HABERLER>GÜNCEL
1 Temmuz 2016 Cuma - 09:17

Üniversite öğrencilerinden 'engelleri aşan' akıllı sandalye!

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri bilgisayar görü tabanlı akıllı sandalye projesi geliştirerek, binlerce engelli insanın hayatını kolaylaştıracak tasarım üretti.

Üniversite öğrencilerinden  engelleri aşan  akıllı sandalye!

HKÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencilerinden Efgan Uğur, Nihat Yılmaz Şimşek, Mücahid Kaya ve Mehmet Kiraz bilgisayar görü tabanlı akıllı sandalye projesiyle binlerce engelli insanın hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. HKÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Abdulhafez Abdulhafez ve sanayi ortağı A2tech Bilişimden HKÜ Araştırma Görevlisi Ali Acıoğlu’nun desteğiyle gerçekleşen proje, birçok yeniliği beraberinde getirmesiyle birlikte, engelli vatandaşlara umut olması bekleniyor.  

Cihazın tasarımını yapan HKÜ Mühendislik Öğrencilerinden Efkan Uğur: “Günümüzde görüntü işleme uygulamaları, özellikle dijital teknolojilerin hızlı gelişimi ile hemen hemen her sektörde uygulanmakta ve bu uygulamaların kullanım alanları giderek artmaktadır. Özellikle gelişen görüntü işleme teknolojisiyle beraber yeni birçok cihaz üretildi ve birçok cihazda güncellenerek daha iyi hale getirildi. Görüntü işleme teknolojisi ile geliştirilen tekerlekli sandalyeler ise engelli kişilere daha kolay ulaşım imkanı sağlıyor. Yapılan birçok sandalyenin aksine bu projedeki akıllı sandalye daha etkili yöntemlerle doğuştan, kaza veya rahatsızlık sonucu reflekslerini kullanamayan engelli insanlar için tasarlanmakla birlikte, her engelli insan için de uygun ve güvenliklerini artırıcı bir proje oldu” dedi.

Projede manuel olarak çalışan bir elektrikli sandalye ele alınıp, bir kamera ve bir işlemci ile akıllı sandalye haline getirildiğini söyleyen Ali Acıoğlu: “Tasarımda akıllı sandalye hareket ederken görüntü işleme teknolojisini kullanarak, kameradan alınan görüntü “Raspberry Pi” adlı işlemcide işlenip motor kontrolü için mikro kontrole gönderilmektedir. Bu sayede sandalye varış noktasına sürücü müdahalesi bulunmadan otonom (uzaktan kumandalı olmayan, kendi iradesiyle hareket edebilir) bir şekilde gidebilmektedir” dedi.

Proje TÜBİTAK 2209-B Sanayi Odaklı Bitirme Projesi desteği ile gerçekleşti. TÜBİTAK'tan alınan bu destekle öğrencilerin, hem motivasyon hem de kendilerini daha iyi olanı yapmaya teşvik etmesinin sağlandığı belirtildi Ayrıca projede uygulanan görüntü işleme teknolojisi ve bu teknolojide edinilecek bilgi birikimi bu tekniğin farklı alanlarda büyük işlere imza atılmasını sağlayacağı açıklandı. Yaptığı projelerle ileride adından sıkça bahsettirmeyi planlayan A2Tech Bilişim ile bu projenin ticarileştirilmesi amaçlanıyor. Projenin akıllı sandalyeler üzerinde yeni bir dönem başlatması ve görüntü işleme teknolojisi hakkında çalışmalar yapılması, bu projenin en önemli getirisi olacağı söyleniyor.

 
Survivor'un şampiyonu belli oldu!
 
Bayram öncesi sürücülere 'kör nokta' uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul saldırısının failleri hakkında her şey!
Amerikan CNN kanalına konuşan Türk yetkililer, havalimanı saldırganlarının, ...
İzmirli'nin sıcakla imtihanı!
İzmir'de sıcak bunaltıyor, nem boğuyor. Sıcak nedeniyle kentin sembol ...
Ankara saldırısının faili PKK'lı öldürüldü!
Ankara'da 17 Şubat'ta askeri servis araçlarının geçişi sırasında bomba ...
 
Flaş! Havalimanı saldırısında 11 gözaltı
Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin Başakşehir'de düzenlediği operasyonda ...
'Poşet' iddiası: Teröristlerin asıl planı bu muydu?
Saldırganların Glock tabancalar taşıdıklarını belirten bir yetkili, “Belki ...
Saldırıda yeni gelişme: 'Yılanın başı Tek Kol'!
İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıya ilişkin yeni detaylar ortaya ...
 
İZVAK yeni başkanını seçti
İzmir Gücü Spor Vakfı'nın (İZVAK) bugün yapılan olağan genel kurulunda ...
Diyarbakır Lice'de çatışma: 2 asker şehit
Diyarbakır Lice'de çıkan çatışmada iki asker şehit oldu.
Atatürk Havalimanı’nda gözyaşları sel oldu!
Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybeden çalışanlar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva