HABERLER>GÜNCEL
11 Ağustos 2017 Cuma - 10:13

TRT bandrol zammına İzmir'den tepki

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, cep telefonu üzerindeki TRT bandrol oranı artışının, telefonların yüzde 3 zamlanmasına neden olacağını söyledi.

TRT bandrol zammına İzmir den tepki

Cep telefonu üzerindeki TRT bandrolü oranı, 8 Ağustos 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 6'dan yüzde 10'a yükseltildi. EMO İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş bu artışa tepki gösterdi.

Ulutaş, "Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ile birlikte toplam vergi yükü yüzde 70'lere dayandı. Yaptığımız hesaplamaya göre TRT bandrolündeki 4 puanlık artış, cihazların yaklaşık yüzde 3 oranında zamlanmasına neden olacak. Cep telefonu üzerindeki ÖTV yüzde 25 olarak uygulanmaktadır. Satış fiyatı üzerinden hesaplanan nispi ÖTV tutarı belirlenen asgari ÖTV tutarından az olamamaktadır. Uygulanan asgari ÖTV tutarı, Bakanlar Kurulu kararıyla 2017 yılı için 160 TL'ye çıkarılmıştı. İmalatçısı veya ithalatçısı tarafından vergiler hariç 1000 TL'den piyasaya sürülmek istenen akıllı cep telefonuna, yüzde 25 ÖTV'nin yanı sıra yüzde 10 oranında TRT bandrolü ve genel toplama yüzde 18'lik KDV yansıtılmaktadır" dedi. Ulutaş, son düzenleme sonrası vergiler hariç 1000 TL'ye satılmak istenilen cep telefonunun tüketiciye maliyetinin 1593 TL'ye yükseldiğini söyledi. Oranın yüzde 6 kalması durumunda toplam maliyetin 1545 TL olacağını belirten Ulutaş, TRT bandrolünün yükseltilmesiyle vergiler hariç 1000 TL'den satışa çıkarılmak istenen akıllı cep telefonunun tüketiciye toplam maliyetinin yaklaşık yüzde 3 düzeyinde arttığını, toplam vergi yükünün ise yüzde 55'ten yüzde 59'a yükseldiğini dile getirdi.

İktidarlardan bağımsız, özerk kamu yayıncılığı yapılabilmesi için TRT'ye bütçe dışı gelirlerinin yaratıldığına dikkat çeken Ulutaş, "Bu gelirlerden en önemlisi cihaz satışlarında uygulanan bandrol bedelleri ve elektrik faturalarında yer alan TRT payıdır. TBMM'de 18 Haziran 2017'de kabul edilen Üretim Reform Paketi'yle sanayiciler için elektrik faturalarına uygulanan TRT payı kaldırıldı. Konut kullanıcıları için TRT payı devam ettiği gibi yurttaşların satın alacakları cep telefonları üzerinden alınan TRT bandrolü de artırılarak, yeni ek kaynak yaratıldı. Eskiden sadece üzerinde radyo ve TV alıcısı bulunan cihazlar için uygulanan TRT bandrolü, Temmuz 2016'dan bu yana aralarında cep telefonları ve bilgisayarların da bulunduğu internet erişimi olan cihazlara uygulanmaktadır. EMO olarak yaptığımız hesaplamalarımıza göre, Temmuz 2016-Mayıs 2017 döneminde yalnızca cep telefonları ve bilgisayarlar üzerinden TRT'ye 610 milyon TL ek kaynak aktarımı yapıldı. Cep telefonu için oranın yükseltilmesiyle söz konusu kaynak daha da büyüyecektir. Aynı dönemde sanayicilerin elektrik faturalarındaki pay kaldırılırken, bandrol oranının artırılması, TRT'nin yükünün sadece yurttaşlara yıkılması anlamına gelmektedir. Tek sesli, siyasi iktidarın vesayeti altındaki TRT'de kaynak bolluğu yaratmaya dönük bu girişimden hemen vazgeçilmelidir" dedi.

Bilgi ve iletişim teknolojileri yoksulluğuna neden olduğunu belirttiği yüksek vergilerin, TRT'nin günübirlik ihtiyaçları için artırılmasının kabul edilemeyeceğini belirten Ulutaş,  bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimin zorlaşmasının bilgi toplumunun önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Eğitimli bir toplum sayılmamıza rağmen uluslararası sıralamalarda bilgi iletişim teknolojilerine erişim ve kullanım endekslerinde Türkiye'nin oldukça geride olduğunu öne süren Ulutaş, "Cihazlar üzerindeki vergilerin artırılması erişim ve kullanım oranlarını daha da düşürecektir" diye konuştu. (DHA)

 
Karşıyaka'da Zuhal Olcay coşkusu: Sahnede pastalı sürpriz
 
5 yıldızlı otelde 'vale' skandalı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de '800 ton altın' işkencesi: Yakalandılar!
İzmir Nif Dağı’nda bulunduğu düşünülen 800 ton külçe altının yerini bildiği ...
Kaymakama suikast yapacaklardı: Öldürüldüler!
Siirt’in Baykan İlçesi Kaymakamı Mehmet Kocabey’e suikast girişimi ve ...
Mehmet Karabel yazdı... Akşener'in partisi tutar mı, tutmaz mı?'
Mehmet Karabel yazdı... Akşener'in partisi tutar mı, tutmaz mı?"
 
Bu iki bölümde boş yer kalmadı!
Üniversitelerde çok boş kontenjan kalmasına rağmen tamamı dolan bölümler ...
Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak?
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi dün katıldığı bir toplantıda, ...
O fotoğraflara Belediye Başkanı’ndan sert tepki: Hizmet değil, rant!
Dünyanın sayılı koylarından olan Ölüdeniz-Kumburnu bölgesindeki milli ...
 
İzmir'de kanlı gece: Tek suçu kavgayı önlemekti...
Buca'da bir evde kavga eden baba ile oğlunu ayırmak için araya giren ve ...
Firari başsavcının kardeşi mahrem imam çıktı!
Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili olduğu dönemde FETÖ’nün sınav yolsuzluğunun ...
Kılıçdaroğlu: Hükümetten ricam...
Düzce'de fındık üreticileriyle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva