HABERLER>SAĞLIK
25 Haziran 2017 Pazar - 10:32

İzmirli minik Duru yaşamak için zamanla yarışıyor!

İzmir'in Bornova ilçesinde yaşayan Meriç ailesi, kızları Spinal Muskuler Atrofi (SMA) Tip 1 hastası 14 aylık Duru Meriç'in hayatta kalmasını sağlayacak ilacı bulmak için zamanla yarışıyor.

İzmirli minik Duru yaşamak için zamanla yarışıyor!

Özgün Meriç (36) ve Özlem Meriç (36) çifti, kızları Duru Meriç 40 günlük olduğunda, hareketlerinde yavaşlık gözlemleyip Ege Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Kızlarına daha önce hiç duymadıkları, on binde bir görülen SMA teşhisi konulmasıyla büyük bir şok yaşayan aile, onun makine yardımıyla nefes almasını ve beslenmesini sağlıyor.

Kızının sadece ellerini oynatabildiğini ama kendilerini rahatlıkla tanıyıp onlara tepki verdiğini anlatan baba Özgün Meriç, "Bu genetik bir hastalık. Fakat 8-9 kuşak öncesinden gelebiliyormuş. Ne benim ne eşimin ailesinde herhangi bir kas hastası yok. SMA tip 1 hastalığının ne yazık ki çaresinin olmadığını öğrendik. Bize bu bebeklerin genellikle ikinci yaşına yakın hayatlarını kaybettiklerini söylediler. 6 ay önce ümitsizdik. Her günümüze onu kaybetme korkusuyla başlıyorduk. Ama Amerikalı bir ilaç firması bu hastalar için bir umut ışığı yaktı" diye konuştu.

İLAÇ 28 ÜLKEDE KOŞULSUZ KULLANILIYOR
Hastalığın tamamen geçmediğini, ancak daha iyi bir seviyeye gelip ölüm riskinin yok edilebildiğini söyleyen Özgün Meriç, "Bu ilaç bizim gibi tip 1 hastası olan ailelere bir umut oldu. Sağlık Bakanlığı, SGK ve Türkiye İlaç Kurumu'nun defalarca kapısını çaldık. Yurt dışında 28 farklı ülkede herhangi bir kriter aranmadan tip 1 hastaların hepsine bu ilaç ulaştırılıyor. Fakat bizim ülkemizde ne yazıkki tip 1 hastalar için, 6 aydan küçük olması, solunum cihazına bağlı olmaması gibi şartlar aranıyor. Oysa biz bir yaşam hakkından söz ediyoruz. Kızımızın yaşaması için bu ilaca ihtiyacı var" dedi.

"BEKLEYECEK VAKTİMİZ YOK"
Sakarya'da SMA hastalığına yakalanan ve Türkiye'nin yardım için seferber olduğu 6.5 aylık Eymen Çapkın'ın yaşamını yitirmesinin büyük farkındalık yarattığını hatırlatan Özgün Meriç şöyle konuştu:

"Eymen'in ölümünden bir gün sonra Sağlık Bakanlığı 114 çocuğa ilaç verileceğini söyledi. Aynı gün Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile görüşmeye başladık, fakat bu haberin doğru olmadığını öğrendik. Kurumlar arası bir anlaşmazlık olduğunu düşünüyorum. Bu ilacı sağlayan firma, Erken Erişim Programı kapsamında kendi seçtiği bazı hastalara bu ilacı gönderiyor. Biz de bu hastalardan biri olmak için her kapıyı çaldık. Yaklaşık 15 gün önce çocukları hasta olan ailelerin bir araya gelmesiyle 'SMA Benimle Yürü Derneği'ni kurduk. Ancak artık bekleyecek vaktimiz yok. Ben bebeğimi kaybetmek istemiyorum. Her kapı yüzümüze kapanınca son çare, Valilik'ten izin alarak kızım için bir yardım hesabı açtırdım. İlacı getirmek için 2 milyon liralık paraya ihtiyacımız var. Çünkü en az 4 doz kullanılacak ve her doz şu an yaklaşık 125 bin dolar."

DURU, 8 FARKLI MAKİNEYE BAĞLI
Duru'nun odasını adeta bir hastane odasına çeviren aile, onu hayata bağlamak için 8 farklı cihazdan destek alıyor. Anne Özlem Meriç, akciğerleri yetersiz olduğu için öksüremeyen kızının yaklaşık 3 saatte bir sondayla balgamını ve yutamadığı tükürüğünü çekiyor. Ona büyük bir özenle bakan anne Özlem Meriç, "Bakımı çok zor. Allah kimsenin başına vermesin. Ağızdan beslenemediği için midesinden bir delik açıldı. Solunumunu da gırtlağından açılan bir delik ile makineye bağlı sağlayabiliyor. Onun genel durumunu yani nabzını ve oksijen seviyesini başka bir makineden takip ediyoruz. Hastaneden eve geldiğimizde çocuğu nasıl hayatta tutacağımızı bilmiyorduk. Ama şimdi odasında hastane odasında kullanılan tüm cihazlar var" diye konuştu.

YARDIM İSTEDİLER
Bir çağrı merkezinde yarım gün çalışan anne Özlem Meriç ve bir lojistik firmasında görevli baba Özgün Meriç, kızları Duru'yu yaşatmak için tüm hayırseverlerden yardım bekliyor. Çift, Duru'ya ilaç alabilmeleri için katkı sağlamak isteyenlerin valilik izniyle açılan TR9 5000 1500 1580 0730 6025 234, USD TR7 3000 1500 1580 4801 6568 961, EURO TR9 5000 1500 1580 4801 6568 953 nolu hesap numaralarına bağış yapabileceğini söyledi. (DHA)

 
İzmir'de yine yakalandılar: Mülteci akını!
 
İzmir'de bisikleti çalınan öğrenciye Rektör'den yardım eli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Müezzinoğlu'ndan SMA hastalarına müjde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan SMA hastalarına ...
Buca'da yoğun bakım tatbikatı
İzmir'deki Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi'nde acil durumlara yönelik ...
İzmir'in genç mucitlerinden Yusuf'a protez el: Sadece 50 TL!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yaşayan ve doğuştan sol eli olmayan 10 yaşındaki ...
 
Rodoplu'dan Karaburun'da deprem eğitimi
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği (HİASD) Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, son ...
DEÜ Hastanesi’nde Gebe Okulu açıldı
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ...
İzmirli kadın ameliyat sonrası 6 ayda 33 kilo zayıfladı
İzmir'de 40 yaşındaki Banu Dönmez tüp mide ameliyatıyla 6 ayda 33 kilo ...
 
KİTVAK'ta bayram kutlaması
Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı ...
İzmir engelli kızın yardım çığlığını duydu
İzmir'in Torbalı İlçesi'nde, doğumundan iki gün sonra geçirdiği havale ...
Ege Üniversitesi'nden sektöre 'ilaç' gibi destek!
Sağlık Bakanlığının desteği ile yerli ilaç sanayisinin geliştirilmesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva