HABERLER>SAĞLIK
29 Haziran 2017 Perşembe - 09:05

Doktorlar kalp cerrahı olmaktan kaçıyor!

Son 10 yılda Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda ilk 100’e giren doktorlar kalp ve damar, beyin, doğum gibi yüksek riskli cerrahi branşları tercih etmiyor.

Doktorlar kalp cerrahı olmaktan kaçıyor!

, özellikle de kalp cerrahisinde çalışan hekimlere yönelik ciddi haksızlıklar yaratıyor. İki cerrah bir günde, bir ameliyathanede ardı sıra iki açık kalp ameliyatı (konjenital, aort cerrahisi, kalp yetmezliği ameliyatları, kompleks riskli ameliyatlar hariç) yapabileceği örneğini veren Prof. Dr. Akar, şunları söyledi:

“Cerrah düşük riskli bir hasta için dahi, operasyon öncesi dahil ortalama 9-10 gün mesai harcıyor. Kaldı ki kalp cerrahisi ameliyatları birden fazla cerrah, perfüzyonist ve anestezistten oluşan bir ekiple yapılıyor. Biz ay boyunca her gün açık kalp ameliyatı yapsak dahi hastane performans ortalamasını geçemiyoruz. Üstelik kalp cerrahisi dışındaki özellikle dahili branşlar mesai sonrası çalışabiliyor ve ek performans ödemesi alabiliyor.”

Doktorlar kalp cerrahı olmaktan kaçıyor

Prof. Dr. Ümit Özyurda - Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar

BAYPAS ABD’DE 150 BİN,TÜRKİYE’DE 2 BİN DOLAR

Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Ümit Özyurda ise SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) doğrultusunda kalp ve damar cerrahisi işlemleri için SGK’nın ödediği paket ücretlerin 11 yıldır değişmediğini söylüyor: “Tek kuruş zam yapılmayan bu paket ücretler hasta taburcu olana kadar (yoğun bakım, servis bakımı dahil) tüm masrafları içeriyor. SGK tek damara baypas paketine 4 bin 600 lira, kapak ameliyatına 6 bin lira ödüyor”

Prof. Dr. Akar da “Ülkemizde tüm kalp ve damar ameliyatları dünya standartları kalitesinde gerçekleştiriliyor. Ancak çok daha ucuza. Örneğin Amerika’da yapılan bir koroner baypas ameliyatının ortalama fiyatı 70-150 bin dolar (200 bin dolara yapılan eyaletler var), İngiltere’de 30 bin dolar, Avustralya’da 32 bin dolar, Hindistan’da 8 bin 500 dolar, Malezya’da 9 bin dolar iken Türkiye’de 1.500-2 bin dolara denk geliyor” dedi.

İLAVE ÜCRET ALINAMAYACAKLAR LİSTESİNDE

Kalp ve damar cerrahisi işlemleri SUT’un ilave ücret alınamayacaklar listesinde yer alıyor. Prof. Dr. Akar, “Artık ülkemizde sadece özel hastanelerin hizmet verdiği hiçbir il kalmadı. Her ilimizde Sağlık Bakanlığı’nın veya üniversite hastanesi açıldı. Dolayısıyla günümüzde halen ‘ilave ücret alınamayacak sağlık hizmetleri’ listesinde kalp ve damar cerrahisinin tek başına kalması branşlar arasında eşitlik ilkesini bozuyor ve hekimlerin çalışma barışını etkiliyor” diyor.

ORTA VE İLERİ YAŞTA EN BÜYÜK ÖLÜM NEDENİ

Hekimlerin kalp ve damar cerrahisine ilgisi her geçen gün azalırken, insan ömrünün uzamasının da etkisiyle onlara ihtiyaç artmaya devam edecek. Çünkü kalp ve damar hastalıkları orta ve ileri yaş grubunda en önemli ölüm nedeni. Prof. Dr. Akar, “Baypas ameliyatları, damar hastalıklarının en önemli tedavisi olarak kalacak. Daha önce stent konulmuş ve stenti tıkanmış hastalara yapılan ameliyatların yine toplam kalp ve damar cerrahisindeki oranı artacak. Yine daha önce baypas ameliyatı yapılmış, damarları tekrar tıkanmış hastalar da insan ömrü uzadıkça ikinci hatta üçüncü kez ameliyata ihtiyaç duyabilecek” dedi.

53 BİN KİŞİYE 1 UZMAN

Türkiye’de toplam bin 460 kalp damar cerrahisi uzmanı var. Yani 53 bin kişiye bir kalp damar cerrahisi uzmanı düşüyor. Yaklaşık 300 asistan halen eğitimlerini tamamlıyor. 52 ilde, 274 hastanede aktif kalp merkezi mevcut. 2017 yılı sonuna kadar merkez sayısının 310 olması bekleniyor. 2015 verilerine göre, yılda toplam 76 bin 19 açık kalp ameliyatı yapıldı. kalp ameliyatları. (Hürriyet)

 
YPG'den tehdit: Ne olursa olsun Afrin'i...
 
İzmir'in o ilçesine hastane müjdesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sıcaklıklar artıyor: Uzmandan hayat kurtaran öneriler!
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu, ...
İzmir'de 101 yaşındaki İsmail Dede eşini kaybetti: Sonra...
İzmir'de 101 yaşına kadar sağlıkla yaşayan İsmail Yılmaz, 75 yıllık eşini ...
İzmirli genç babasına 'can' oldu
İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde karaciğer tedavisi gören ...
 
İzmirli veteriner hekimlerden Bakan'a eleştiri ve teşekkür
İzmir Veteriner Hekimler Odası, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun ...
Arılar 2 farklı şehirde 2 can aldı!
Arı sokması sonucu Türkiye'nin iki farklı ilinde iki kişi hayatını kaybetti.
İzmirli minik Duru yaşamak için zamanla yarışıyor!
İzmir'in Bornova ilçesinde yaşayan Meriç ailesi, kızları Spinal Muskuler ...
 
Bakan Müezzinoğlu'ndan SMA hastalarına müjde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan SMA hastalarına ...
Buca'da yoğun bakım tatbikatı
İzmir'deki Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi'nde acil durumlara yönelik ...
İzmir'in genç mucitlerinden Yusuf'a protez el: Sadece 50 TL!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yaşayan ve doğuştan sol eli olmayan 10 yaşındaki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva