HABERLER>EKONOMİ
25 Ağustos 2012 Cumartesi - 15:26

Fotokabin'de ikinci perde: Hizmet mi haksız rekabet mi?

Basında yer alan kimi haberlerin ve ortaya atılan iddiaların gerçekçi olmadığını iddia eden Dedem Otomatik Fotokabin Sistemleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Cengiz Şensivas, çıkan haberler nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ve gerekli yasal yollara başvurduklarını söyledi.

Fotokabin de ikinci perde: Hizmet mi haksız rekabet mi?

Kutay GÜROCAK / EGEDESONSÖZ - Emniyet müdürlükleri ile tapu dairelerinde yer foto kabinlerle ilgili olarak açıklama yapan ve basında yer alan kimi haberlerin gerçekleri yansıtmadığını ifade eden Dedem Otomatik Fotokabin Sistemleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Cengiz Şensivas, "Çıkan bazı yalan yanlış haberler nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle, benim adım üzerimden aileme saldırılıyor. Bunlar çok çirkin şeyler. Bununla ilgili yasal yollara başvurdum" diye konuştu.

- ‘Fotokabin’ vakası! Hizmet mi haksız rekabet mi?..

Yaklaşık iki yıldır, kamu kurumlarında şirketlerinin ürünleri olan 'Fotokabin' kullanımıyla ilgili çeşitli spekülasyonların yapıldığını ifade eden Şensivas, konuyla ilgili verilen soru önergesine cevabı yine ilgili makamların vereceğini kaydetti. Özellikle Tapu Dairelerinde ve Emniyet Müdürlükleri'nde kullanılan makinelerin yasal prosedüre uygun olarak ilgili birimlerin onayı ile yapıldığını iddia eden Şensivas, ihale süreci gibi ticari bilgileri kamuoyu ile paylaşmayacaklarını bildirdi. Şensivas, soru önergesinde adı geçen firmayla çalıştıkları bilgisini vererek, "Politek firması, Polis Bakın ve Yardım Sandığı (POLİSAN)'a bağlı bir işletme. Yani devletin. Biz ise onun alt yüklenicisi olarak faaliyet gösteriyoruz. Yani müşterek hareket ediyoruz. Elde edilen gelirin bir kısmı yine bu sandığa gidiyor" dedi.
Bir kesim esnafın kendi işlerindeki azalma sebebiyle bu konuda infial yarattığını açıklayan Şensivas, "Esnaf, bu sebeple bazı yerlere şikayet etmeye başlıyor. Bir bakıyorsunuz ki işin sonu mecliste soru önergesine kadar gitmiş. Biz de her seferinde bu konuyla ilgili açıklama yapmak zorunda kalıyoruz. İşin aslı şu: biz vatandaşa hizmet veriyoruz. Üstelik bunu yaparken piyasadaki emsal değirin altında bir fiyata bu hizmeti sunuyoruz. 20-30 TL'ye çekilen bir fotoğrafı biz 10 TL'ye çekiyoruz" ifadesinde bulundu.
 
"TOPLUMU SÜRÜ GİBİ GÖRÜYORLAR"
Amaçlarının kimsenin kazancına engel olmak olmadığının altını çizen Şensivas, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben 'yeni bir iş kapısı açacağım' diyerek İstanbul Fotoğrafçılar Odası'na başvurdum. Böylece esnafa, dükkanın haricinde gelir getirecek bir proje sunmuş oldum. Bizim amacımız kimsenin ekmeği ile oynamak değil. Fakat eski kafa zihniyetler, bunu esnafa bildirmediler. Önümüzdeki dönemde, makinelerimizin duyurulması için bir çalışma yürüteceğiz. Biz istedik ki; esnafımız da dükkan gibi bir işletme sahibi daha olsunlar. Fakat bazı zihniyetler, toplumu sürü gibi gördükleri için bunu yapmadılar."

Konsolosluklar da dahil olmak üzere 200'ün üzerinde resmi dairede makinelerinin bulunduğu bilgisini veren Şensivas, söylendiğinin aksine makinelerden elde edilen gelirlerin düzenli olarak vergisinin ödendiğini anlattı. Şensivas, "Makineye bağlı bir sayaç ve faturalama sistemi var. Bizim makinelerimizin hepsi, konulduğu gün itibariyle ilgili kurumlara bildirilir. Burada çekilen fotoğrafların her ay sonu sayaç bilgisi alınır. Dolayısıyla hiçbir tanesinden vergi kaçağı olamaz. Esnaf bunu yapabilir belki ama biz yapamayız. Çünkü yabancı sermayeli bir firma olarak devletimizin verdiği bütün yasa ve yönetmeliklerine uymak zorundayız" dedi.
Şensivas, "Yer bedeli olarak da Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne işgaliye bedeli öderiz. Bu bazı yerlerde 3-5 bin TL olabilir" ifadesinde bulundu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mustafa aydin 8 Haziran 2015 Pazartesi 13:23

Tşkler cok güzel olmuş her yerde olmalı isteyen çeker istemeyen taksiyele fotocu rasime gider

Yorumu oyla      12      5  
mehmetsadri 8 Aralık 2013 Pazar 10:48

Fotokabinde fotoğraf çekildim kendimi tanıyamadım hatta nüfus kağıdımı değiştirmek için gittiğimde memur bana bu sizmisiniz diye sordu. Hani bir zamanlar poloraidler çıkmıştı şipşak çekip veriyordu bu ondanda berbat fotoğraf çekiyor. Onda gene fotoğrafçı çekiyordu bunda oda yok ben ne anlarım vesikalık pozlamasından buraya bak düğmeye bas sonra 20 sene nüfus kağıdında terorist gibi resimle dolaş kardeşim bunu görseler tipten 10 sene yersin zaten, benden uyarması arkadaşlar siz siz olun adam gibi bi fotoğrafçıya giderek adam gibi bir vesikalık çektirin derim. Nede olsa herşeyi makinalar yapamıyorlar...

Yorumu oyla      22      6  
SALİM KÜÇÜKOĞLU 17 Mart 2013 Pazar 16:24

SAMSUNDA 10 TL YR ÇEKİLİYOR FOTO KABİNDE.

Yorumu oyla      16      6  
Hasan Ali Kaldırım 13 Mart 2013 Çarşamba 12:16

Bu makinalar akıllı kimlik kartlarının dağıtıldığı pilot bölge bolu da kuruldu. Çekim mecburidir ücretide 10 tl dir orada. Piyasada vesikalık fotoğrafda 4 tanesi 8 tl ye çekiliyor. ve istediğin esnafa çektiriyorsun. Makinalar bir kişiyi zengin etmek için var...

Yorumu oyla      23      7  
Cengiz Nuri 26 Ağustos 2012 Pazar 11:02

Sayın Vatandaş, zahmet olacak ama herhangi bir fotoğrafçıya git, aynı pozdan 4 resim istiyorum, rotuş istemiyorum resmimimde 1 gün sonra ver de bakalım kaç lira isteyecekler? 20 TL az isteyen olursa haber ver, ben bulamadımda! Ha benim çektirdiğim fotoğrafçı 20 TL'yi kredi kartından da tahsil etmedi, nakit istedi.

Yorumu oyla      14      17  
Vatandaş 25 Ağustos 2012 Cumartesi 23:00

Sevgili Cengiz Nuri kardeşim; sen şu 4 resme yirmi tl. alan fotoğrafçını söylede gidip çekilelim. Çektirdiğin resim ile mankenlik ajansınamı kayıt yaptırıyorsun be arkadaşım, alt tarafı çektireceğin vesikalık resim. Onuda resmi dairede işini göreceksin. bu ülkede geçen yıl 5 tl olan resim bu yıl 10 tl. olursa tabiki isyan ederim, benim maaşıma % 8 zam gelirken bir resme %100 zam gelemez. Gelirsede bende tepkimi yazarım. Ayrıca bu makinalar ile bir ilgin olmalı, yoksa savunmazdın.

Yorumu oyla      19      10  
Cengiz Nuri 25 Ağustos 2012 Cumartesi 19:02

Sayın vatandaş, bir fotoğrafçıya uğrada 4 resimden 20 (yirmi) TL aşağıya yaptırabilecenmi gör, 20 TL'den ucuza yaptıracağın yer varsa haber ver!

Yorumu oyla      14      17  
Vatandaş 25 Ağustos 2012 Cumartesi 17:00

Konak Tapu Müdürlüğündeki foto kabin ne yazıkki 5 tl. ile değil 10 tl. ile çalışmaktadır. bu sözde vatandaşa yapılan kıyağın yanında zorunluluk içinde kalan vatandaşı soymanın en kısa yoludur. Bu gibi hizmetler Avrupanın en ücra kasabalarında bile var ama hizmeti makul bir ücrete satın alıyorsun. oysa bizdeki mantık 'kardeşim hizmeti ayağına getirdik fenamı ettik bir kereye mahsus ödeyiver sanki her zaman'mı gelip çektiriyorsun'. vatandaşı nasıl söğüşlerim mantığı güdülüyor.

Yorumu oyla      22      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dev ortaklık: Shell ile Zavoli artık omuz omuza
Türkiye'deki ilklerin akaryakıt dağıtım şirketi Shell ile İtalya’nın dünyaca ...
Hayvan severler PET SHOW 2012’de buluşacak
Egeli evcil hayvan dostlarının geleneksel buluşması İzmir Uluslararası ...
EBSO yol haritasını ‘SWOT’la çizecek
Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeler doğrultusunda stratejik planlar ...
 
Teleferik ihalesi arapsaçı!
Ankara 14. İdare Mahkemesi KİK’in, Şubat 2012’deki ihaleyi iptal kararını ...
‘Fotokabin’ vakası! Hizmet mi haksız rekabet mi?
Emniyet Müdürlükleri, Tapu Daireleri ve diğer bazı kamu kurumlarında kullanılmaya ...
İTO’da tarihi dava: Demirtaş görevden mi alınacak?
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dalan’ın Başkan Demirtaş hakkında yaptığı ...
 
Borsa’da ‘ilk ürün’ günü: Kilo 100 TL!
İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından geleneksel olarak düzenlenen kuru ...
Çeşme’deki ‘rüzgar yatırımcıları’na MİT şoku!
Çeşme’de toplam tutarı 1.2 milyar lirayı bulunan 460 megavatlık 11 rüzgar ...
Kuru incir rekoltesi yüzleri güldürdü
Dünya kuru incir üretim ve ihracatında ilk sırada yer alan Türkiye'nin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva