HABERLER>GÜNCEL
15 Haziran 2020 Pazartesi - 11:05

Sokağa çıkma yasağı yeniden geliyor mu? Bilim Kurulu üyeleri konuştu

Sokağa çıkma yasağının yeniden gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Koronavirüs önlemleri kapsamında hafta sonları ve bazı bayramlarda kısıtlama uygulanmıştı. Geçtiğimiz hafta sonu ile birlikte bu hafta sonu da uygulanmamasının ardından gözler resmi açıklamalara çevrildi.

Sokağa çıkma yasağı yeniden geliyor mu? Bilim Kurulu üyeleri konuştu

İki haftadır uygulanmayan sokağa çıkma yasağı gündemde yer almaya devam ediyor. Normalleşme süreci kapsamında, sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından, Bilim Kurulu değerlendirmeleri neticesinde sokağa çıkma yasağıyla ilgili durum Kabine Toplantısı'nda ele alınıyor. Sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklama yapılmazken, Bilim Kurulu üyeleri konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bilim Kurulu üyelerinin "Artış sürerse tedbirler döner" açıklamasının ardından akla ilk gelen tedbir ise sokağa çıkma yasağı oldu.

İşte, o husustaki Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri, vaka sayılarını yorumladı:

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Günlük vaka sayıları, bir salgının tek başına iyi ya da kötü gittiğini göstermez. Diğer kriterlere de bakmak lazım. Şu anda test sayıları salgının ilk dönemi gibi değil. Test sayısında ciddi oranda artış var ama vakalar binli sayılarda devam ediyor. Pozitiflik oranı da artan test sayısına göre azaldı. Yani salgın şu anda halen inişte. Biz buna ‘vaka havuzu’ diyoruz. Şimdi dikkat ederseniz iyileşen hasta sayıları artıyor ve havuz giderek boşalıyor. Hastaneye yatanların oranı bir ara yüzde 23’tü, şimdi ise 2.31’e düştü. Ne zaman korkarız? Günlük vaka sayısı sürekli artıyor, pozitif oranı giderek yükseliyorsa, hastanede yatış arttıysa, ağır hasta sayısı yükselişteyse o zaman salgında tekrar başlangıca dönüyoruz anlamına gelir. Bu dinamik bir süreç, ‘salgın geçti gitti’ diye bir şey yok. Eğer artış korkulan şekilde olursa, aynı olmasa da farklı tedbirler alınacaktır.

Doç. Dr. Sema Kultufan Turan: Kontrolsüz bir artış yok, bunu söyleyebilirim. 45 binin üzerinde test yapılıyor her gün, rakamlar artıyor gibi görünse de pandeminin pik yaptığı dönemler gibi değil. Kontrollü sosyal yaşam konusunda çok ciddi olmalıyız. Bu süreci doğru biçime yönetebilirsek pandemi konusunda gösterdiğimiz başarımız devam edecektir. Bu haftaki verileri önümüzdeki toplantıda konuşup değerlendireceğiz. Başka ne gibi önlemler alınabilir, elbette konuşacağız. Normalleşmenin de denetlenmesi en önemli kısım. Sayılar önümüzdeki haftalarda da binin üzerinde giderse bir takım farklı önlemler için ilk adımlar atılabilir.

Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz: Geçen hafta sonu yaşanan bölgesel manzaraları gördük. Tedbirsizliklerin sayılara yansıması 7- 10 gün arası bir sürede kendini gösteriyor. Yani geçen haftanın yansımaları cuma akşamından itibaren vaka sayılarında bir artış olarak ortaya çıktı diyebiliriz. Tabii semptom göstermeyen kişilere yapılan testlerin artmasının da vaka sayılarının artışına katkısı oldu. Kontrollü sosyal hayat dediğimiz şu dönemde, maske, mesafe, temizlik ve kalabalıklardan kaçınma konularına çok önem vermeliyiz. Çünkü artık ‘evde kal’ döneminden ‘işini gör evine dön’ dönemine geçiyoruz. (Hürriyet)

 
Pençe-Kartal Operasyonu: 81 hedef imha edildi
 
Rıdvan Dilmen: Bir yıldır bas bas bağırıyorum; gitti Muslera'nın ayağı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 15 Haziran 2020 Pazartesi 13:48

Bilim Kurulu üyeleri boşuna kaygılanıyorlar; bize "hiçbişeycik" olmaz, evelallah yani...

Yorumu oyla      4      3  
Baba Muhalefet 15 Haziran 2020 Pazartesi 13:47

Sorumluluk nedir bilmeyen bu insanlara(!) sokağa çıkma yasağı veya para cezası benzeri yaptırımlar vız gelir. Yapılacak tek şey ABD'den polis(?) ithal etmektir. O ithal polisleri(?) sokağa salıp, kurallara uymayanların ümüğüne 8 dakika 46 saniye çöktürteceksin, bak gör 72 saat içinde maskesiz veya sosyal mesafesiz tek kişi kalıyor mu ortalıkta?

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pençe-Kartal Operasyonu: 81 hedef imha edildi
Milli Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine yönelik başlatılan ...
Yargısal duruşmalar yarından itibaren başlıyor
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, koronavirüs nedeniyle durdurulan yargısal ...
Bingöl'de bir deprem daha! 5,5 büyüklüğünde...
Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre saat 09:51'de Bingöl Karlıova'da ...
 
Başak Demirtaş'a çirkin paylaşıma 2 gözaltı
HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak ...
İzmir'de manzara değişmedi: Ne maske ne mesafe!
İzmir'de manzara değişmedi: Ne maske ne mesafe!
Kandilli'den deprem uyarısı: 10 gün sürecek!
Bingöl'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından Boğaziçi ...
 
Pençe-Kartal Operasyonu başladı
Milli Savunma Bakanlığı, "Pençe-Kartal Operasyonu başladı. Uçaklarımız ...
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Yağışlı bir haftayı geride bırakan İzmirliler yeni haftaya bunaltıcı bir hava ile girecekler.
Bakan Koca: Geçmiş olsun Türkiye
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde meydana gelen ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva