HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Eylül 2012 Pazar - 10:21

Kurtuluş Günü'nü kutlamak da yasak!

Bu yıl kurtuluş zaferinin 90'ıncı yılını kutlamaya hazırlanan İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir ve Uşak da düzenlemeden nasibi aldı. Halkın ilgiyle izlediği gösteriler de yönetmelik gereği kaldırıldı; belediyeler alternatif kutlamalar hazırladı.

Kurtuluş Günü nü kutlamak da yasak!

İZMİR - Kurtuluş Savaşı'nın en çetin çarpışmalarının yaşandığı Ege için ayrı bir önemi olan kurtuluş günlerindeki kutlamalar, mayıs ayında çıkan "Milli Bayram ve Kutlama Yönetmeliği" gereği bu yıl ciddi ölçüde sınırlandı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, Vali Konağı'na bayrak çekilmesi, atlı süvarilerin şehre girişi, resmi geçit gibi etkinliklerin yapılmayacağı kurtuluş günleri için belediyeler, kendi kutlama programlarını hazırladı. İzmir, Aydın ve Uşak da kurtuluş günlerinde Türk Yıldızları gösteri yapacak, meydan konserleri düzenlenecek. Ödemiş'te Zülfü Livaneli, Salihli'de ise Leman Sam kurtuluş gününde sahneye çıkacak.

NELER YAPILMAYACAK?
Bakanlar Kurulu onayı ile yürürlüğe giren Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği Ege'yi vurdu. Karar sonrası, il ve ilçelerin kurtuluş günleri etkinlikleri yeniden düzenlendi. Bu yıl kurtuluş zaferinin 90'ıncı yılını kutlamaya hazırlanan İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir ve Uşak'ta yeni düzenlemeden nasibi aldı. Her yıl binlerce vatandaşın ilgiyle izlediği gösteriler ve canlandırmalar da yönetmelikte yer alan hükümler gereğince kaldırıldı. Yönetmelik gereği bu yıl, 9 Eylül günü 21 pare top atışı yapılmayacak, Cumhuriyet Meydanı'na çelenk koyma töreni gerçekleşmeyecek ve 9 Eylül Şehitliği'ndeki resmi tören de iptal edilecek. Yeni yönetmelik gereği; Halkapınar İstiklal Şehitliği'nde ve Türk ordusunun kente ilk girdiği yer olan Belkahve'de de tören organize edilmeyecek. Vilayetteki tebrik kabulü de iptal edilirken Vali Konağı'na bayrak çekilmesini ve atlı süvarilerin kente girmesini simgeleyen temsili gösteriler de yapılmayacak. Valilik sadece günün anlam ve önemine uygun olarak bilimsel toplantı, konferans, sergi, yarışma, tiyatro, halk oyunları, gösteriler ve konser gibi faaliyetler organize edebilecek. Programda tören geçişi ve tebrikata ise yer verilmeyecek.

YÖNETMELİK NE DİYOR?
5 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği'nin, Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günler maddesinde şu ifadelere yer verildi: "Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günlerin kutlama faaliyetleri; Başkentte Ankara Valiliği, Başkent dışında valilikler ve kaymakamlıklarca oluşturulacak kutlama komiteleri tarafından belirlenir. Programda, günün anlam ve önemine uygun olarak yapılacak bilimsel toplantı, konferans, sergi, yarışma, tiyatro, halk oyunları, gösteriler ve konser gibi faaliyetler yer alır. Programda tören geçişi ve tebrikata yer verilmez"

İzmir'de Kurtuluş Günü bayram olacak!

İZMİR'DE BÜYÜKŞEHİR'DEN ALTERNATİF KUTLAMA

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in kurtulduğu ve Kurtuluş Savaşı'nın sonlandığı 9 Eylül'ü, özel etkinliklerle kutlayacak. Resmi törenlerin iptali ile alternatif kutlama programı hazırlayan Büyükşehir, 9 Eylül coşkusunu tüm kente yayacak ve ilçe belediyeler de bu heyecana ortak olacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek etkinlikler, 5 ve 9 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Geçen yıldan farklı olarak, 90. Yıl Zafer Koşusu ve Zafer Yürüyüşü yapılacak. Resmi programın dışında Başkan Aziz Kocaoğlu, CHP il ve ilçe örgütleri ile belediye başkanları, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyacak. Akşam saatlerinde Gündoğdu Meydanı'nda toplanacak İzmirliler için Türk Yıldızları ve Solo Türk Akrobasi Timi gösteri yapacak. Gecenin sonunda, Gündoğdu Meydanı'nda sevilen sanatçı Zerrin Özer konser verecek. Tören programı broşür haline getirilerek tüm ilçelere dağıtıldı. Coşkuyla kutlanması beklenen 9 Eylül Kurtuluş Günü etkinliklerine, ilçe belediyelerin de katkı koyacağı, CHP il ve İlçe örgütlerinin de tüm etkinliklere yoğun katılım sağlayacağı ifade edildi.

MEYDANLARDA OLACAĞIZ
İzmir'in kurtuluş günü etkinlikleri porgramında yaşanan değişikliklere dikkat çeken Başkan Kocaoğlu "26 Ağustos'ta başlayan büyük mücadelemiz, İzmir Vali Konağı'na dikilen bayrakla son buldu. O zaman olduğu gibi 9 Eylül'de sabah 09.00'dan itibaren alanlarda olacağız. Türk milletinin bölünmez bütünlüğünü İzmir'den bir kez daha yüksek sesle haykıracağız. 9 Eylül yürüyüşümüze tüm İzmirlileri davet ediyorum. Biz kendi tören programımızda hazırlıklarımızı tamamladık. 9 Eylül coşkusu, içimizde eksilmeyen heyecan ile yaşayacağız. Tüm İzmirlileri, bu coşkumuza ortak olmaya davet ediyorum" dedi.


UŞAK'TA PROGRAMLARI BELEDİYE ORGANİZE ETTİ

Uşak Belediyesi, 1 Eylül Kurtuluş Günü'nü, kendi organize ettiği şenlikler ile kutladı. Belediye binası önünde başlayan kortej yürüyüşü, Atatürk Anıtı'nda son buldu. Kortejde motosiklet kulüpleri, halk oyunları ekipleri, bayan cirit takımları ve mehteran takımı da hazır bulundu. Kurtuluş günü etkinlikleri Safiye Soyman konseri ile sürdü. Söke Belediyesi Halk Oyunları ekibi, mehteran takımı ve modern dans grupları topluluğu da Uşaklılara kurtuluş zaferini tekrar yaşattı.

Manisa'da hem çelenk koyma hem de saygı duruşu olacak
Manisa Belediyesi, 8 Eylül kurtuluş gününde halka Türk bayrakları dağıtacak. Ayrıca kurtuluş gecesinde Gülşen konseriyle halk, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanacak. Gecede havai fişek gösterisi de düzenlenecek. Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp, Bakanlar Kurulu Genelgesi'ne bağlı kalmaya özen göstereceklerini belirtirken "Fakat genelgede olmayan Atatürk Anıtı'na çelenk koyma ve saygı duruşunu biz kutlama programına dahil ettik" dedi.

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter ise kurtuluş günlerinde esnafın tören geçişlerinde yıl boyunca yaptığı yenilikleri bu tören geçişinde ortaya koyduğuna işaret ederek "Mahalli bayramların yayınlanan bir genelgeyle bugüne kadar süre gelen kutlamaları bıçak gibi kesmesi külliyen yanlıştır" diye konuştu.

TÜRK YILDIZLARI AYDIN'DA...
Aydın'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü, 7 Eylül'de kutlanacak. Etkinlikler, 5 gün sürecek. Volkan Konak'ın sahne alacağı kutlama programı çerçevesinde Türk Yıldızları gösteri uçuşu yapacak. Atatürk Meydanı'ndaki yeraltı otoparkının temelinin de atılacağı kurtuluş etkinliklerin son gününde Volkicar yarışlarının 3. ayağı olan Aydın yarışları yapılacak.

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın'ın 90 yıl önce tek vücut olarak düşmanı Aydın sınırlarından çıkardığını dikkat çekerek 90 yıl sonra düzenledikleri etkinlikler ile bütün Aydınlıları bir araya getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

BALIKESİR'DE KONSER İPTAL
6 Eylül'de düşman işgalinden kurtulan Balıkesir'de Kuvva-i Milliye Meydanı'nda içeriği henüz açıklanmayan kutlamalar yapılacak. Ancak belediye tarafından kurtuluş günü için planlanan Ziynet Sali konseri, terör saldırıları nedeniyle iptal edildi.

SALİHLİ KAYMAKAMLIĞI'NDAN İZİN YOK!
Salihli Belediyesi de yönetmelik gereği, 4 Eylül Kurtuluş Günü etkinliklerini kutlayamayacaklarını bildirdi. Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Sungur, yapmak istedikleri etkinliklere kaymakamlığın izin vermediğini, belediye olarak sadece Leman Sam Konseri organize ettiklerini söyledi.

ÖDEMİŞ'TE 9 GÜN COŞKU VAR
Ödemiş'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90'ıncı yıl dönümü nedeniyle belediye yalnızca kurtuluş günü olan 3 Eylül'de etkinlik düzenlemekle kalmayacak; programlar kültürel ve sanatsal etkinliklerle 9 güne yayılacak. Aynı zamanda Ödemiş Milli Fuarı'nın da açıldığı hafta boyunca Zülfü Livaneli'nden ünlü sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'a kadar kadar pek çok bilim insanı ve sanatçı Ödemişlilerle buluşacak.

Etkinlikler kapsamında 6 Eylül'de '2. Ulusal Efe Kurultayı-Zeybek Ateşi Sempozyumu' gerçekleşecek. 'Türkiye'nin Geçmişindeki Yarın' adlı fotoğraf sergisi, "Yeni Kuşak Köy Enstitüleri" konulu söyleşiler de program kapsamında olacak. 8 Eylül Cumartesi günü, Zülfü Livaneli konser verecek.(Can Özlü/Habertürk Egeli)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nutty 27 Ekim 2012 Cumartesi 22:47

Haha cakma ataturkculer dolusmus haricten gazel okuyolar, celenk birakmakla ataturkcu olunmuyo

Yorumu oyla      11      8  
bucalı 5 Eylül 2012 Çarşamba 10:17

kutlama olsa ne olur olmasa ne olur,olursada sade bir tören olusun yıllardır izmire hizmet yok böyle düğün bayram uyuttunuz insanları.

Yorumu oyla      11      8  
muraty 3 Eylül 2012 Pazartesi 08:55

ne yaparsanız yapın milli bilincimizi ve ATATÜRK sevgimizi yok edemeyeceksiniz.Ne mutlu Türküm Diyene...

Yorumu oyla      18      7  
Ahmet Türkan 3 Eylül 2012 Pazartesi 08:40

Nedense hiç şaşırmadık!

Yorumu oyla      14      7  
İZMİRLİ... 2 Eylül 2012 Pazar 20:33

Neler oluyor bize...

Yorumu oyla      20      6  
2 Eylül 2012 Pazar 18:00

izmirli bunlara bir tane bile oy verirse oy verenlerin vatan haini olduğunu düşüneceğim.

Yorumu oyla      27      7  
kubilay 2 Eylül 2012 Pazar 15:09

şimdi burada bize düşen görev evlerimizin balkonlarını bayraklarla donatıp, 9Eylül günü meydanları doldurarak bize bu duyguları yaşatmak istetmeyen ATATÜRK düşmanlarına haykırmaktır.haydi izmir birdaha ATATÜRK'ümüzün o meydandan işaret ettiği gibi bizde bu hattini bilmezlere işaret parmaklarımızla denizi gösterelimki dün yunanı, bir günde onları dökeceğimizi bilsinler.

Yorumu oyla      29      7  
Emre 2 Eylül 2012 Pazar 12:42

Allah belanızı versin!

Yorumu oyla      28      9  
utku karademir 2 Eylül 2012 Pazar 12:00

nasıl olsa akpyi başa denize döktüğümüz emperyalistler başa getirdi ve onlar da abilerinin amaçlarını yasaklayarak gösteriyorlar tarihi olmayan insan şerefi olmayan insandır akp hükümeti de öyle

Yorumu oyla      32      8  
vatansever 2 Eylül 2012 Pazar 11:36

battı mı size düşmandan kurtuluşumuz? zamanında eli silahlı düşmandan kurtulan bu memleket, altında koltuğu olan düşmandan da kurtulur, sanmasınlar ki o makamlar onları korur vatanseverlerin sabrını taşırmasınlar!

Yorumu oyla      35      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kocaoğlu içini döktü!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katıldığı televizyon programında ...
İZSU’dan şaka gibi fatura: Kapalı okula 10 bin TL!
İZSU Genel Müdürlüğü yaz döneminde kapalı olan okula Haziran, Temmuz ve ...
Gaziemir Belediyesi’nden ‘meydan gibi’ stant
İzmir Enternasyonal Fuarı 2 No’lu holde bulunan belediye standı, 5 Eylül’de ...
 
Karşıyaka Çarşısı’nda alışveriş zamanı!
Karşıyaka Çarşısı “İzmir Alışveriş Festivali”yle renklendi. Festival ile ...
Bornova’da yaz çok neşeli geçti!
Bornova’da yaşayan çocuklar bütün bir yazı kültür, spor ve sanat aktiviteleriyle ...
Torbalı’ya ‘raylı sistem’ müjdesi
Büyükşehir Belediyesi, Develi, Tekeli ve Pancar İstasyonları için yapım ...
 
Çiğli’de Onur Akın’la muhteşem gece
Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Zafer ve Barış festivalinin ...
Aliağa’da ‘barışın ve emeğin’ şenliği
Emekçi kenti Aliağa’nın Emek ve Barış Şenlikleri başladı. Günler öncesinde ...
Irak belediyeleri Konak’ı örnek alacak
Irak’ın önemli merkezlerinden Duhok’ta bulunan belediyelerin oluşturduğu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva