HABERLER>SAĞLIK
17 Haziran 2015 Çarşamba - 17:00

Kızılay’dan bağış onuru: İzmir’de ödül günü

İzmir’de, Türk Kızılayı tarafından '14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü' nedeniyle düzenlenen törende, 10 ve daha çok kan bağışında bulunanlara madalya ve teşekkür plaketi verildi. Toplam 162 kez kan bağışı yaparak 1'inci olan Ahmet Bahadır Alpsan'a Vali Mustafa Toprak tarafından kupa verildi.

Kızılay’dan bağış onuru: İzmir’de ödül günü

Hilton Oteli Barbaros Paşa Salonu'nda saat 13.30'da '14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü' nedeniyle düzenlenen törene İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir İl Müftüsü Ramazan Muslu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kaymakamlar ve bağışçılar katıldı. Sağlık Bakanlığı'nın da desteğiyle 2005 yılından sonra hayata geçirilen projelerle kan ve kan ürünleri bağışında ciddi artış görüldüğünü belirten Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, 6 ilde toplam 138 hastanenin kan ihtiyacını karşıladıklarını, akıllı telefonla hastanelerin kan stoklarını takip ettiklerini dile getirdi. Geçen yıllarda düzenlenen törenlerde 50 madalya verdiklerini, bugünkü törende madalya verilen kişi sayısının 2 bine ulaştığını kaydeden Gök, Türk Kızılayı'nın geçen zamandaki gelişimini anlattı.


 
GIPTA EDİLEN ÜLKE; TÜRKİYE
Kan bağışı toplama ve stok yönetimi açısından Avrupa'nın Türkiye'yi gıptayla izlediğini sözlerine ekleyen Gök şunları belirtti; "Tüm güzel gelişmelere rağmen kan bağışında yeterli ve istenen noktada değiliz. Maalesef insanların ön yargılarını yıkmak kolay olmuyor. Türk Kızılayı'nın kan sattığı, kanların iyi saklanamadığı, çöpe atıldığı, hastalık bulaştığı gibi insanlarda yanlış algılar vardı. Bunun önüne geçmek için eğitime ağırlık verdik. Binlerce insana kan bağışı ile ilgili bilgiler aktardık, buna rağmen bağışlar yeterli değil. Gelişmiş ülkelerde kan bağışçılarının nüfusa oranı yüzde 5, Türkiye'de ise bu oran yüzde 2.5 seviyelerinde. Eğer Türkiye de de bu oran yüzde 5'e çıkarsa, kan ihtiyacı olan hasta kalmaz. Ege Bölgesi'nde 2005 yılında 60 bin kan bağışı alınırken, 2014 yılında bu rakam 330 bin üniteye ulaştı. Ama Ege'nin ihtiyacı 400 bin ünite."
 
"İZMİR SINIFTA KALDI"
Ege Bölgesi'nde en çok kan bağışının nüfusa oranla yüzde 4.2'ye ulaşan Uşak'ta yapıldığına değinen Gök, "Bu konuda İzmir sınıfta kaldı. Ege Bölgesi'nde kan bağışçının nüfusa oranla en düşük bağış yapılan kenti 2.7 ile İzmir. Manisa, Uşak, Denizli, Muğla kan ihtiyacını karşılıyor, fazlasını İzmir'e gönderiyor. İzmir kendi ihtiyacını karşılayamıyor. Bu konuyla ilgili araştırmalar yapıyoruz ve bu sıkıntıyı bir çıkış yolu bularak aşacağız. İzmir'in yıllık kan ihtiyacı 200 bin ünite, 125 bin ünite bağış yapılıyor, 30 bin üniteyi bölgemizdeki diğer illerden takviye yapıyoruz ama hala 55 bin ünite eksiğimiz var. Kan alma birimi örnek yaşam evi kurmak istiyoruz ancak Büyükşehir Belediyesi'nden onay alamıyoruz" dedi.
 
KADINLAR DAHA AZ BAĞIŞ YAPIYOR
Yine yanlış bilgiler nedeniyle kadınların daha az bağışçı olduğunu vurgulayan Gök, Ege Bölgesi'nde 2014 yılında 194 bin bağışçının erkek, 34 bin bağışçının da kadın olduğunu belirtti. Bağış yapanlar arasında birinci sırayı Galatasaraylılar'ın aldığını dile getiren Gök, Beşiktaş'ın 2'nci, Fenerbahçe'nin ise 3'üncü olduğunun altını çizdi.
 
EN SIKINTILI İKİ AY
Kan bağışının Temmuz ve Ağustos aylarında ciddi oranda düştüğünü hatırlatan Gök, "Özellikle ramazan ayında, il ve ilçe müftülerimizden müezzinlerden destek istiyoruz. En sıkıştığımız dönemde onlar yardımımıza koşuyor. Cuma ve teravih namazlarından sonra cemaatin bağış yapması sağlanıyor. Kök hücre bağışına de değinmek istiyorum, insanlar cerrahi bir operasyon varmış gibi düşünüyor. Oysa kök hücre bağışıyla kan bağışı arasında fark yok, ameliyat yok" diye konuştu.
 
VALİ TOPRAK BAĞIŞA DAVET ETTİ
Türkiye ve İzmir'in kan bağışında yetersiz kaldığını kaydeden Vali Mustafa Toprak, sağlıklı her bireyi bağışçı olmaya davet etti. Konuşmaların ardından 10 ve daha fazla ünite kan bağışında bulunanlara madalya, plaket ve kupa gibi ödüller verilerek teşekkür edildi. En fazla bağışçı ise toplam 162 kez kan bağışı yapan Ahmet Bahadır Alpsan oldu. Alpsan'a birincilik kupasını Vali Toprak verdi.

 
HDP İzmir Milletvekilleri mazbatalarını aldı
 
CHP İzmir’de ‘koalisyon’ zirvesi: Başkanlar ne dedi?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Sıcak’ Ramazan için beslenme önerileri
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. ...
Sezon açıldı dikkat: Hayat kurtaran ilk müdahale bilgileri
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu uyarıyor: ...
İnsan hücresinden 'çip' üretildi
İzmir'deki Gediz Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslararası Biyosensör Kongresi'nde ...
 
Uzmanından kritik uyarı: Ramazan'da kalbe dikkat!
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı ...
Bakanlık'tan LÖSEV'e ruhsat yok: 'Başka çaremiz kalmadı'
10 Mayıs'ta açılışı yapılan LÖSEV Kent Hastanesi'ne Sağlık Bakanlığı'nın ...
Kanserde yeni umut: Kemoterapinin sonu mu geliyor?
Bilim insanlarının geliştirdiği immünoterapiye (bağışıklık sistemi terapisi) ...
 
Samsun'da öldürülen doktor İzmir’de anıldı
Samsun’da, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Dr. Kamil Furtun’u ...
İzmir'de doktor isyanı: Bakan'a istifa çağrısı ve grev kartı
Samsun’da görevi başında silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Göğüs ...
Sağlık çalışanları iş barıkıyor: Son 3 yılda...
Samsun'da doktor Kamil Furtun'un öldürülmesi dikkatleri yeniden sağlık ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva