HABERLER>SAĞLIK
19 Aralık 2023 Salı - 09:49

Uzmanından korkutan 'sokak hayvanı' senaryosu!

Türkiye'de özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirirken, ölümcül olması nedeniyle en çok korkulan hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, "2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam" dedi.

Uzmanından korkutan  sokak hayvanı  senaryosu!

Özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirdi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, kuduzun ölümcül olduğuna dikkati çekip, bu nedenle en çok korkulan hastalıkların başını çektiğini söyledi.

Aşı ve serumların yüzde 100 ölümcül bir hastalık olan kuduzdan istenilen oranda korumadığını dile getiren Prof. Dr. Şener, "Zamanında uygulanmasına rağmen kuduz nedeniyle ölen vatandaşlarımız olmuştu. Türkiye maalesef Dünya Sağlık Örgütü tarafından kuduz açısından endemik ülkeler arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine bakıldığında doğrulanmış insan kuduzu yılda bir ya da iki tane oluyor. Hastalık olarak bakıldığında yılda bir ya da iki kere görülen bir hastalığın, bir ülkede sık görülür hastalık olarak yani endemik olarak adlandırılıyor olması tuhaftır. Bunun nedeni başıboş hayvan nüfusundaki artıştır" ifadelerini kullandı.



'KONTROL ALTINA ALAMAZSANIZ BU HASTALIKLARIN ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL'
Türkiye'nin kuduz konusunda seyahat ve sağlık turizmi açısından riskli ülkeler arasında gösterildiğini ifade eden Prof. Dr. Şener, "Yani yabancı turistlere, 'Buraya giderseniz kuduz şüpheli bir hayvanla temasta bulunma ihtimaliniz fazla, kuduz hastalığı kapabilirsiniz, seyahat öncesi aşılanmanız gerekir' diye bir uyarı yapılıyor. Kitapçıkta Türkiye seyahat hastalığı anlamında riskli ülkeler arasında yer alıyor. Vietnam, Hindistan gibi az gelişmiş ülkeler de bunun içerisinde ama Türkiye de bu grubun içinde. Temel sorun sokaktaki başıboş hayvan nüfusunun kontrol altına alınmasıdır. Sokakta hayvan bakmanın doğru olmadığı konusunda, sosyolojik ve bilimsel anlamda vatandaşların ikna edilmesi gerekiyor. Çünkü doğal olarak bu kadar nüfusun oluşması başka kişilerde de onları beslemek gerekliliğini doğuruyor. Bu diğer parazit hastalıkları açısından da doğru değil. Kuduza konsantre oluyoruz ama diğer kist hastalıkları da maalesef başıboş hayvanlar tarafından bulaşıyor. Sokakta bu işi kontrol altına alamazsanız bu hastalıkların önüne geçmek mümkün değil" açıklamalarında bulundu.

'KUDUZ REFERANS LABORATUVARI HER YERDE YOK'
Kuduzun kesin tedavisinin olmadığını belirten Prof. Dr. Şener, ilk belirtinin ısırık bölgesinde ağrı, ısı artışı ya da duyuda azalma gibi semptomlar olduğunu ifade etti. Kuduzla ilgili daha sonraki bulguların ise tamamen sinsi ilerlediğini kaydeden Prof. Dr. Şener, "Baş ağrısı, bulantı, kusmadan tutun da sadece üşüme, titremeyle de karşı karşıya kalabiliyoruz. Kuduz şüpheli temaslı olmasa herhangi bir kişiden kuduzla ilgili şüphelenmek pek mümkün değil. Bu aşamada bir görüntüleme ile santral sinir sistemi enfeksiyonu olup olmadığına bakmak gerekiyor. Bel girişinden su alınabilir, hasta kişinin tükürüğü ya da ense ter bezlerinden alınacak örnekle virüs yakalanabilir. Bu da her zaman için kolay değildir. Türkiye'de bu örnekler sadece Ankara'ya gidiyor. Çünkü kuduz referans laboratuvarı her yerde yok. Sahada tanı koymak bazen sorunludur" dedi.

'KORKUNÇ BİR RAKAM'
Kuduza yakalandıktan sonra kişinin sadece ölüme giden yolunu daha rahat geçirmesi için yapılabilecekler olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önce bataklığı kurutmak gerekir. Yani başıboş sokak hayvanlarının bir an önce rehabilite edilmesi lazım. Gelişmiş ülkelerin hiçbirinde sokakta bu kadar çok başıboş hayvan bulamıyorsunuz. Ben de hayvanseverim ama hayvanların ihtiyacı sadece doymak ve beslenmek değil. Aynı zamanda duygusal anlamda insanla diyaloglarının da olması lazım. Sahipsiz hayvanlar aynı zamanda psikolojik olarak mağdurdur. Doğayı ve hayvanları seviyoruz ama insan sağlığı her şeyden önemlidir. Kuduzdaki her tanı gecikmiştir çünkü tedavisi yok. Önemli olan kuduzun gelmemesini sağlamaktır. Bunun için sokak hayvanlarının rehabilitasyonu önemlidir. Bu uzun bir süreç. Veteriner hekimlerin çıkardığı makalelere baktığımda 2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam. Dünyanın hiçbir yerinde hayvanların bu kadar rahat üremelerine izin verilmez."

'SERUM VE DÖRT DOZ AŞILAMA GEREKEBİLİR'
Temas durumunda yapılması gerekenler konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Şener, "Önce yarayı su ve sabunla temizlemek gerekiyor. Bu bölgede kuduz mikrobu varsa saatler içinde kas dokuda sinirlere yapışıyor. Daha sonraki durum kontrolden çıkıyor, periferik sinir hücrelerinden santral sinir sistemine doğru gidiyor. Beyin iltihabına sebep olunca yüzde 100 ölümcül oluyor. Bazı yaralanmalarda hem aşı hem serum, az riskli yaralanmalarda ise sadece aşı uyguluyoruz. 4 doz şeklinde uygulanıyor. Serumu hıfzıssıhha tarafından üretilip sahada yaygın şekilde kullanılıyor. Aşı ve serumun aynı koldan yapılmaması çok önemli, aşı uygulaması olan yerde antikor oluşuncaya kadar serumdan faydalanıyoruz. Aynı koldan olursa antijen bloke olabiliyor. Aşı takvimi asla esnek bir durum değildir, koruyuculuğunu düşürür. Zaten yüzde 100 koruyuculuk yok. Acil servislerde kuduz danışma birimleri 7 gün 24 saat açık. 'Tatildi gelmedim' demesinler. Aşı ve virüs tatil yapmıyor. Aşılamanız nerde başladıysa orada devam ettirmek idealidir. Aşılama tek bir birim tarafından takip edilmeli." (DHA)

 
Prenses Diana'nın elbisesi rekor fiyata satıldı
 
Brezilya'da Aboubakar çılgınlığı: Kampanya başlattılar
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yazık 19 Aralık 2023 Salı 16:24

TARTIŞMASIZ HEPSİ ÇIKMAMAK ÜZERE BARINAKLARA.. TEK KÖPEK DAHİ GÖRMEK İSTEMİYORUM.. YETTİ YA

Yorumu oyla      1      1  
burak 19 Aralık 2023 Salı 13:17

sokakta görüyoruz zaten. Öyle 1-2 tane değil artık 5'er 10'ar dolaşıyor hayvanlar. Her köşeden köpek çıkıyor. Şehirde köşe kapmaca oynuyoruz. Bu kesinlikle normal değil. Avrupa'ya gidiyorsun 1 tane köpek yok. Zaten mükemmel olmayan bir sürü dert varken bir de köpek ısırır mı korkusuyla yaşıyoruz. Koşarken, bisiklete binerken köpek grubu görünce yavaşlıyorum ya da yön değiştiriyorum çünkü coşuyorlar hemen. Çocuklar için daha da büyük tehlike. Bu nedir allah aşkına? Hayvan sevigisi falan hikaye çok anormal bir hal aldı konu..

Yorumu oyla      3      1  
HAYVANSEVER VATANDAŞLAR 19 Aralık 2023 Salı 13:10

HEPİMİZ HAYVANLARI SEVİYORUZ FAKAT İŞ ÇIĞRINDAN ÇIKTI HAYVANLARI SEVELİM KORUYALIM DERKEN MASUM YÜZLERCE İNSAN BİR HIŞ HOŞT DEMEDEN GEÇTİĞİ YÜRÜDÜĞÜ YOLLARDA SOKAKALARDA SALDIRIYA UĞRUYOR BUNA DUR DEMENİN ZAMANI GELDİDE GEÇİYOR HAYVANA DÜŞMAN DEĞİLİZ FAKAT YAKINDA BU HAYVANLARLA ARAMIZDA İÇ SAVAŞ ÇIKARSA HİÇ ŞAŞIRMAYIN ÖNCE SOKAKLARI KENDİ IRKLARI İLE PAYLAŞAMAMAYA BAŞLADILAR YAKINDA İNSANLARLADA PAYLAŞAMAYACAK DURUMA GELECEKLER O ZAMAN HAYVAN SEVER VATANDAŞLARIMIZI BU HİRİYARŞİYİ YOK ETMEK İÇİN SAHALARDA GÖRMEK İSTERİZ. BELEDİYELER BARINAKLARDA BAKAMIYORSA UYUTMAK OLMASI GEREKEN MECBURİYET BUNADA KİMSE KARŞI ÇIKMAMALI ÇIKANLAR VAR İSE EVLERİNE ALSIN ORADA BİRLİKTE YAŞASINLAR.

Yorumu oyla      3      1  
kalın kafa 19 Aralık 2023 Salı 11:02

olay hayvan severlikten bir dine döndü evde beslemediğin hiçbir hayvana kefil olamazsın benim ev hayvanım bile bana saldırdı bir de sokakta vahşi hayvanı düşünün. sokakta sorumlu kim

Yorumu oyla      9      1  
kanun çıksın köpekler toplansın 19 Aralık 2023 Salı 10:52

Köpekler derhal barınaklara alınmalıdır, kuduz salgını çıkarsa ülkeye çok büyük zarar verir. Zaten mevcut köpek saldırılarından herkes tedirgin.

Yorumu oyla      9      1  
TLG 19 Aralık 2023 Salı 10:08

yıl olmul 2023 ülkemin uğraştığı işlere bak. Ne köpek sevdasıymış arkadaş. Deli dana çıkınca binlerce dana, kuş gribi çıkınca milyonlarca tavuk itlaf edildi. Nedir bu köpeklerin kutsallığı

Yorumu oyla      12      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazze'den getirilen hastalara ilişkin açıklama!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze'den bugün iki ayrı uçakla Türkiye'ye ...
Uzmanı açıkladı: Paketli gıdalar astım krizine neden oluyor!
Astım hastası çocuklara iyi gelen tavsiyelerde bulunan Çocuk Sağlığı ve ...
Eczacılardan 'bitkisel ürün' uyarısı!
Tedavi için özellikle son dönemde tercih edilen ve e-ticaretten de satışı ...
 
İlaç fiyatlarına yüzde 25 zam geldi
İlaç fiyatlamasında kullanılan euro kuru güncellendi. Kurda yüzde 25'lik artış yapıldı.
Deprem bölgesinde 196 bin bebek dünyaya geldi
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 6 Şubat'tan bu yana ...
DSÖ'den elektronik sigara için acil eylem çağrısı
Dünya Sağlık Örgütü, toplum sağlığına yönelik zararları en aza indirmek ...
 
SMA'lı Dilek için zamanla yarış!
İzmir'de kurulan Sorkoğlan Köyü Derneği, Konya'da yaşayan SMA Tip 1 hastası ...
Hastalık hastalarına kötü haber: Daha erken ölüyorlar
İsveç'te yapılan bir araştırma, "hastalık hastalığı" olarak da bilinen ...
Makyaj süngerlerinde büyük tehlike!
Özellikle son yıllarda makyaj rutininin vazgeçilmezlerinden biri süngerler. ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva