HABERLER>POLİTİKA
18 Ekim 2014 Cumartesi - 14:17

Kurtulmuş’tan güvenli bölge açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Biz, kendi sınırlarımız içinde güvenli bölge oluşturabiliriz. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. İstediğimiz an güvenli bölgeyi oluşturabiliriz" dedi.

Kurtulmuş’tan güvenli bölge açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afganistan ziyaretine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
Kobani'de IŞİD'in geri çekilmeye başladığı haberlerinin geldiği anımsatılarak, bunun gelen sığınmacı sayısını etkileyip etkilemediği sorusu üzerine, Kurtulmuş, Kobani'de şu anda sivil nüfusun çok az sayıda olduğuna dikkati çekti.
 
Kurtulmuş, "Kobani'de hem şehirde hem de etrafındaki kırsal kesimdeki insanların büyük bir kısmı kısa sürede Türkiye'ye geldi. Bizim söylediğimiz çok sayıda sığınmacı gelebilir öngörüsü, Allah muhafaza, savaşın başka bölgelere yayılması ya da Halep gibi önemli şehirlerde ciddi güç dengeleri değişimi sonucu ortaya çıkması muhtemel sayıdır. Bu durumda yüzbinlerce hatta milyonla ifade edilebilecek yeni bir göç dalgası gelebilir. Kobani'den zaten gelecek olanlar geldi, daha fazla Kobani'den göç gelmesi zaten mümkün değil" dedi.
 
Kurtulmuş, "güvenli bölge" ya da "tampon bölge" oluşturulması halinde Suriye’den gelen sığınmacıların buraya yerleştirilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine şunları kaydetti:
 
"Bu konuda çok kafa karışıklığı var. 3 tane kavram var uluslarası hukukla ilgili. Bunlardan birisi 'uçuşa yasak' bölge, bir diğeri 'tampon bölge'. Tampon bölge askeri amaçla da olabilir, sivil amaçla da olabilir. Bunlar bizim sınırlarımızın dışında olacak olan şeyler. Bunların olması için ya BM kararı olması lazım ya koalisyon ülkelerinin bu konuda bir karar alması, yaklaşımda bulunması lazım. Bu doğrudan doğruya Türkiye'nin yapacağı birşey değil. Bir de güvenli bölge var. Biz, kendi sınırlarımız içinde güvenli bölge oluşturabiliriz. Bununla ilgili zaten çalışmalar yapılıyor. İstediğimiz an güvenli bölgeyi oluşturabiliriz. Hem askeri anlamda sınır güvenliğimizi kuvvetlendirmek hem de dışarıda önlenemeyen, tampon bölge denilen yerde önlenemeyen çok yoğun göçmen kitleleri gelirse onları alabilecek güvenli bölge. Bu üçü birbirinden farklı şeyler. Tampon bölge ile güvenli bölge kavramları farklı."
 
Güvenli bölge oluşturulmasıyla ilgili olarak askeri yetkililerin nerelerin askeri ve mülteci bakımından güvenlikli hale getirilmesi konusunda çok detaylı çalıştığını vurgulayan Kurtulmuş, "Güvenlikli bölge bir tedbir, hazırlık, illa bu adım atılmayabilir de" dedi.
 
Koalisyon ülkeleri için savaşın uzak bir bölgede yaşandığını, pratikte bölgede yaşananların koalisyon ülkelerini ilgilendirmediğini dile getiren Kurtulmuş, "Bütün dünyadaki siyasal dengeleri bozan bir savaş, Suriye'de cereyan ediyor. Zaten dünya sistemi bırakın Suriye'deki sorunu çözmeyi Ukrayna'daki sorunu bile çözme kabiliyetini kaybetmiş bir durumda" değerlendirmesinde bulundu.
 
Suriye'de yaşananların Türkiye için son derece önemli olduğunu, güney sınırında yaşayan vatandaşların birçoğunun savaş bölgesinde akrabaları bulunduğunu ve oradaki denge değişikliklerinden Türkiye'nin birinci derecede etkilendiğini anlatan Kurtulmuş, "Türkiye, uluslararası sistemin insafına terk etmeden kendi güvenliğini sağlamak durumundadır, bununla ilgili her türlü adımı kararlı şekilde atmak durumundadır. Bizim güvenli bölge dediğimiz çalışma da buna matuf" diye konuştu.
 
Türkiye'nin 3 günde 200 bin, 4 yılda da 1,5 milyon mülteciyi kabul ettiğini, hiçbir ülkenin bunu kabul etmesinin mümkün olmadığını belirten Kurtulmuş, "Kimse böyle bir özveride bulunmaz. Ne ABD, ne Rusya, ne İngiltere bulunur. Bizden çok daha zengin ülkelerin hiçbirisi böyle bir özveride bulunmaz. Aynı zamanda askeri açıdan, her türlü güvenliği sağlayacak tedbirin alınması lazım. Bunu illa koalisyon ülkelerinin veya uluslararası sistemin alacağı kararlara bırakamayız" ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, "Türkiye'nin hiçbir ülkenin bir karış toprağında gözü yok eyvallah. Hiçbir ülkedeki siyasi rejim değişikliğinin ne şekilde olacağı Ahmet mi, Mehmet mi idare edecek bu da bizi ilgilendirmez bu da eyvallah. Ama sonuçta Türkiye'nin fiziki, fiili olarak güvenliğini sağlamakla yükümlüyüz, onun için de güvenli bölge düşünülen tedbirlerden birisi" dedi.
 
Numan Kurtulmuş, "Güvenli bölgeden kastımız çok büyük bir mülteci kampı mıdır?" sorusuna "Hayır, bunu bir askeri bölge olarak düşünün. Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün bahçesi de askeri güvenli bölgedir. Oradaki hareketlerin, giriş-çıkışların kontrol altına alındığı yerdir. Buranın büyük yerleşim yeri olmaması, çok sayıda insanın yaşadığı yerleri kapsamaması şeklinde düşünülüyor. Mevcut kamplarımızda bir sorunumuz yok" yanıtını verdi.
 
Kurtulmuş, bedelli askerlik sorusu üzerine, toplumda böyle bir talebin olduğunu ancak içinde bulunulan şartlarda bu talebin karşılanmasının zor olduğunu söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir sandık başında!
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kongre startını veren AK Parti ...
İsmini açıklamayan AK Partili Vekil: Erdoğan çözmeye değil…
Kimliğini saklayan AKP milletvekili, BBC'ye yaptığı açıklamada ''Hükümetin ...
Akdoğan: Öcalan’ın şartlarında iyileştirme olabilir
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah ...
 
Flaş! CHP 81 ilde siyah çelenk koyacak!
17 ve 25 Aralık davaları konusunda mahkemenin verdiği takipsizlik kararı, ...
CHP İzmir bonzaiyle savaşıyor: 10 ilçede 10 bin kişi
CHP İzmir İl Başkanlığı’nın başlattığı “Bonzai ve uyuşturucuya hayır” ...
CHP Karşıyaka’da seçimsiz kongre talebine ret!
Genel Merkez talimatıyla il ve ilçe kongreleri iptal edilen CHP'de kongrelerin ...
 
Türeli Bakan Çelik’e İzmir Film Festivali’ni sordu
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü ...
Süreçte İmralı: İlk şart Öcalan’a sekretarya!
Çözüm sürecinde rol alan “Akil İnsanlar”ın bazıları yarın Başbakan Davutoğlu ...
Davutoğlu’ndan flaş açıklamalar: Türkiye şifa olmaya…
Başbakan Davutoğlu, "Birileri Türkiye'de, kanayan bir yaranın şifa olmaya ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva