HABERLER>YAŞAM
24 Nisan 2024 Çarşamba - 23:35

Uludağ'ın eteklerinde yetişiyor, Japonya'da çiçek açıyor!

Uludağ'ın eteklerindeki ilçelerinde kadınlar tarafından seralarda üretilen süs bitkisi tohumları, Japonya'ya ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

Uludağ ın eteklerinde yetişiyor, Japonya da çiçek açıyor!

Bursa'nın dağ ilçeleri olarak adlandırılan Orhaneli, Büyükorhan, Keles ve Harmancık'ta uzun yıllar atıl kalan topraklar süs bitkisi seralarıyla ekonomiye kazandırılıyor.

Bölgede faaliyet gösteren iki uluslararası şirketin öncülüğünde gerçekleştirilen sözleşmeli tarımla 20 çeşit süs bitkisi yetiştiriliyor.

İlçelerde binden fazla kadına istihdam oluşturan seralarda yetiştirilen süs bitkilerinin tohumları Japonya'ya gönderiliyor.

Takii Tohum Türkiye Üretim Operasyonları ve Şube Müdürü Sadettin Tezyener, AA muhabirine, bölgedeki süs bitkisi yetiştiriciliğinin 30-35 yıl öncesine dayandığını söyledi.

İlk olarak Syngenta firmasının Orhaneli'nin birkaç köyünde üretime başladığını belirten Tezyener, "Daha sonra diğer köylere de yayılarak bugünlere geldik." dedi.

Tezyener, 4 ilçede binden fazla kadına istihdam sağlandığını kaydederek, "Bin kadına istihdam demek bin aileye destek anlamına geliyor aslında. Bölgede yaklaşık 300 serada üretim yapılıyor. Köyler için paha biçilemez bir iş diyebiliriz. Bizim olduğumuz köylerde göç çok az. Bizim sektörümüz, göçü engelleyen, insanlara da ciddi bir gelir kaynağı sağlayan bir iş. Çoğu köyümüz direkt bu işten geçiniyor. İşimiz aslında çok uzun da sürmüyor. 5 aylık süreçte çalışmalarımız bitiyor ama çoğu ürüne kıyasla kazançlı bir iş." diye konuştu.

Ağırlıklı olarak menekşe yetiştirildiğini dile getiren Tezyener, "Onun haricinde bizim tarla çiçekleri dediğimiz çiçeklerimiz de mevcut. Hem toprakta hem saksıda üretimlerimiz devam ediyor. Toplamda 20'ye yakın türde üretim yapıyoruz. Sektörümüzün bölgeye ekonomik katkısı 35-40 milyon lira civarında." ifadesini kullandı.

Tezyener, seraların kurulumundan, ilaç ve gübreye kadar her şeyi şirket olarak karşıladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Kadınlarımız sadece işçilik yapıyor. Sözleşmeli tarım modeliyle üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Fiyatları belli, satın alma garantili. Ödeme tarihleri belli olan, her şeyi resmi bir sistemle çalışıyoruz. Bütün desteği ve ekipmanı biz sağlıyoruz. Bu bölgenin iklim şartları bizim için avantaj. Üretimlerimiz de genelde hem verimli, hem kaliteli sonuçlar doğuruyor. Bu yüzden de yabancı firmalar açısından bu bölge olarak ilgi odağıyız. Bizim için bu işin kadınlara yönelik köylerde istihdam oluşturması bu işin farklı bir artı noktası."

 "BURADA TOHUM ÜRETİYORUZ, JAPONYA'DA ÇİÇEK AÇIYOR"
Seralarda üretim yapan kadınlardan Mehtap Sarı da yaklaşık 3 yıldır bu işi yaptığını anlattı.

Sarı, gerçekleştirdikleri üretimle hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkı sağladıklarını belirterek, "3 yıl öncesine kadar böyle bir imkanımız yoktu. İşimizi severek yapıyoruz. Çok emek veriyoruz. Burada ürettiğimiz tohumun çiçek olarak başka bir ülkede açması çok güzel bir şey." ifadesini kullandı.

Niyaziye Bulut da işini çok sevdiğini dile getirerek, "Daha önce ilçede eşimle börek yapıp satıyorduk. Daha sonra bu işe başladım. İşimizin kolay yanı da var, zor yanı da var. Biz yetiştirip Japonya'ya gönderiyoruz." dedi. (Cumhuriyet)

 
BM acı raporu açıkladı: Bu yıl 510 kişi can verdi
 
THY'den hayvan dostu proje!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pastası gündem oldu: Yasemin Sakallıoğlu'ndan açıklama geldi!
Yeni yaşını kutlayan komedyen Yasemin Sakallıoğlu'nun pastası sosyal medyada ...
Aşk uğruna bankı çaldı, belediye geri istedi
Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde sevgilisiyle oturduğu bankı çalan kişiye ...
İzmir'den bayram kareleri
İzmir'den bayram kareleri
 
Aynı filmde rol almışlardı... İbrahim Tatlıses sessizliğini bozdu!
Metin Akpınar'ın 1987'de aşk yaşadığı Suphiye Orancı'dan Duygu ve Sevgi ...
Ünlü şarkıcı Emir Yeşil hayatını kaybetti
Tiyatro ve sinema sanatçısı Aslı Omağ, genç müzisyen Emir Yeşil'in hayatını ...
Mehmet KARABEL yazdı... 80'lik güzeller zamana nasıl 'dur' dediler?
Mehmet KARABEL yazdı... 80'lik güzeller zamana nasıl 'dur' dediler?
 
'Efsane başkan'ın eşi Mine Piriştina'ya son görev!
İzmir Büyükşehir’in merhum Başkanlarından Ahmet Piriştina’nın eşi Mine ...
Ünlü şarkıcı Nur Yoldaş, hastaneye kaldırıldı
Ünlü şarkıcı Nur Yoldaş, yürüyüş sırasında fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.
'Efsane başkan'ın eşi Mine Piriştina hayatını kaybetti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin efsane belediye başkanı merhum Ahmet Piriştina’nın ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva