HABERLER>GÜNCEL
24 Temmuz 2020 Cuma - 11:42

Şehir Plancıları'ndan Güçbirliği A.Ş.'ye 6 maddelik yanıt!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile TMSF Başkanı Muhiddin Gülal arasında gerçekleşen “Basmane Çukuru” görüşmesinin ardından Şehir Plancılar Odası İzmir Şubesi ile Güçbirliği A.Ş. arasında söz düellosu devam ediyor.

Şehir Plancıları ndan Güçbirliği A.Ş. ye 6 maddelik yanıt!

EGEDESONSÖZ- 3 Temmuz tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile TMSF Başkanı Muhiddin Gülal arasında geçen görüşmenin detayları ile ilgili olarak Gazeteci Fatih Yapar’ın kaleme aldığı köşe yazısı ile ilgili olarak Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ile Güçbirliği A.Ş. arasında karşılıklı açıklamalar yapılıyor.

Şehir Plancıları Odası'nın eleştirilerine yanıt veren Güçbirliği A.Ş.'nin yaptığı "hukuki süreç başlatacağız" açıklamasına odadan yanıt geldi.

- GÜÇBİRLİĞİ A.Ş.'DEN ‘BASMANE ÇUKURU’ İÇİN VERYANSIN: ODAYA HİÇ YAKIŞMADI

KÖŞE YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ

Odadan yapılan açıklama şöyle:

1- TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, kamu çıkarlarının savunucusudur ve kamu kaynaklarının nasıl harcandığının takipçisidir. Bu hakkını, Anayasanın 135. Maddesinden almaktadır. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, bir konuyu gündemine aldığında, sürecin parçası olan aktörlerin kimliğine göre değil, gerçekleştirilen eylemlere ve eylemlerin sonuçlarına yönelik bir değerlendirme yapar. Aktörler arasında bir ayrım yapmaz.

2- "Basmane Çukuru"na ilişkin olarak 14.07.2020 tarihinde yapmış olduğumuz basın açıklaması, TMSF ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki görüşmeye dairdir. Açıklamamızda şirket isimlerine yer verilmiş olmasının nedeni de, bu şirketleri muhatap görmemiz değil, bu şirketlerin yaşanan sürece az ya da çok dahil olmuş olmalarından kaynaklanmaktadır.

3- 14.07.2020 tarihli açıklamamızda, TMSF tarafından şirket hisselerine değil de, şirketlere el koyduğunu ifade etmemiz ve 1997 yılında gerçekleştirilen ihale için ihale usulüne dair söylenmemiş olsa da, "pazarlık" ifadesini kullanmamız, hatalı olmuştur. Bu hata, konunun ekseninin kaydırılmasına olanak sağlamış, bir kamu mülkiyetinin özel mülkiyete devredilmesinin gayrimeşruluğunun üzerini örtmek için kullanılmaya çalışılmıştır.

4- TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, "Basmane Çukuru" süreci hakkında, yasal kılıfa uydurulmuş işlemlerin meşru olmayabileceğini, kamuyu temsil etme iddiasındaki isimlerin yasaların dışına çıkmış olabileceğini iddia etmektedir. Basın açıklamamızda yer alan diğer tüm değerlendirmelerin referansları bulunmakta olup zaten açıklamada da buna yer verilmiştir. Ayrıca konuya ilişkin kimi belgeler basına da yansımıştır. Açıklamamızda dayanak aldığımız belgelerin hepsi, altında imzası bulunan aktörlerin hepsinin elinde bulunduğu dikkate alındığında; her bir iddiaya, laf kalabalıklığı yapmaksızın açık ve net yanıtlar verilmesi ve  belgelerin kamuoyu ile paylaşılması onların sorumluluğundadır.

5- TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, sözünün arkasındadır. "Peşkeş çekmek", TDK tarafından "verilmemesi gereken bir şeyi uygunsuz bir amaçla veya yersiz olarak birine vermek" olarak tanımlanmıştır. Belediye mülkiyetinde bulunan ve bugün "Basmane Çukuru" olarak anılan eski garaj alanının, kamu mülkiyetinden özel mülkiyete geçirilmesi, uygunsuz ve yersizdir. Bu uygunsuzluğun dile getirilmesi, doğal ve meşru bir eleştiri hakkıdır. Bu hakkın kısıtlanmaya çalışılması kabul edilemez.

6- Son olarak; odamıza yapılan açık tehdit ve hakaretler karşısında, suskun kalacağımızı kimse düşünmemelidir. Hukuki haklarımızı kullanmaktan imtina etmeyeceğimiz bilinmelidir.

 
Çarşı projesinde söz Karşıyakalılarda!
 
Bakan Koca: Önce tedbir, sonra tekbir!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yatırımcı 24 Temmuz 2020 Cuma 23:08

Belediye kasasına bu satıştan 1997 senesinde 11.5 milyon dolar koymuş belediye 23 sene önce bayağı iyi bir kamu yararı yapmış zaten :))

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 24 Temmuz 2020 Cuma 22:45

Bence burası artık akvaryum olsun.

Yorumu oyla      2      3  
Komedi 24 Temmuz 2020 Cuma 16:25

Yıllar önce arazi satılmış ama hala daha kamu yararı, niye satıldı tartışması yapılıyor. En iyisi yıllar önce sattığı bu yeri belediye uçuk bir bedel ile geri alsın, üstüne meydan yapsın. Yalnız maliyetini itiraz edenlerden tahsil etsin. Evet, yeşilciler pamuk eller cebe.

Yorumu oyla      5      3  
Kamu yararı 24 Temmuz 2020 Cuma 14:53

Kamuya ait yerler satılıp fabrika da yapılıyor. Burada bir kamu yararı yok mudur? İş merkezleri yapılması kamu yararı değil midir? Satılacak yer var, satılmayacak yer var. En son Mavişehir'deki planlarda yeşil alan olduğu söylenen yerin satılması tabi ki de kamu yararı değildir. Elma ile armutları karıştırmamak lazım. Her yer yeşil olsun diyen bir kitle de var. Kardeşim böyle şehir kurulmaz. Böyle bir da mantık yok. Evet, yeşil alanlar olmalıdır; İzmir bu konuda oldukça geri bir şehirdir ancak her alan da yeşil olmaz. Elimizde İnciraltı örneği de var. Yıllardır plan bekliyor. Buranın planlanmaması mı kamu yararı yoksa planlanıp şehre kazandırılması mı? Çeşme projesi; daha kafadan aynı gruplar karşı çıkıyorlar. Kültürpark'ın benzerleri yapılıp, şehre kazandırılması gerekirken, biz hala daha eskisinde takılıp kalmışız. Parkın elden geçirilmesi gerekiyor ama tabi ki de itiraz var. Bu şehir inanılmaz zaman kaybetti, kaybetmeye de devam edecek. Yazık oluyor.

Yorumu oyla      5      6  
Erbil SERT 24 Temmuz 2020 Cuma 13:27

Zamanında bir deli bir kuyuya taş atmış 30-40 yıldır kırk akıllı bu taşı o kuyudan çıkartamıyor. Bir İzmir'li olarak ben bile bu yerin kamudan (Belediyeden) ne zaman satışı yapıldı unuttum. Aslıda ilk yanlış bu satış. Daha sonra sorun bir kartopu gibi büyüyüp gitti ve İzmir'in utancı gibi şehrin tam göbeğinde duruyor. Bir an önce kamu çıkarı yönünde karar alıp bu yer halkın kullanımına kazandırılmalı.

Yorumu oyla      4      6  
Z.B 24 Temmuz 2020 Cuma 12:52

Kamu kavramı, son yıllarda bilinçli olarak içerisi boşaltılan bir kelime haline getirilmeye çalışıldı. Halbuki kamu kavramı, ortak değerler ve çok sayıda kullanıcısı olan ve halka ait olanın korunmasının, kollanmasının tam karşılığıdır. Kamu Mülkiyetini Özel Mülkiyete dönüştürerek ve kamu yararı kavramını yok sayarak yapılan bir çok uygulama ve değişiklikler beraberinde bu tür tartışmaları da beraberinde gündeme getirmektedir. Doğal olarak da iki anlayış zaman zaman karşı karşıya gelmektedir. Kısaca; kamu yarını savunan anlayışla, bunun tersi özele ait çıkarların peşinde koşan anlayış.Burada TMMOB Şehir Plancıları Odası gibi, TMMOB'ye bağlı tüm Meslek Odaları dün olduğu gibi bugünde, Kamu Yararı ve Kamu Çıkarının yanında olmayı tercih etmişlerdir ve yarında bu duruşundan taviz vermeyeceklerdir. Meslek Odalarına kimlerin acımasızca saldırdığını iyi analiz ederseniz her şeyi daha net görür ve anlarsınız.

Yorumu oyla      5      7  
Türkiye'nin 3.büyük şehri 24 Temmuz 2020 Cuma 12:36

Yıllar önce ticaret merkezleri yapılsaydı bundan daha kötü bir durum olmazdı. Yıllardır şehrin göbeğinde dev çukur var. Diğer tarafta limana gidiyorsun köprü ayakları var. Kafanı kaldırıyorsun gecekondular var. Çukurdan Kemer yönüne doğru gidiyorsun, görüntü bildiğin Hindistan. Hindistan'ı geçiyorsun, şehrin ana aktarma merkezi Halkapınar'a geliyorsun, bildiğin lağım kokuyor ... Arazinin, kamu mülkiyetinden özel mülkiyete verilmesi neden uygunsuz olsun onu da anlamış değilim. Peşkeş çekildi deyince insanlar TDK'daki anlamı nedir diye bakmaz. 100 liralık malı, 10 liraya satarsan peşkeş çekmiş olursun. Halk bu şekilde anlar. Burada bu şekilde bir durum mu var?

Yorumu oyla      7      7  
Mustafa 24 Temmuz 2020 Cuma 12:35

Odanın açıklaması çamur at izi kalsın açıklaması gibi. Üslupları da kabadayıvari bir üslup.

Yorumu oyla      7      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka'daki sapık yakalandı: Cezaevinden izinli çıkmış!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir kadına cinsel saldırı teşebbüsünde bulunduğu ...
İzmir için tehlike çanları: 7 şiddetinde deprem kapıda!
İzmir'de yaklaşık 50 kilometre uzunluktaki Tuzla fayında inceleme başlatan ...
Bodrum'u karıştıran olayda yeni gelişme: Tacizcide korona çıktı!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, bir genç kızı sosyal medyadan tehdit ettiği ...
 
Eğitimde yeni detaylar: 3 gün evde, 3 gün okulda!
TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nun sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı ...
Mehmet KARABEL yazdı... CHP’nin Kalesi’nden Erdoğan’a “n’olur elimizi tut” ricası!
Mehmet KARABEL yazdı... CHP’nin Kalesi’nden Erdoğan’a “n’olur elimizi tut” ricası!
Sosyal medya düzenlemesi komisyondan geçti
Teklife göre, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı ...
 
Eskişehir'de 4,1 büyüklüğünde deprem
Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde saat 05.19'da 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk namaz
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazında ...
İTÜ'ye Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümü kuruluyor
İstanbul Teknik Üniversitesinde Türkiye’nin ilk "Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği" ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva