek sektöründe kıyıdan uzaklıkta 1.1 km, derinlikte ise 30 m şartı aranmıyor. Oysa Türk üreticileri bu iki şart nedeniyle oldukça ciddi sıkıntılar yaşıyor" ifadelerini kullandı.
 
Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmanın yetmediğini ve hükümetin desteğiyle 'kıyıdan uzaklık' ve 'derinlik' sorunlarının en kısa sürede AB düzeyine getirilmesi gerektiğini belirten Selçuk Yaşar kitabında şu görüşleri savundu: "Ülkemizde balıkçılık sektörü hükümetimizin desteğiyle milli bir politika çerçevesinde değerlendirilmelidir. Özellikle çipura ve levrek sektöründe 'kıyıdan uzaklık' ve 'derinlik' sorunları ne yazık ki gündemdeki yerini korumakta ve çok uzun yıllardır üyesi olmak için çalışılan Avrupa Birliği’ndeki sektörel normlar ülkemizde tümüyle geçerli kılınamamaktadır. Bu husus son derece önemlidir."
 
Yaşar, Türkiye’nin bu konuda Avrupa Birliği ülkelerinin ve özellikle Yunanistan’ın yaptığı çalışmaları dikkatle incelemesi ve örnek alması gerektiğini vurguladı. Yunanistan’dan her gün Amerika Birleşik Devletleri’ne onlarca uçak dolusu çipura ve levrek ihraç edildiğini belirten Yaşar, şunları kaydetti: "Türkiye, sektördeki temel problemler ortadan kaldırıldığı takdirde bu pazarda rahatlıkla lider olabilir. Bu potansiyelin Türkiye tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de çipura-levrek üreticiliği ve yetiştiriciliğinin önemi ve kıymeti önümüzdeki 10-15 yıl içinde çok daha iyi anlaşılacaktır. Zira denizlerimizde hızla artan kirlilik sebebiyle pek çok balık türü artık yok olmuştur. Maalesef denizlerimiz çarpık kentleşme ve buna bağlı diğer sebeplerden ötürü kirlenmiş ve balık stoklarımız son derece azalmıştır. Kirlenme problemi dünya denizleri için de ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu üzücü gerçek yapılan bilimsel araştırmalarla da kamuoyunun dikkatine sunulmakta ve küresel ölçekte neler yapılması gerektiği uluslararası ortamlarda analiz edilmektedir."
 
Bugün yaklaşık 500 bin tonda olan balık avcılığının 2050 yılında 150 bin tona düşeceğini hatırlatan Yaşar, Türkiye’nin o tarihte, 100 milyon vatandaşını doyurmak zorunda kalacağına dikkat çekti. Yaşar, "Avrupa’nın hızla yaşlanan nüfusu karşısında ülkemizin sahip olacağı genç insan potansiyeli elbette önem arz edecektir. O kuşaklarımızı iyi besleyebildiğimiz takdirde ülkemizin önünde kimse duramayacaktır" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşadamlarına İEF’de 'Güney Afrika' fırsatı
Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkileri geliştirmek ...
Kayıtdışı 4-5 kat büyümemezi engelledi
KOSGEB desteğiyle tekstil şirketi kuran İzmirli kadın girişimci Birsen ...
Fotokabin'de ikinci perde: Hizmet mi haksız rekabet mi?
Basında yer alan kimi haberlerin ve ortaya atılan iddiaların gerçekçi ...
 
Dev ortaklık: Shell ile Zavoli artık omuz omuza
Türkiye'deki ilklerin akaryakıt dağıtım şirketi Shell ile İtalya’nın dünyaca ...
Hayvan severler PET SHOW 2012’de buluşacak
Egeli evcil hayvan dostlarının geleneksel buluşması İzmir Uluslararası ...
EBSO yol haritasını ‘SWOT’la çizecek
Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeler doğrultusunda stratejik planlar ...
 
Teleferik ihalesi arapsaçı!
Ankara 14. İdare Mahkemesi KİK’in, Şubat 2012’deki ihaleyi iptal kararını ...
‘Fotokabin’ vakası! Hizmet mi haksız rekabet mi?
Emniyet Müdürlükleri, Tapu Daireleri ve diğer bazı kamu kurumlarında kullanılmaya ...
İTO’da tarihi dava: Demirtaş görevden mi alınacak?
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dalan’ın Başkan Demirtaş hakkında yaptığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva