HABERLER>EKONOMİ
13 Ocak 2014 Pazartesi - 09:06

Ve Atatürk yatı devletin oluyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, son 25 yıldır ünlü armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından işletilen Atatürk'ün yatı Savarona'yı devralıyor. Eylül ayında başlayan görüşmeler sonuca ulaşırken, yarın veya salı günü resmi açıklamanın yapılması bekleniyor. Devletin Savarona'yı kaç liraya aldığı da o açıklama ile birlikte duyurulacak.

Ve Atatürk yatı devletin oluyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Savarona'ya talip olduğu ve Bakan Ömer Çelik'in bizzat Kuruçeşme'de demirli olan yata gelerek Sadıkoğlu ile görüştüğünü geride kalan yılın 10 Eylül günü duyurulmuştu.
 
O tarihten bu yana Sadıkoğlu ile hükümet yetkilileri arasında devam eden görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı. Böylece Savarona artık önce yabancı devlet adamlarının ağırlanması için daha sonra da müze olarak kullanılacak.
 
"FİYATI BAKANLIK AÇIKLAR"
Konuyla ilgili hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan armatör Sadıkoğlu, bakanlık yetkilileri ile ilk temasın Eylül ayında olduğunu ve o günden bu yana görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Artık devir işleminde son noktaya gelindiğini kaydeden Sadıkoğlu, "Bakan Çelik Sayın Başbakan'ın talimatı ile bütün işlemleri kendisi takip ediyor. Pazartesi veya Salı günü tüm prosedür tamamlanmış olur ve resmi açıklama yapılır. Ben şu anda devir fiyatını açıklayamıyorum ama Bakanlık en geç Salı günü bu açıklamayı yapacaktır" dedi.
 
Sadıkoğlu, görüşmelerin neden bu kadar uzun sürdüğü ile ilgili olarak da, "Biz yatı 1989'da Milli Emlak'tan kiraladığımızda içerisinde hiçbir şey yoktu. Ancak biz 25 yılda yat için çok büyük yatırımlar ve yenilemeler yaptık. Onların sayımları, değerlemeleri ve Bakan'ın da yurtdışı işleri nedeniyle anlaşma biraz uzadı" dedi.
 
Sadıkoğlu, Savarona'nın devlete geçmesi ile ilgili olarak da, "Yakıştığı yere gitti. Ben Savarona'yı hep bunun için ayakta tuttum" ifadesini kullandı.
 
25 YILDIR SADIKOĞLU'NDA
Amerikalı William Francis Gibbs tarafından tasarlanan Savarona yatı, 1931 yılında 4 milyon dolara inşa edildi. Savarona, yedi yıl boyunca Atlantik Okyanusu ve Akdeniz sularında gezdikten sonra 1938’de Türk Hükümeti tarafından satın alındı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e tahsis edildi. Ancak Atatürk Savarona’da sadece altı hafta geçirebildi. Bu süre zarfında kabine toplantıları yatta yapılırken yurtdışından önemli konuklar ve devlet başkanları da ağırlandı.
 
Savarona Atatürk’ün vefatından sonra Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne devredildi. 2’inci Dünya Savaşı sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin eğitim gemisi olarak kullanmasına kadar bir daha yelken açmadı. 1989 yılında Savarona’yı hurdaya çıkarma kararı alındı, ancak Kahraman Sadıkoğlu son dakika kararıyla yatı 49 yıllığına kiraladı. Sadıkoğlu, üç yıllık bir çalışma sonucu yatı yenileyerek tekrar hizmete soktu.
 
Toplam uzunluğu 136 metre yat Sadıkoğlu tarafından kiralandıktan sonra iç dekorasyonunda 260 ton cilalı mermer kullanıldı. Atatürk’ün anısına, özel suiti özel eşyalarının bulunduğu bir müze olarak restore edildi. Şimdiye kadar Savarona’nın VIP misafirleri arasında Prens Rainer, Prens Charles, Brunei Sultanı, İspanya Kralı Juan Carlos, Prenses Diana, Modacı Valentino, Claudia Schiffer, Nicole Kidman, Elizabeth Hurley, Sharon Stone, Hugh Grant, Tom Cruise ve Gerard Depardieu bulunuyor. (Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alman parakende devini Kayserili şirket aldı
Perakende sektöründen yılın ilk satın alma haberi geldi. Bir süredir devam ...
İzmirli kadınlara sertifikalı ücretsiz dış ticaret eğitimi
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), akademi eğitimlerine KOSGEB Uygulamalı ...
EBSO Aydoğdu’nun adını ölümsüzleştirdi
Ege Bölgesi Sanayi Odası, geçtiğimiz 5 Kasım günü geçirdiği kalp krizi ...
 
Havada yeni rekor: 150 milyon yolcu
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Türk sivil havacılığının, 2013'te 150 milyonu ...
Bakan Şimşek: Önce ekmeğimi sonra fişimi!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bir alışveriş yaptığınızda belgesini almanız ...
Star Rafinerisi’ne İsviçleri danışman
STAR Rafinerisi, İzmir’in Aliağa İlçesi’ndeki PETKİM yerleşkesinde inşa ...
 
Koza Altın’a yargı müjdesi: Üretim yeniden başladı
Koza Altın'a mahkemeden iyi haber geldi. Karar sonrası 31 Aralık'ta durdurulan ...
Geleceğin diplomatından yüzmede büyük başarı
Açık Su dalında olimpiyatlara katılan ilk Türk sporcu olmayı hedefleyen ...
Şahenk ülkenin en büyük etçisini de alıyor
Geçtiğimiz yıl yaptığı satın almalarla dikkat çeken Doğuş Holding’in eğlence ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva