HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Şubat 2016 Cumartesi - 13:03

Menemen’de atık tesisi isyanı: Çiftçi istemiyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Menemen Ahıhıdır’da kurulacak olan tıbbi atık tesisine Sol ve Sağ Sahil Sulama Birliği ile Menemen Ziraat Odası karşı çıktı.

Menemen’de atık tesisi isyanı: Çiftçi istemiyor!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ – Menemen Ahıhıdır’da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 bin metrekare alana kurulacak olan tıbbi atık tesisine Sol ve Sağ Sahil Sulama Birliği ile Menemen Ziraat Odası karşı çıktı.

Sol ve Sağ Sahil Sulama Birliği ile Menemen Ziraat Odası yaptıkları basın açıklamasında tesisi Menemen’de istemediklerini vurgulayarak itirazlarının sonuç vermediği takdirde hukuksal yollara başvuracaklarını bildirdi.

Grup, konuyu Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ile İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan'a da taşıdı.

OLAYA TARIM GÖZÜYLE BAKIYORUZ
Çiftçi örgütü adına konuştuğunu söyleyen Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl tesisin tarım arazisine yapılmasına karşı olduklarını ifade ederek, “Bu kararı duyunca şok olduk. Daha önce bunun mücadelesini verip çöp fabrikasının yapılmasını engelledik diye seviniyorduk. Tekrar gündeme böyle bir üstelikte tıbbi atık konusu gelince Recai Başkanımla hemen harekete geçtik. İzmir Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Daire Başkanlığına gittik. Yaptığımız görüşmede onlar bize komisyondan, meclisten geçti bu iş bayağı yol aldı dediler. Kendilerine göre çok iyi olacağını, problem olmayacağını, son sistem olduğunu söylediler ama biz yine de kendilerine bu işin yanlış olacağını anlattık. Olaya tarım gözüyle, çiftçilerin sorunu diye bakıyoruz. Tabii ki bunlar bizim atığımız. Mutlaka bunlar bir şekilde bir hale getirilecek ama geçen sefer de dava açarken söylediğimiz gibi Menemen Ovası dünyanın sayılı ovalarından bir tanesi. Verimli bir toprak. İyi ve stratejik ürünler arasında yer alan pamuk, üzüm gibi ihracata giden ürünler üretiyoruz. O yüzden tarım arazisinin orta göbeğine bunun yapılmasına karşıyız. Tepkimizi gösteriyoruz. Bu tesisi burada istemiyoruz. Duyduğumuz andan itibaren hemen gerekli yerlere itirazlarımızı yaptık. İtirazlarımız sonuç vermezse hukuka başvuracağız. Şu an durum onu gösteriyor” diye konuştu.

HİÇBİR ATIK TESİSİNİ OVANIN ORTASINDA GÖRMEDİM
Büyükşehir meclisinden oy çokluğuyla geçen bir karar olduğuna dikkat çeken Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal ise, “Bu karar üzerine Menemen’deki tarım kuruluşlarından sulama birlikleri ve ziraat odamız olarak tarım arazisine Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi yapılmasına karşıyız. En verimli birinci sınıf tarım arazilerinin olduğu bu alana bu tesisin yapılmasını istemiyoruz. İlerde telafisi zor olacak işlerin önüne geçilmesi için de gerekli yargı yolunu açmak için çaba sarf edeceğiz. Ancak biz öncelikle bu konu ile ilgili yetkililere, daire başkanına konu hakkında bilgi verdik, uyarıda bulunduk. Tesisin bize zarar vereceğini belirttik. Çok steril olacağı söyleniyor. Ama başka illerde kurulan tıbbi atık tesislerini incelediğimde hiçbir Tıbbi Atık Bertaraf Tesisini ovanın ortasında görmedim. Tepe, yerleşim yerine uzak yerlerde ve mümkün olduğu kadarıyla tıbbi atığa daha yakın olan yerlerde kurulmuş. Karar yeniden gözden geçirilmeli. Eğer 60 gün içerisinde vazgeçilmezse de biz tarım kuruluşları olarak bu konuyu idari yargıya taşıyacağız. Çiftçinin sesine tercüman oluyoruz” diye ifade etti. Önal, konuyu Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ile İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan’a da taşıdıklarını belirtti.

TIBBİ ATIK STERİLİZASYON TESİSİ DETAYLARI
İzmit Büyükşehir Belediyesi tarafından Menemen Ahıhıdır’da 6 bin metrekare alanda kurulacak tesis, Ege Bölgesi’nin en büyük atık tesisi olacak. Son teknolojiyle inşa edilecek tesis, tamamen çevreye duyarlı ‘Buharlı Otoklav’ sistemini kullanacak. Buharlı otoklav yöntemiyle tesise gelen tıbbi atıklar, basınçlı kap (tamamen kapalı reaktör) içerisinde buharla  sterilize edilerek zararsız evsel atığa dönüşecek. Sistem yüksek sıcaklık ve basınçta çalıştığından, atık içerisindeki sıvılar buharlaşarak yok olacak. Otoklav kazanı buharı ise hava soğutmalı kondenser sistemiyle hızlı ve etkin bir temizleme ile uzaklaştırılacak. Sterilizasyon sonucunda ortaya çıkan ve evsel atık niteliği kazanan atıklar ise çöp deponi alanlarına transfer edilecek. Tesisin bulunduğu yerde atık depolaması yapılmayacak. Çevreye duyarlı tesiste kullanılacak enerjinin bir bölümü de güneş panellerinden elde edilecek.

Ayrıca sterilizasyon süreci tamamen kapalı sistemde gerçekleştirilerek tesisin açık alanında sadece tıbbi atık araçlarının bekleme, temizlik ve manevra alanı ile peyzaj düzenlemesi ve otopark bölgesi yer alacak. Tamamen sızdırmaz şekilde çalışan tesisin işletilmesi sırasında sadece personel kullanımı, tesisin genel temizliğinde kullanılan su nedeniyle sıvı atık oluşacak. Oluşan sıvı atıklar ise, sızdırmasız fosseptikte depolanarak çevreyle ilişkisi kesilecek.

 
Memurların öğle yemeği tarifesi belli oldu
 
41 dernekten İzmir projelerine destek çatısı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cengiz türk 6 Şubat 2016 Cumartesi 23:11

menemene atık tesisi istemiyoruz. verimli ovalar zarar görmemelidir. atık dairesinin işi gücü kalmamış

Yorumu oyla      11      5  
6 Şubat 2016 Cumartesi 16:10

Çevre yolu ve körfez geçişi hakkında ne düşünüyorlarmış?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve İZBAN Torbalı’yla buluştu
İZBAN’ın 30 kilometrelik Torbalı hattında ilk seferler bu sabah 05:25’te ...
Flaş! İzmir’de deniz ulaşımına fırtına engeli
Şiddetli rüzgar nedeniyle vapur seferleri iptal edildi.
Buca’da çöpler yeraltına giriyor!
Kent genelinde Mart ayında başlayıp 50 bölgeye 100 adet kurulacak olan ...
 
Karşıyaka'da Bilim Müzesi’ne ziyaretçi akını
Karşıyaka Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bilim Müzesi, son 5 ...
Konak'ta sağanak yağmur altında şiir ziyafeti
Konak Belediyesi’nce düzenlenen ‘Şiir Sokakta Şair Ayakta’ etkinliğine ...
Bornova’da her şey kadınlar için!
Kent merkezine erişimi kısıtlı kadınlara ulaşmayı hedefleyen Bornova Belediyesi ...
 
Menderes'te kazanan dostluk oldu
Menderes Belediyesi’nin, Göztepe Spor Kulübüyle birlikte düzenlediği Nevzat ...
Büyükşehir’den otopark hamlesi: Büyük indirim ve ring seferi!
1200 araçlık Kahramanlar Kapalı Otoparkı’ndaki fiyatları “yarı yarıya” ...
Çiğli’de gergin meclis: Yetki tartışması, baskı iddiası!
Çiğli Belediyesi Şubat ayı meclis toplantısında bütçe, kredi ve Çibel’de ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva