HABERLER>DÜNYADAN
25 Mart 2013 Pazartesi - 09:14

Peres konuştu: Tarihi özrün ‘ön koşulu’ Hamas!

Mavi Marmara için özür dileyen İsrail'in Cumhurbaşkanı Şimon Peres, anlaşmadaki ön koşullarının “Hamas’ın İsrail’i vurmaması” olduğunu açıkladı.

Peres konuştu: Tarihi özrün ‘ön koşulu’ Hamas!

İSTANBUL - İsrail’in, 9 Türk’ün yaşamını yitirdiği Mavi Marmara baskınıyla ilgili özür dilemesi ve tazminatı kabul etmesinin yankıları devam ediyor.
 
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Hürriyet gazetesine açıklamalarda bulundu.
 
Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin uzun yıllar öncesine dayandığını vurgulayan Peres, “Türkiye, Müslüman dünyada İsrail’i ilk tanıyan devlettir. İlişkilerin tarihi çok daha gerilere gider. Türkler, 15. yüzyıldan itibaren Yahudilere koruma ve barınma imkânı sağlamıştır. Türkiye ile İsrail’in dost olması için 1000 tane neden sayabilirim. Tarihsel ve coğrafi yakınlıklar var. Türkiye, Müslüman dünya içinde modern ve bilimsel olabilen de ilk ülkedir” dedi.
 
“Mavi Marmara” ve “One minute”in geride kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Peres, “Geçmişi dikkate almamanın basit bir nedeni var; geçmiş ölüdür ve onu değiştiremezsiniz. Geçmiş geçmiştir ve değiştiremezsiniz” ifadelerini kullandı.
 
Şimon Peres, iki ülke arasındaki gerginliğin sona ermesi için İsrail’in şartını şu sözlerle anlattı:
 
“Gazze’nin İsrail’i vurmayı sonlandırması. İsrail, Gazze’deki yerleşimlerden kendi isteğiyle çekildi. Gazze Şeridi’nin özgürlüğü için 2 milyar dolar harcadık. Peki bütün bunlar varken neden bize hâlâ roket attıklarını açıklayabilir misiniz? Amaç nedir? Atılan roket sayısı 7000. Eğer Gazze barış içinde yaşamak istiyorsa, bu kendi elindedir. Roket atmayı bırakmalı. Biz Gazze’nin içine girmiyoruz ama silah kaçakçılığını önlemeye çalışıyoruz.”
 
"Hamas’tan İsrail’e bir saldırı olmaması konusunda Türkiye’nin rolü uzlaşma için pazarlıkların bir parçası mıydı?" sorusuna Peres, şöyle yanıt verdi: "Bence bu zaten besbelli ortada, tartışmaya, üzerine konuşmaya bile gerek yok. Bu sorun sadece İsrail’in sorunu değildir, dünyanın sorunudur. 3000 terörist New York’a gitse ve insanları öldürmeye başlasa, Amerika oturup seyir mi edecek? Biz İHA’ları (insansız hava araçları) teröristler için gönderdik."
 
Peres, Türkiye gibi kendilerinin de Ortadoğu’da barış istediğini dile getirerek, “Filistinliler ile sorunumuz yok, onlarla beraber yaşamak istiyoruz. Yanlış anlaşılma olmasın, aslında biz İsrail ve Türkiye olarak Ortadoğu’da aynı şeyi istiyoruz. Herkesle eşit koşullarda barış içinde yaşamak” diye konuştu.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze’ye yapacağı ziyaretle ilgili olarak ise “Bunun bir sorun olacağını düşünmüyorum. Daha önce Gazze’yi ziyaret eden liderler oldu, Katar emiri gibi. Böyle bir ziyarete karşı bir tutumumuz yok” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fehmi Serim 25 Mart 2013 Pazartesi 12:05

İpler Obama'nın elinde. Tayyip bey taşeron. Patron ne derse o olacak. Hedefte Büyük Kürdistan var. ABD tetikçisi ve İsrail dostu. Tayyip beyin anlamadığı Türk ayrı Arap ayrı. Hiçbir şekilde karakterleri, kimyaları uymaz. Ama kendisini Türk gibi görmüyor. Sorun burada. Küp ne kadar doldu onu açıklamıyor.

Yorumu oyla      12      5  
misafir 25 Mart 2013 Pazartesi 12:01

hadi ön koşul belli, ya diğer koşullar? diğer koşullar suriye ve iran olmasın sakın? "bu da nerden çıktı " derseniz; özür sonrası israilin ilk işi suriyeyi bombalamak olduğunu göremeyenler iyi baksın, kürecikteki radarın kapsamına ve konulma nedenini de gözden geçirsinler.

Yorumu oyla      12      5  
AHMET NEVZAT GÜVEN 25 Mart 2013 Pazartesi 11:07

YANİ HER ŞEYİN UYDURUK VE ÜFÜRÜK BİR BALON OLDUĞUNU,ORTADA ÖZÜR MÖZÜR OLMADIĞINI YAPILAN İŞİN SADECE TİYATRONUN PERDESİNİN KAPATILMASI OLDUĞUNU AÇIKLAMIŞ,BAY PEREZ.İSRAİL YALNIZCA ONURLU VE DİK DURUŞUYLA ALKIŞLANACAK BİR ÜLKEDİR.HER TÜRLÜ HALTI ÇEKİNMEDEN VE KARARLILIKLA İŞLİYOR.DEVLET ADAMLARIDA ADAM GİBİ KONUŞUYOR.70 MİLYONLUK TÜRKİYE'YE 5 MİLYONLUK İSRAİL KARŞISINDA DİZ ÇÖKTÜRÜLMÜŞTÜR.BU UTANCI YAŞATANLARIN BOYNUNDA YAHUDİ MADALYASI VAR.

Yorumu oyla      13      5  
ibrahim baytak 25 Mart 2013 Pazartesi 10:08

İSRAİL BİR ÖZÜR DİLEDİ, DE NE OLDU? Mavi Marmara gemisinde ölen canlar geri mi gelmeyecek. Öldürenlerden hesap sorulmayacak. İsrail bundan sonra FİLİSTİN’İ BOMBALAMAYACAK MI? BAŞBAKAN ERDOĞAN 2009 DA DAVOS’DA NE DEMİŞTİ? İsrail Cumhurbaşkanı ŞİMON PERES'E ne demişti? " SİZ ÖLDÜRMEYİ İYİ BİLİRSİNİZ" Sesin çok yüksek çıkıyor, “bu suçluluk psikolojisinden.” Bu zulmü alkışlayanlar “insanlık suçu işliyor” demişti. SİZ ÖLDÜRMEYİ İYİ BİLİRSİNİZ. ŞİMDİ İSRAİL FARKLI MI OLACAK?

Yorumu oyla      13      5  
Işık Dikicigil 25 Mart 2013 Pazartesi 09:29

DÜŞMANIMIN DÜŞMANI BENİM DOSTUMDUR KURALI DEĞİL BU. ÇÜNKÜ HİÇ BİR TC HÜKÜMETİ İSRAİL LE İLİŞKİLERİNİ SOĞUK TUTMAMIŞTIR. SADECE İÇ KAMUOYUNA YANSITILAN GÖRÜNTÜ BUDUR.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Netanyahu özrün nedenini açıkladı!
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye’den özür dilenmesinin gerekçesi ...
Pervez Müşerref Pakistan'a geri döndü
Pakistan’ın eski devlet başkanı Pervez Müşerref, hakkındaki davalara ve ...
Katliam: Önce öldürdüler sonra yaktılar
Güneydoğu Asya ülkelerinden Myanmar'da Müslümanlarla Budistler çatıştı. ...
 
3 yıl sonra gelen tarihi özrün şifreleri…
İsrail ve Türkiye başbakanlarının birkaç saat arayla yayımladıkları mesajlarda ...
Faciadan dönüş: Sahte pilot kokpitte yakalandı!
ABD'nin Philadelphia kentinde uluslararası havaalanında "sahte pilot" ...
Taliban’dan Müşerref’e ‘cehennem’ tehdidi
Pakistan'da Mayıs'ta yapılacak seçimlerde aday olmak için yarın ülkesine ...
 
ABD'den tarihi özre ‘konteynır’ açıklaması
Türkiye'nin İsrail'den beklediği özür 3 yılın ardından geldi. "Tarihi ...
Grip çocukları vurdu: 105 ölü!
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Aralık ayında başlayan 2012-2013 ...
Lübnan’da kriz: Başbakan Mikati istifa etti
Lübnan Başbakanı Mikati, yeni seçim kanunu konusunda hükümet ortaklarıyla ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva