HABERLER>SAĞLIK
13 Kasım 2015 Cuma - 10:42

Okulu reddeden çocuklara öğretmen desteği

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Kınık, çocukların okula gitmek istememesi ya da okula gidip ders sırasında ayrılması gibi davranışların öğretmenle kurulacak iletişimle çözülebileceğini söyledi.

Okulu reddeden çocuklara öğretmen desteği

Okul reddinin bilinenin aksine sadece okula ilk başlama döneminde değil, herhangi bir yaşta da ortaya çıkabildiğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Kınık, okul reddi olan çocuklarda okul saatinin yaklaşmasıyla karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetlerin ortaya çıktığını, ağlama, bağırma, hırçınlık, öfke nöbetleri, hatta kaygı arttıkça kusma görülebileceğini söyledi. Okul reddinin çocuğun sosyal ve akademik uyumunu, başarısını ciddi şekilde olumsuz etkileyen bir sorun olduğunu söyleyen Kınık, "Çocuklarda okula gitmek istememe sorunu çeşitli nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Okul değişikliği, okulda yaşanılan olumsuz durumlar veya okul devamsızlığı nedenleri ile ortaya çıkabiliyor. Bununla birlikte anne ve babanın da kaygılı korkulu oluşu, ebeveynlerin çocuklarını kendileri olmadan bir yere göndermemeleri, yakın bir kişinin kaybı, çocuğun öğrenme zorluğu yaşaması veya zeka sorunlarının olması da nedenler arasındadır. Okul reddi öncesinde çocuklarda okula gitmeye karşı bir direnç ve okulla ilgili yakınmalar başlamaktadır. Ebeveyn ve öğretmenlerin baskısı ve tehdit etmesi ile birlikte de çocuk okulda kalmayı tamamen reddedebilmektedir. Bu sorunu aşmak için okulda her gün yakın ilişki içerisinde oldukları öğretmenleriyle iletişime geçmeli ve onların desteği istenmelidir" dedi.

"ÇOCUK, TEŞVİK EDİLMELİ VE CESARETLENDİRİLMELİ"
Okul reddi sorununun tedavisinde öncelikle davranışın nedeninin ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Kınık, "Okul reddine neden olan ruhsal rahatsızlıklar arasında ayrılık kaygısı bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu, okul fobisi veya akran zorbalığı olabilir. Kaygıya yönelik ilaç tedavisi ile birlikte bilişsel davranışçı terapi ve destekleyici davranışlar da çocuğun okula dönmesine yardımcı olmaktadır. Çocukların okula gitmeyip evde geçirdikleri zaman varsa eğlenceli vakit geçirmemeleri sağlanmalıdır. Çocuk okula devam etmesi konusunda cesaretlendirilmeli, teşvik edilmeli. Çocuğun katkıları övülmeli ve ödüllendirilmeli. Gerektiğinde çocuğun okulda kalma süresi giderek arttırılacak şekilde planlanmalı. Çocuğun kaygısı, normal karşılanmalı, öfke ile karşılık verilmemelidir. Okula başlatmadan önce gidecekleri okul, sınıf ve çocuğun öğretmenleri ile ilgili bilgi verilmeli, gerekirse öncesinde çocuklar okula götürülerek öğretmenleri ile tanıştırılmalıdır. Okul korkusu hemen ele alınıp, tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Okula gitmediği her gün sorunun çözümü zorlaşmaktadır" diye konuştu.(dha)

 
Kültürpark’ta 26.hediye şöleni!
 
Öğrencilere Danimarka gezisi ödülü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Temizlik yaptığı hastaneye hekim olarak dönecek
Ufuk Kilimcigöldelioğlu İzmir Suat Seren Göğüs Hastanesi’nde temizlik ...
Anayasa Mahkemesi'nden 'zorla aşı' kararı!
Anayasa Mahkemesi, anne-baba rızası olmadan çocuğa zorunlu aşı yaptırılmasını ...
Çakralarından sen sorumlusun!
Enerji terapisti Leyla Bilen yaşamda kişinin farkında olmadan enerji alanına ...
 
Aileler dikkat: ABD'de yasaklandı!
ABD Futbol Federasyonu aleyhine açılan bir dava sonucunda ülkede 10 yaşın ...
Romatizma kremlerine dikkat
"Romatizmaya çözüm" vaadiyle reklamı yapılan kremlere dikkat çeken Romatolog ...
AB'den GDO'lu ürünlerin yetiştirilmesine yasak
AB ülkelerinin büyük bölümü genetik yapısı değiştirilmiş organizmaların ...
 
Hemoroid hastaları için ameliyat artık acısız
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde ...
Uzmanından hayati uyarı: Zayıflarken ölmeyin!
Türkiye sağlıklı yaşamdan uzaklaşıyor ve her yıl obezite oranları artıyor. ...
Sonbahar depresyonuna dikkat
Depresif bozukluklar mevsim geçişlerinde daha sık görülüyor. Kış aylarında ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva