HABERLER>GÜNCEL
21 Nisan 2014 Pazartesi - 09:54

Şaşırtan ilan: Üniversiteler sokak eylemlerini destekleyemez

Gezi’nin yıldönümü yaklaşırken Aydın Üniversitesi’nin sahibi Mustafa Aydın’ın verdiği ilan şaşırttı. “Üniversiteler sokak eylemlerini destekleyemez” diyen ilana hocalardan tepki var.

Şaşırtan ilan: Üniversiteler sokak eylemlerini destekleyemez

Gezi eylemlerinin yıldönümü yaklaşırken geçtiğimiz yıl Başbakan tarafından eylemlere destek vermekle eleştirilen üniversite yönetimlerinin ne yapacağı merak konusu oldu. İTÜ, bu yıl toplu mezuniyet töreni yapılmayacağını açıklarken İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın’dan da şaşırtıcı bir hamle geldi. Dr. Aydın, üniversite adına çeşitli gazetelere “Üniversiteler sokak eylemlerini destekleyemez” başlıklı bir ilan verdi. İlanda Aydın’ın Eğitim Zirvesi’ndeki konuşmasına yer verilerek, “Üniversitelerin siyasi görüşü olamaz” ara başlığı altında şu ifadeler kullanıldı:
 
http://www.gazeteport.com.tr/i/n/139805641182809.jpg

“Üniversiteler siyasallaştırılmadan arındırılmalıdır. Bir üniversite kurumsal yapı ve kimliği ile bir siyasi görüşü benimseyemez ve destekleyemez. Öğrencisini o yönde kanalize edemez. Üniversiteler eylem için akademik takviminde değişiklik yapamaz. Bu ne akademik özgürlük ne de özerklik kavramları ile asla bağdaştırılamaz” ifadeleri kullanıldı. Taraf gazetesinin haberine göre;  gündemde üniveriste öğrencilerinin katıldığı büyük bir eylem yokken, üniversitenin yöneticisi olan rektörün değil de Mütevelli Heyeti Başkanı’nın böyle bir ilan vermesi şaşırttı. Açıklama, üniversite kadrosu ve öğrencilerini herhangi bir protesto gösterisine katılması durumda zor durumda kalabileceği endişesi oluşturacağı nedeniyle talihsiz olarak değerlendirildi.
 
Bu ilandan vazife çıkarırlar  Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi Yön. Krl. Bşk. Prof. Dr. Üstün Ergüder: Bu açıklama ile Gezi’nin yaklaşması arasında bir ilişki görmüyorum ama böyle bir ilişki varsa talihsizlik. Bu ilandan vazife çıkaranlar olabilir. İyi bir üniversite fikir ayrılıkları içerisinde inşa edilmiş bir yerdir. ‘Üniversitenin bir siyasi görüşü vardır’ derseniz o çeşitliliğe hürmet etmiyorsunuz demektir. Ben olsam öyle bir ilan vermem. Her şeyden kuşku duyulan bir ortam da yaşıyoruz.
 
AKADEMİK ÖZGÜRLÜKTEN YANA OLUNMALI
Bahçeşehir Üniversitesi AB İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eser Karakaş: Üniversiteler sokak eylemlerine karşı çıkamaz. Ama üniversiteler bunun karşıtını da söyleyemez, üniversiteler yalnızca akademik özgürlüklere bir müdahale varsa orada taraf olmak zorundadırlar. Üniversite senatoları zırt pırt açıklama yapmamalıdırlar. Maalesef bütün üniversite tarihimiz böyle zırt pırt yapılan açıklamalarla dolu.

PROTESTO ETME HAKKINI ENGELLER
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman: Buradaki sokak eylemi kavramı yanlış, çünkü sokak eylemi dendiği zaman insanların temel haklarından biri olan protesto hakkı sokağa indirgenerek olumsuzlanıyor. Üniversitenin böyle bir hakkı olmamalıdır. O anlamda da üniversiteden böyle bir demecin gelmesi, kendi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin protesto hak ve özgürlüğünün engellenmesine dönüşür ki bu da üniversite olma konumuna uygun değildir. Bu tür açıklamalar üniversitenin üniversite olmasıyla bağdaşmıyor. 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeter dediler ve Ateizm Derneği'ni kurdular!
Kamuoyunda ateistlerle (tanrıtanımaz) ilgili çıkan haber ve yanlış bilgilere ...
İstanbul'da maganda kurşunu: Yolda yürürken öldü!
Beşiktaş'ta çıkan silahlı kavgada etrafa rastgele ateş eden şüpheli, bu ...
Hatay'a yine top mermisi düştü: 2 yaralı
Yayladağı'na top mermisi düştü. Suriye’den geldiği sanılan top mermisinin ...
 
ESP'lilerden kamera iddiası!
İzmir'de, terör örgütü MLKP'ye yönelik düzenlenen operasyon kapsamında, ...
Berkin'in 40'ında Taksim'de 'ekmek' gözaltısı!
Berkin Elvan için Taksim Cumhuriyet Anıtı’na ekmek bırakmak isteyen 4 kişi gözaltına alındı.
İzmir 6 kurbanını uğurladı, gözyaşları sel oldu
Menemen’in Çukurköy Mahallesi'nde, Kutlu Doğum Haftası etkinliğinden dönenleri ...
 
Bir Kitap Fuar'ı klasiği: Yılmaz Özdil kuyruğu!
Hürriyet Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, İzmir Kitap Fuarı'nda 'Beraber ...
Başbuğ İzmir'de kitabını imzaladı: 'Köşk' sorularına ne dedi?
Ergenekon Davası kapsamında tutuklu yargılanırken, geçen 7 Mart’ta tahliye ...
Eşini kuaförde, en mutlu günlerinde öldürdü!
Hatay’ın Arsuz İlçesi’nde seyyar satıcı, 53 yaşındaki Mehmet Kirmit, oğlunun ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva