HABERLER>SAĞLIK
30 Haziran 2017 Cuma - 09:29

Prof. Dr. Altıntoprak’tan flaş iddia: İzmir’de ölüm evleri mi var?

Türkiye’nin ve İzmir’in değişmez gündem maddelerinden olan uyuşturucu kullanımı gençleri zehirlemeye devam ediyor. Prof. Dr. Ender Altıntoprak, İzmir’deki son durum ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Altıntoprak’tan flaş iddia: İzmir’de ölüm evleri mi var?

Ayşe YILMAZ / EGEDESONSÖZ - Yüksek düzeyde etkili olan ve giderek büyüyen bir sağlık tehdidi oluşturan yeni sentetik uyuşturucular, gençler arasında hızla yayılmaya devam ediyor.  Bu tehdide karşı uyarılarda bulunan Ege Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Birimi’nden Prof. Dr. Ayşe Ender Altıntoprak, son zamanlarda kullanımı artan Sentetik Kannabinoid ve Psikostimülan’ların ortaya çıkardığı etkileri Egedesonsöz’e değerlendirdi.

O EVLERDE TÜKETİYORLAR
Prof. Dr. Altıntoprak, “Bu maddelerin satışının yapıldığı birçok bölge var. Bu bölgelerde evler mevcut. Satış yapan kişiler maddelerin bu evlerde tüketilmesini sağlıyor. Normalde bir kişi üzerinde uyuşturucu maddelerinin herhangi birisi ile yakalanırsa denetimli serbestlik uygulaması başlatılıyor. Ancak bu yöntem bu riski ortadan kaldırıyor. İzmir’de kullanımın bu denli fazla olmasının nedenlerinden birisi budur”  diye konuştu.

YERİ BİR BAŞKASIYLA ANINDA DOLUYOR
Polisiye tedbirlerin zehir tacirleri için tek başına caydırıcı olmadığını, mücadelenin ortak yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Altıntoprak, “Polisiye tedbirler ne kadar çok olursa olsun yeterli değil. Çünkü yakalanan dağıtıcı-satıcı cezaevine girdiğinde yeri hemen bir başkası tarafından dolduruluyor.  Bunu bildiğimiz için Milli Eğitim Bakanlığı,  Sağlık Bakanlığı ve Adli Kuruluş birimleri ile bilgilendirme çalışmaları yapmaya gayret ediyoruz ”dedi.

İSİMLERİN KULLANILMASI ÖZENDİRİCİ ETKİ
Sentetik Kannabinoid sınıfında olan uyuşturucu isimlerinin medyada telaffuz edilmesinin özendirici etki yarattığını belirten Altıntoprak,” Bu maddeler laboratuvarlarda üretildikleri için etkileri çok daha hızlı bir şekilde ortaya çıkıyor. Yerinden kalkamama, elini-kolunu-bacağını oynatamama gibi fiziksel etkileri mevcuttur” diye konuştu.

DÜNYA YENİ BİR TEHDİTLE KARŞI KARŞIYA
“Dünyayı etkisi altına alacak olan yeni bir tehdit mevcut”  uyarısında bulunan Prof. Dr. Ayşe Ender Altıntoprak, “Psikostimülan dediğimiz bu tehdit ciddi ruhsal hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.  Sentetik Kannabinoid’lerin aksine bu tehdidin etkisi daha farklı ve daha fazladır. Örneğin, enerjiyi ve özgüveni artırıyor, iştahı azaltıyor ve ciddi ruhsal bozukluklar ortaya çıkartıyor. İlk kullanımlardan itibaren paranoya başlangıcı ortaya çıkıyor” dedi.

MADDE KULLANIMI NASIL BELLİ OLUR ?
Gençlerin uyuşturucu maddeler ile nasıl tanıştığını ve ailerin nasıl fark edebileceği hakkında da bilgi veren Altıntoprak şöyle konuştu; “Madde kullanımı sadece varoşlarda, parçalanmış ailelerde ve ilişkileri bozuk kişiler arasında yaygın değildir. Çok iyi ailelerin çocukları da aynı tehlike altındadır.  Çocuklar için cazip etkileri olan bu maddelere ulaşmak günümüzde zor değil. Bu nedenle çocuklarımızla ilişkilerimiz sıkı olmalıdır. Ancak onları sıkmamalıdır. Bu maddelere başlama süreci akran beğenileri ve ilgisinin yanında merakla birlikte ortaya çıkıyor. Aileler nasıl fark eder dersek ; Çocukları rahatsız etmeden onların ne yaptığı konusunda bilgi sahibi olmak gerekiyor.   Nereye gidiyor? Arkadaşları kim?  Hangi semtlerde dolaşıp ne kadar para harcıyorlar? İlgi alanlarında başarılı mı? Gibi birçok gözlemi ailenin yapması gerekiyor. Akademik başarı önemli bir kıstastır. Çocuklar artık yeteri kadar ders çalışmıyor ve yetenekleri köreliyorsa dikkat etmek gereklidir. Aynı zamanda  Eve geldiklerinde yanık izleri ve tuhaf kokular var mı? Bunları görmek gereklidir.  Unutmamalıyız ki çocuklar bu alışma sürecini genellikle ergenlik döneminde yaşıyor.”

OKULLARDAKİ SOSYAL ALANLAR ARTIRILMALI
Altıntoprak , açıklamasında son olarak çocukların okul içerisindeki sosyal alanının kısıtlanmaması gerektiğine dikkat çekti.  Çocukların sınav stresi ve başarılı olma kaygısı içerisinde kendini göstermeye çabalamasının olumsuz etkiler taşıyabileceğini değerlendiren  Altıntoprak , “ Okullarda beden eğitimi, müzik ve resim gibi güzel sanatlar ile ilgili birçok bölümü rafa kaldırıldı. Çocukların sınav gibi yoğun bir tempoda kendilerini sergileyecek, yeteneklerini gösterebilecek ve keyif alabilecek şeyleri ellerinden alıyoruz. Çocukların sınavlardan çok iyi bir puan alması kolay ve keyifli bir şey değil.  Bunu görmemiz gerekli” önerisinde bulundu.

 
Bornova Çölyak ve PKU’lulara can suyu oluyor
 
Büyükşehir'den yaz müjdesi: Yeni spor tesisi geliyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ercan 30 Haziran 2017 Cuma 11:15

Ben semtlerinide söyliyeyim Tepecik çimentepe.Buralarin abd nin fakir zenci mahallelerinden bir farkı yok.Sorun sistemYoksulluk işsizlik geleceğe dair umutların olmaması. Doğudan ya da tarımsal alanlardan büyük şehirlere büyük bir kayışın olduğu bir gercekDurum bu olunca sonucuda bu oluyor.Bir de talebin sadece bu kesimlerden geldiği yanılgısına da düşmeyelim.Baskiyla polisiye önlemlerle bir sonuç alınmaz.Malesef günümüz dünyasının bir gerçeği.Cozumu imkansız gibi bir şey ne yazık ki En azından NARCOS ısimli bir diziyi izlerseniz gerçeğin ne kadar acıtıcı olduğunu gorursunuz

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlıkta flaş atama: Güney Bölgesi Genel Sekreteri belli oldu
İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne yeni ...
Doktorlar kalp cerrahı olmaktan kaçıyor!
Son 10 yılda Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda ilk 100’e giren doktorlar kalp ...
Sıcaklıklar artıyor: Uzmandan hayat kurtaran öneriler!
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu, ...
 
İzmir'de 101 yaşındaki İsmail Dede eşini kaybetti: Sonra...
İzmir'de 101 yaşına kadar sağlıkla yaşayan İsmail Yılmaz, 75 yıllık eşini ...
İzmirli genç babasına 'can' oldu
İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde karaciğer tedavisi gören ...
İzmirli veteriner hekimlerden Bakan'a eleştiri ve teşekkür
İzmir Veteriner Hekimler Odası, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun ...
 
Arılar 2 farklı şehirde 2 can aldı!
Arı sokması sonucu Türkiye'nin iki farklı ilinde iki kişi hayatını kaybetti.
İzmirli minik Duru yaşamak için zamanla yarışıyor!
İzmir'in Bornova ilçesinde yaşayan Meriç ailesi, kızları Spinal Muskuler ...
Bakan Müezzinoğlu'ndan SMA hastalarına müjde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan SMA hastalarına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva