HABERLER>GÜNCEL
23 Ekim 2019 Çarşamba - 10:40

Sivil inisiyatif Kültürpark’taki üretici pazarı için ne düşünüyor?

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark’ta hayata geçirilen üretici pazarı hakkında konuşan oda başkanları önemli açıklamalar yaptı.

Sivil inisiyatif Kültürpark’taki üretici pazarı için ne düşünüyor?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 31 Mart yerel seçimlerinin kampanya döneminde vaatleri arasında bulunan üretici ve tüketiciyi aracısız buluşturma fikri ilk 6 aylık süreçte hayat buldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ilk olarak Kadifekale’de Pagos Üretici Pazarı’nı açtı. Gelişmeler sonrasında ikinci adım ise Kültürpark’ta atıldı. Başkan Soyer’in girişimiyle 16 Ekim Çarşamba Günü Kültürpark Lozan Kapısı’nda üretici pazarı faaliyete geçti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun döneminde Kültürpark Revizyon Projesi’ne karşı çıkan odaların temsilcileri yeni süreçte hayata geçen üretici pazarı hakkında açıklamalarda bulundu.

KÜLTÜRPARK PAZAR YERİ DEĞİLDİR
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Alpaslan: 
Kültürpark’ta en başından beri ilkelerimiz var. Bunlardan birincisi; orada kalıcı yapılaşmaya neden olmamak. İkincisi; mevcut fauna ve floraya zarar verilmemesidir. Hangi etkinlik olursa olsun, ister konser ister pazar, ister benzeri bir etkinlik… Bu bakış açısıyla değerlendiriyoruz. Belediye başkanımıza da aktardık; Kültürpark’a araç girmemesini istiyoruz. Kent parkı kimliğindeki alana minibüslerin, kamyonetlerin hatta kamyonların girmemesi gerektiğini ilke olarak vurguluyoruz. Dolayısıyla bu açılardan baktığımızda şu an pazarın eksiklikleri var. Örneğin çok ciddi bir araç trafiğine neden oluyor. Flora ve saunaya zarar verme olasılığı var. Daha bir kere kurulduğu için çok fazla gözlem yapamadık. Bu konularda hassas olunması gerektiğini söylüyoruz. Genel olarak açıkçası doğru bulmuyoruz. Pazar işlevini Kültürpark için çok uygun bir işlev olarak değerlendirmiyoruz. Ama çok da Kültürpark’a zarar veren bir mesele gibi de değil. Geçen dönemde kongre merkezi kurulması söz konusuydu. Onunla kıyaslarsak bu Kültürpark’a o derece zarar verecek bir şey değil. Tabii ki Kültürpark bir Pazar yeri midir? Bence değildir. Ama bu hukuka taşınacak, dava açılacak bir şey değil. Kalıcı yapılaşmaya neden olmadığı sürece belki de bir miktar daha devam edebilir. Kültürpark’ı pazar yeri olarak değerlendirmek bana çok doğru gelmiyor.

ŞARTLI ONAY: ARAÇ GİRMEDİĞİ, TEMİZLİK YAPILDIĞI TAKDİRDE SORUN YOK
Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özay Yerlikaya: 
Pazarın sadece üreticilere ait olması ve gelişmiş ülke parklarındaki örneklerinde olduğu gibi yapılmasını isterizAraç ve kamyon girişi olmadığı takdirde, sınırlarının çizilmesi şartıyla, temizlendiği sürece herhangi bir sorun yok. Bunun dışında oraya araç girişi gibi ekstra zararlar getirecekse o zaman karşısında olduğumuzu belirttik. Pazar ilk defa olduğunda fotoğraflarını inceledim. O günkü halinde TIR girişi olduğunu gördüm. Bunları başkana açıkça ifade etmiştim. Bunların olmaması gerekiyor. Dikkat edeceklerini söylediler. Bu düzenlemeler yapıldığı takdirde bir sıkıntı yok. Yapılmazsa sorun var. Bunun tek yolu da koruma amaçlı imar planının kurallarının doğru yazılmasından geçiyor. Onunla ilgili de bir çalışma başladı. Biz odalar olarak içindeyiz. Burada ne kadar doğru kararlar alıp, Kültürpark’ı korumaya yönelik yapılacak her türlü aktivitenin etkilerini tanımlayabilirsek o zaman tartışmalar ortadan kalkacak. Kültürpark’ın iyi bir yönetim biçimine ihtiyacı var. Şu an bir şube müdürlüğü var ama içi boş. Gerçekten bu sorumluluğu alabilecek, yanlışa dur diyecek bir yönetim şekline de ihtiyaç var. Bir pazar kuruldu, pasta festivali yapıldı, sıkıntılar oluştu ama doğruya çekmek zorundayız. Bunun yolu da diyalogla koruma amaçlı imar planına müdahil olmak. Önceki yönetimde dahil olamadık, planı dahi göremedik. Şu an planı görüyoruz. Hiçbir bilimsel yanı olmayan koruma amaçlı imar planı. Buna öncelik vermemiz gerekiyor. Planı doğru çıkartırsak bu tartışmalar olmayacak.

KORUMA İMAR PLANINA YÖNELMİŞ DURUMDAYIZ
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Şenyol Kocaer: 
Biz Büyükşehir Belediyesi ile Kültürpark’ın geleceği için bir an önce koruma amaçlı imar planı hazırlanması amacıyla çalışmamızı başlattık. Bununla ilgili girişimlerimiz oldu. Şu an çalışmalar bilimsel ve teknik anlamda devam ediyor. Amacımız ve hedefimiz Kültüpark’ın bilimsel temellere dayalı ve 80-90 yıllık tarihiyle geleceğe taşıyacağımız bir imar planının bir an önce yapılmasıdır. Bu yönde desteğimiz var. Büyükşehir Belediyesi’nin de bu çalışmayı destekleyici bir tavrı var. Buna yönelmiş durumdayız. Üretici pazarı özelinde şu an için bir şey söylemiyorum. Bu tür faaliyetlerin koruma amaçlı imar planı çalışması içinde değerlendirilmesi gerekiyor.

HER NE PLANLANIYORSA PLANLANSIN HASSAS DAVRANILMASI GEREKİYOR
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay: 
Kültürpark konusunda başından beri görüşlerimizi dile getirdik. Kültürpark kent için çok çok önemli bir alan. Tüm kent bunun farkında. Tunç Soyer de bu sürece başından beri ne kadar önem gösterdiğini, halkla beraber yürütmek gerektiğini ortaya kodu. Ancak Kültürpark bu kentin nefes alanı. Bir taraftan da kuruluş amacı, taşıdığı değer, misyonu, oradaki bitki ve canlı yaşamına bakıldığında çok doğru bir şekilde planlanması ve yönetilmesi gereken bir alan. Dolayısıyla Kültürpark’ın gerçekten İzmir ile iç içe, halkın kullanımına açık ve bu noktada hepimizin hayal ettiği bir değer olabilmesi için sürecinin çok önemli bir şekilde planlanması gerekiyor. Bizlerin de İzmirliler olarak bu sürece sahip çıkmamız ve bunu yaşamamız gerekiyor. Odalar olarak da koruma amaçlı imar planı çalışmalarının tamamlanması gerektiğini söylüyoruz. Koruma süreci atlanmadan o alanın özelliklerine zarar vermeyecek şekilde planlanmasına yol açacak hangi faaliyet olursa olsun destek vereceğiz. Önemli olan bu alanın İzmirliler için doğru yönetilmesidir. Biz çevre mühendisleri deriz ki, ‘attığımız her adımın mutlaka bir çevresel etkisi var. Aldığımız nefesin bile bir olumsuz etkisi var’. Bütünsel planlama yapmak gerekir. Denetim izlemenin yapılması gerekir. Oranın planlanması ve kent için yaşanan bir alan olması her ne planlanıyorsa planlansın çok doğru ve hassas şekilde değerlendirilmeli uygulamanın böyle yapılması sağlanmalı. Biz de her çalışmanın içinde varız, bundan sonra da var olmaya devam edeceğiz. Destek içinde olacağız. 

 
2019 Basın Özgürlüğü Ödülü sahibini buldu
 
Halı sahalarda ölüm riski büyük!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet yavaş 26 Ekim 2019 Cumartesi 13:21

Fuar pazaryeri olabilir mi ya.Tamam başka uygun alanlarda üretici pazarı yapabilirsin.Halk doğal üretim alsın diye.Buna karşı kimse çıkamaz.Hatta var olan pazarlarda bir gün üretici pazarı açılsa daha iyi olur.Tüm izmir halkı yararlanır.Neden fuar...Çünkü zengin kesim yararlansın diye...Alsancak ve karşıyakada oturanlara tüm izmir in fuarı peşkeş çekilmiştir.Böyle zihniyet olur mu? Tunç SOYER hata etmiştir.5 yıl sonra bir başkasını CHP aday göstermelidir.Seferihisar halkı bile şikayetçi. Ama CHP aday gösterdi Şimdi böyle saçmalıklarla izmir halkı muhatap oluyor.

Yorumu oyla      4      5  
YORUMCU 23 Ekim 2019 Çarşamba 14:00

Evleri orada olan değişik sözde elit tipler ya ne dediğini bilmiyor yada doğru düşünemiyor sanırım! Buradaki pazarda satış yapan insanlar geçimini sağlamak zorunda en önemlisi yarın kanser bütün ülkeyi sardığında organik organik diye ağzınızı havaya açtığınızda bunları bulamayacak GDO'lu yiyecekten başka alternatif yiyecek bulamayacaksınız! Ben halkım kardeşim ve ben doğal üreticinin desteklendiği ayrıca köylünün geçim ve refah seviyesinin yükseldiği düzen istiyorum! Betonlaşmış Alsancak vb yerlerde oturan tiplerden değil! BRAVO TUNÇ BAŞKANIM DEVAM!

Yorumu oyla      5      6  
Kimdir bunlar? 23 Ekim 2019 Çarşamba 13:22

Bir takım elit tipler kalkmış ahkam kesiyorlar. Niye bu iş kendilerini doğrudan ilgilendiren kişilere yani halka sorulmuyor da, bu entel dantel kişilere soruluyor?

Yorumu oyla      5      5  
Berrin Ergüç 23 Ekim 2019 Çarşamba 12:31

Kültür Park .. Sosyal aktivite ve sanatsal Etkinliklerin yapılacağı Kamu alanıdır. Kimse saçmalamasın İzmirin kültürüne hakaret ediyorsunuz . Bu uygulamaya karşı çıkılmalı..Kasaba lı başkan İzmir''e yakışmıyor çalışmalarınız

Yorumu oyla      4      9  
Hüseyin KIZILDAĞ 23 Ekim 2019 Çarşamba 11:44

Bütün yorumlara katılıyorum.Ancak;üretici pazarı için kültürpark''a araç girmemesini sağlamak şartıyla.

Yorumu oyla      6      5  
23 Ekim 2019 Çarşamba 11:04

Kocaoğlu yapmaya kalksaydı şu an aynı açıklamalar yapılır mıydı?

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de sağlıkçıların başı dertte: İlaç değil uyuşturucu!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, asistan doktorun, hastasının istediği ilacı ...
İzmir'de tarihi eser kaçakçılığı operasyonu!
İZMİR'in Aliağa ilçesinde, polisin düzenlediği operasyonda 496 tarihi ...
Komşu cinayeti... İZBAN çıkışı kurşun yağmuru!
İzmir'in Menemen ilçesinde, dün iş çıkışı evine giderken sabah tartıştığı ...
 
İzmir'de düğmeye basıldı: Aralarında iki polis de var!
İzmir merkezli 4 ilde, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na ...
Ankara'da 'top secret' mahkeme!
Ankara Adliyesi'nde sadece MİT personelinin yargılandığı davalara bakmakla ...
Üvey kardeşi tarafından pompalı tüfekle vurulan kişi öldü
İzmir'in Karabağlar ilçesinde üvey kardeşi tarafından pompalı tüfekle ...
 
Üvey kardeş cinayetinde yeni gelişme
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, üvey kardeşini bıçaklayarak öldüren zanlı tutuklandı.
Sosyal medyada timsah, piton yılanı ve jako papağan satan şüpheli yakalandı
Sosyal medya üzerinden alıcı gibi davranan polislere timsah, piton yılanı ...
MSB duyurdu: Temizlik sürüyor
Milli Savunma Bakanlığı'nca 'Barış Pınarı Harekatı' bölgesinde komandoların, ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva