HABERLER>EKONOMİ
21 Ocak 2016 Perşembe - 18:20

Tire’de başkanlar zirvesi: İzmir fotoğrafı ve Kalkan çıkışı!

TOBB İzmir Başkanlar Ortak Toplantısı’nda 2016’da yaşanabilecek krizlere karşı uyarı geldi. İzmir’in sorunların masaya yatırıldığı toplantıda İTO Başkanı Demirtaş, AK Parti İzmir Milletvekili Kalkan’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni överek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hedef almasını eleştirdi.

Tire’de başkanlar zirvesi: İzmir fotoğrafı ve Kalkan çıkışı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde gerçekleşen İzmir ili Odalar Ve Borsalar Ortak Yönetim Kurulu Toplantısı yılın ilk buluşmasının Tire’de gerçekleştirdi.

Tire Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda İzmir’in ve ilçelerinin sorunları masaya yatırıldı.

Ülke ve kent ekonomisinde yaşanan risklerin konuşulduğu toplantıda başkanlar 2016 mesajlarında tedbirli olma mesajları verirken sektörel sıkıntılar da tartışıldı.

2016’DA DİKKATLİ OLMAKTA FAYDA VAR
Başkanlar zirvesinde Ege Bölgesi Sanayi Odası adına Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu konuştu. Gökçüoğlu konuşmasında 2016’da risklere karşı herkesi dikkatli olmaya çağırırken, “Geride bıraktığımız 2015 yılı seçim ve terör olayları ve Rusya krizi ile birlikte belirsizliklerle geçti. 2016’nın 2015 mirasıyla çok da iyi geçmeyeceğini gözlemliyoruz. Yılın ilk günlerinde İran ile Arabistan arasındaki kriz, Kore’nin bomba denemeleri, terör olayları, FED’in faiz arttırışı, Dolar’daki fiyat artışı gibi olaylar piyasaları olumsuz etkilemiştir. 2015 krizi bitmeden 2016 da devam etmesi, bu yıl çok dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor. OECD Başkan Yardımcısı açıkladı. 2008’deki kriz görüntülerin dünyada tekrarlandığını görüyoruz. Biz kriz çıkacak demiyoruz ama bütün firmalar çok borçlu durumda. Belirli riskleri karşılayamayacak durumda. Herkesin dikkatli olmasında fayda var. Türkiye’deki risk ortamı son bulmalıdır.  2016’da reel sektör olarak beklentimiz, reformların gerçekleşmesi, üretimin artmasıdır. Türkiye için fırsatlar her zaman vardır. Değerlendirebildiğimiz ölçüde kazanca dönüşecektir. Riskler iyi yönetilmeli, fırsatlar iyi değerlendirilmelidir. Dünyanın ve Türkiye’nin mevcut durumunda herkesin tedbirli olması gereklidir” diye konuştu.

İZMİR IPARD’A DAHİL OLACAK
Gökçüoğlu'nun ardından kürsüye çıkan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz tarım politikalarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi ve İzmir’in Avrupa Birliği tarımsal destek platformu olan IPARD’a gireceğini açıkladı. Korkmaz, “Ekonomi için kayıp bir yılı geride bıraktık. Son açıklanan verilere göre 2015 yılı büyümesi orta vadeli program hedefi olan yüzde 3’ün üzerinde olacak. Yurtiçinde yaşadıklarımız, çevre ülkelerdeki istikrarsızlıklar ve küresel ekonomik gelişmeler dikkate alındığında bu büyüme oranını küçümseyemeyiz.  Ancak, bu hızda bir büyümenin ülkemizin gelecek hedefleri ile uyumlu olmadığı da bir gerçek.  2015 yılı büyümesinde başta kamu harcamaları olmak üzere iç talep etkili olurken, sektörel olarak da yüzde 9 ile tarım sektörü büyümenin lokomotifi oldu. Her zaman söylediğimiz gibi tarım ve tarıma dayalı sanayi ülkemiz için çok önemli. Bu alanda hem üretim hem ihracat potansiyelimiz çok yüksek. İzmir olarak bu açıdan da çok şanslıyız. İzmir tarımsal alanda bu kadar önemli bir konumdayken en önemli tarımsal destek programı olan IPARD’da yıllarca yer alamadı. Nihayet yapılan açıklamalardan kısa zamanda IPARD benzeri bir destek programının İzmir’de dahil olacak şekilde başlatılacağını öğrendik” şeklinde konuştu.

LİMANLAR İZMİR’İN KALDIRACI OLACAK
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk toplantıda yaptığı konuşmada dünya piyasalarındaki riskleri değerlendirdi. Yusuf Öztürk, sektörde yaşanan konteyner ve kuru yük navlunlarındaki düşüşlere dikkat çekti.

İzmir limanlarındaki gelişmeleri değerlendiren Öztürk, “Deniz taşımacılığı ve gemi inşa sanayi, kötü bir dönem geçirirken, denizciliğin sürekli yatırım yapılan ve büyüyen alanı ise limanlar oldu. Taşımacılıktan para kazanamayan denizciliğin büyük aktörleri, liman yatırımlarına yöneldi. Sürekli vurguladığımız gibi bu durum ülkemiz limanlarını cazip hale getiriyor. Anadolu'nun dünyanın en kıymetli ve rekabetçi aktarma coğrafyası olduğunu gösterecek yatırımlara mutlaka devam etmeliyiz. İzmir’i İzmir yapan Alsancak Limanı’nın özelleştirmesinin ve Türkiye’nin en büyük aktarma limanı olarak planlanan Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın ihalesinin bu yıl gerçekleşmesi çok önemli. Özelleştirme sonucu Alsancak Limanı’nın büyümesi, İzmir’in kalkınması için kaldıraç olacaktır. Limanlarımızı, kara ve demiryolu bağlantılarına sahip lojistik merkezlerle Tire, Ödemiş, Torbalı, Aliağa, Bergama gibi İzmir’in sanayi merkezlerine bağlayacak yatırımlar hızlanmalı şeklinde konuştu.

İZMİR’İ ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Öztürk konuşmasının son bölümünde İsviçreli kruvaziyer devi MSC’nin Türkiye iptal kararını değerlendirdi. Öztürk, ''Dünyanın önde gelen kruvaziyer şirketleri bir bir Türkiye’den çekiliyor. Crystal’den sonra MSC Cruise şirketi de bu sezon Türkiye’ye sefer yapmayacak. Geçen yıl 228 bine düşen turist sayısı, çok daha azalacak. Bu gelişmelere rağmen moralimizi yüksek tutarak, İzmir’i, ülkemiz turizmini tanıtmaya devam edeceğiz. Bu hafta sonu açılacak Avrupa’nın en önemli denizcilik fuarı Boot Düsseldorf 2016’a katılacağız. Almanya’da ‘Come Surf Turkey’ ismi altında Ayvalık, Dikili, Çeşme, Kuşadası’nın ve tüm Türkiye’nin deniz turizmi potansiyelini dünyaya anlatacağız” ifadelerini kullandı.

KRİZ YOK AMA…
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, başkanların kriz endişelerini gündemine aldı. Demirtaş, “Ülke ekonomisini olumsuz etkileyecek pek çok konu var. FED’in faiz politikaları, Çin’in büyüyememesi, Orta Doğu sorunu, iç terör bunların hepsi olumsuzluklar.  2016 da bir kriz ifadesi kullandı. Bizim ülkemizde şu anda 2016 ile ilgili verilerde var elimizde. 2016 yılının bir kriz yılı haline gelmesi düşünülemez. Biz içinde bulunduğumuz yılı bu kadar kötü görmüyoruz. Ama tedbirli olmak gerekli… Ne olacağı belli değil. Bu  konular geçmişte olsaydı bizi çok etkilerdi. Ama artık dünyanın güçlü ekonomilerinden biriyiz. Artık G20 ülkesiyiz. Bir şeklide bu sorunları aşmak zorundayız” dedi.

ÜLKELER SORUN YAŞAYABİLİR AMA BİZ İŞİMİZE BAKALIM
Türkiye’nin ihracat payında en çok ihracatın yapıldığı ülkelerle İzmir’in ilişkilerinin istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Demirtaş, “Türkiye ihracatı düşme seyrine girdi. Burada en çok 2015’te ihracat gerçekleştirdiğimiz yer Irak. Irak’ın ihracat payına baktığımızda İzmir ilk 10’da değil. Bizim o pazarlara sırtımızı dönmememiz gerekiyor. İran ihracatında yine ilk 10’da yokuz. Rusya ihracatında 10. sırada İzmir olarak yer alıyoruz. Ege’nin ülkenin büyük pazarı olan pazarlara yoğunlaşması gereklidir. Ülkeler sorun yaşayabilir. Ama biz iş adamıyız ticaretimize bakarız. İran’da Rusya’da sorun var diye gitmemezlik yapamayız. Biz değeri yüksek olan ürünlere yönelmeliyiz” ifadelerini kullandı.

NECİP KALKAN ELEŞTİRİSİ
Demirtaş konuşmasının son bölümünde AK Parti İzmir Milletvekili ve İzmir Ticaret Odası eski Meclis Başkanı Necip Kalkan’ın TBMM kürsüsünden Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni överek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hedef almasına yer verdi. Kalkan’ın ifadelerini sert dille eleştiren Demirtaş, “İzmir potansiyellerini kullanamasa da ülkenin önemli bir şehir... İzmir’in sorunları var ama umutsuz değiliz. Bir milletvekilimizin çıkıp ‘Ankara şöyle İzmir böyle’ demesini doğru bulmuyorum. Ankara başkent. Orası bütün kaynaklarıyla her şeyi yapabilir. Bizim burada İzmir Büyükşehir Belediyesi her şeyi kendi imkanlarıyla yapıyor.  İzmir yerden yere vurulmamalı… Bunu hak etmiyor. Bunları kendi içimizde konuşmamız gerekiyor” dedi.

SU VE YOL SORUNU
Kürsüden Tire’nin sorunlarını aktaran Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, ilçenin özellikle ulaşım ve su sorunlarıyla mücadele etmek zorunda olduğunu dile getirdi. İZBAN’ın Tire’ye uzanması gerektiğini söyleyen Çapkınoğlu, “Tire’nin iyi bir yola ihtiyacı var. Tire–Torbalı ve Tire-Selçuk karayollarının genişletilerek daha ulaşılabilir bir yer olması gerekiyor. Tire’ye gelen yatırımcılar, misafirlerimiz yollarımızdan şikayet ediyor. Bu yollarda çok canlar verildi” dedi.

İlçenin bir diğer probleminin de su sorunu olduğunu dile getiren Çapkınoğlu, “Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde tarıma dayalı tesislerimiz var. Burada en önemli ihtiyaç su. İlerleyen yıllarda gerçekleşmesi beklenen su sıkıntısını biz şimdi yaşıyoruz. Sanayici parayla su alarak işini halletmeye çalışıyor. Bu sorunun bi an önce çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.

TERÖRE KARŞI ORTAK SES
Başkanların ortak toplantısında kürsüye çıkan her ismin Türkiye’de artarak devam eden terör olaylarını dile getirdi. Güneydoğu’da her gün artan tansiyonun, IŞİD terörünün ülkenin çeşitli yerlerinde etkili olmasından dolayı endişe duyan başkanlar, teröre karşı birlik mesajı yayınlama kararı aldı.

 
İzmir iş dünyasında Mustafa Koç yası!
 
Aliağa'da termik santral için keşfe tepki
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür Düşünce 22 Ocak 2016 Cuma 11:02

İzmir'li bir vatandaş olarak - eski bir İzmir Ticaret Başkanı olan Necip Kalkan'ın sözlerini çok yadırgadım- Demirtaş'ın söylediklerini onayladım.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir iş dünyasında Mustafa Koç yası!
Odalar ve birlikler Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ...
İzmir’de zafer müteahhitlerin: Beton firmaları geri adım attı
İzmir’in Torbalı ilçesi'nde, yeni yılla birlikte hazır beton fiyatlarına ...
Sütaş’ın dev Tire yatırımı görücüye çıktı!
Sütaş, Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde süt ve süt ürünleri ile yem ve biyogaz tesisleri kuracak.
 
Demirtaş ‘zimmet iddiasıyla’ hakim karşısında: Duruşmada neler yaşandı?
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Urla Sıraselviler’de ...
Bu da logo krizi: Rusya İzmirli firmayı isminden vurdu!
Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizi yıllardan bu yana bu ülkeye sebze, ...
Kruvaziyer şokunda Demirtaş’tan ilk açıklama
İTO Başkanı, “Bu geçici bir durum. Şirketler İzmir’den vazgeçemez, biz ...
 
SGK’dan operasyon: 4 kadının maaşı kesildi!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Çiğdem Acar, son 7 yılda, ölen ...
İzmir'e şok: Kruvaziyerde 2016 başlamadan bitti!
İzmir’in kruvaziyer turizmi, İsviçreli MSC Cruise’un 2016 Türkiye seferleri ...
Basmane Çukuru'na ilk itiraz borsada tavan yaptırdı
Basmane Çukuru’nun önceki gün gerçekleşen ve İzmirli 3 işadamı tarafından ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva