HABERLER>GÜNCEL
5 Eylül 2012 Çarşamba - 14:01

Yargıda yeni düzene ilk tepki İzmir Barosu’ndan…

Yeni yargı yılı tartışmalarla açılırken, İzmir Barosu yeni adli yılın ilk etkinliği olarak Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri konusunu seçti.

Yargıda yeni düzene ilk tepki İzmir Barosu’ndan…

İZMİR - “Olağanüstü Yargılamanın Yeni Adresi: Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri (Terör Mahkemeleri) başlıklı bir oturum düzenleyen İzmir Barosu, 7 Eylül Cuma günü saat 14.00’te İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri’nde yapılacak olan oturumda, adı değişen içerik olarak aynı kalan Bölge ağır Ceza Mahkemeleri’ni tartışmaya açacak.
 
Geçen yıl, hukuk çevrelerinin tartıştığı konuların başında, CMK 250, 251 ve 252 maddelerinde düzenlenen Özel Görevli Ağır Ceza mahkemelerinin uygulamalarının bulunduğunu hatırlatan İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pektaş, bu sürece şu sözlerle dikkat çekti: “Barolar ve hukuk çevreleri, siyasi tehdit aracı gibi işleyen tarzlarıyla hukuk devletinde yerleri bulunmayan Özel Görevli Ağır Ceza mahkemelerin kapatılması gerektiğini vurguladılar. 3. Yargı Paketinin TBMM deki tartışmaları sırasında iktidar partisi üyesi bir grup milletvekili tarafından, CMK m.250, 251 ve 252 maddelerinin kaldırılması ve TMK m.10'da değişiklik yapılması suretiyle TMK kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davaların, Adalet Bakanlığı'nın teklifi üzerine, HSYK tarafından yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilmek üzere bölge ağır ceza mahkemelerinde görülmesine yönelik yasa teklifi verildi. Verilen bu teklif ne bir hükümet tasarısıydı, ne de iktidar partisi milletvekillerinin çoğunluğu tarafından biliniyordu. Kısaca incelenmeyen, irdelenmeyen ve tartışılamayan bir önerge ile torba yasaya eklendi. Mecliste gerekli tartışmalar yapılmaksızın hızla yasalaştı ve 2 gün içinde de Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak yayımlandı. Böylece 6352 sayılı yasa gereği, bir tarafta Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemeleri bildik uygulamaları ile devam edecek, diğer taraftan Yargı sistemimiz kamuoyunda terör mahkemeleri adı verilen Bölge Ağır Ceza mahkemeleri ile tanışacaktır. 6352 sayılı yasanın yasalaşma süreciyle yasa yapma tekniğine; içerdiği düzenlemeleri ile demokratik ilkelere ve hukuka aykırılığına öncelikle dikkat çekmek gerekir. Söz konusu yasanın geçici 2/4 maddesi uyarınca, Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemelerinde açılmış olan davalara kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar bakılmaya devam olunacağı, yetkisizlik ve görevsizlik kararı verilemeyeceği de düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile ortaya çıkan durum Anayasanın 2’ nci maddesinde yer alan Hukuk Devleti ilkesine ve aynı suça, ayrı
isim ve farklı yargılama usulleriyle değişik mahkemelerde bakılması, Anayasanın 10’ ncu maddesinde yer alan eşitlik ilkesine kesinlikle aykırıdır.”
 
İzmir Barosu’nun Olağanüstü Yargı sistemine karşı bu güne kadar nasıl mücadele etmiş ise sadece adı değişen ve içerik olarak aynı kalan yeni özel görevli mahkemelere karşı da hukuk mücadelesini sürdüreceğini vurgulayan Baro Başkanı Sema Pektaş, “Bu kapsamda yeni adli yılın ilk etkinliği olarak ‘Olağanüstü yargılamanın yeni adresi; terör mahkemeleri’ başlığı seçilmiştir. Katılımınız güç verecektir” dedi.
 

7 Eylül Cuma günü İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri’nde saat 14’te başlayacak, Türk Ceza Hukuku Derneği Başkanı Avukat Fikret İlkiz, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, Yarsav ve (kapatılan) Yargı-Sen Kurucu Başkanı, yargıç Ömer Faruk Eminağaoğlu ile (kapatılan) Yargı-Sen İstanbul Temsilcisi Yargıç Nuh Hüseyin Köse’nin konuşmacı olarak katılacağı oturumun başkanlığını, İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Ercan Demir yapacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Zeybek Ateşi' İzmir'de yanacak
Ege Bölgesi’nin kültürel mirası zeybekler Gaziemir ve Ödemişte’ki etkinliklerde bir araya gelecek.
İmam Hatiplilere polis akademisi yolu açıldı
Yönetmelik değişikliğiyle, İmam Hatip Lisesi mezunlarının bu yıldan itibaren ...
MİT-CIA buluşmasının perde arkası…
CIA Başkanı David Petraeus ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan arasındaki görüşmelerde Suriye konuşuldu.
 
Kasa hırsızları 3,5 saatte yakalandı
Kuşadası’da girdikleri evden çaldıkları çelik kasa içinde bulunan 100 ...
Polisin elindeki telsize kafa atmış!
Ankara’da karşıdan karşıya geçen karı-koca, bir polis otosunun geri geri ...
'İlk kez yenildiğimi hissediyorum'
Oğlu Azerbaycan'da geçirdiği trafik kazasında ölen, haberi duruşmada alan ...
 
TOKİ’nin İzmir’deki okulunda 'karanlık' eğitim!
Menemen’de 2012- 2013 eğitim- öğretim yılının başlamasına az bir süre ...
Hedefteki kaymakam Baydaş o anları anlattı
Şırnak Beytüşşebap'ta önceki yaşanan çatışmaların en yoğun yaşandığı noktalardan ...
Polis memurunun yürek dağlayan intiharı!
Buca’da çocuklarının eğitim masrafı için çektiği banka kredisini geri ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva