HABERLER>EKONOMİ
1 Aralık 2017 Cuma - 09:03

Kayıp çok büyük... Ege Denizi'nde 'hayalet' yasak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 25 Eylül'de yat ticaretine ilişkin yurt dışına 'çıkış yasağı' koydu. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, yasakla ilgili resmi bir yazı bulunmadığını ve ciddi ticari kayba uğradıklarını belirtti.

Kayıp çok büyük... Ege Denizi nde  hayalet  yasak!

EGEDESONSÖZ-(ÖZEL HABER ) - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan 25 Eylül tarihinde Ticari yatlara ilişkin yurt dışına sefer yasağından bahsetmesine rağmen, görüştüğümüz yat firmalarından hiç biri bu yasakla ilgili bir genelgeden ya da talimattan haberleri olmadığını çıkış işlemleri yapmak için gittikleri liman başkanlıklarından çıkış yapamayacaklarını öğrendiklerini söylediler.

Yatların yurt dışına çıkış yasağı ile ilgili talimat hakkında görüşüne başvurduğumuz Deniz Ticaret Odası yetkililerinden de çıkış yasağının Yunanistan'da çeşitli sebeplerle denetlenen ticari yatların bir takım eksiklikler sebebiyle tutuldukları ve bu tutulmalar sebebiyle beyaz listeden düşme tehlikesi karşısında bu önlemin alındığını konu ile ilgili iki ülke arasında görüşmelerin sürdüğünü söylediler.

"AHŞAP YATLARDA DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜZ AMA..."
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz bu yasakla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ege’de Sonsöz’e konuşan Yılmaz, "Ege’nin cefakar denizcisinin hizmet kalitesi , ustasının alınteriyle dünya çapında markalaştırdığımız “Mavi Yolculuk” ve yatlarımız ciddi tehdit altındadır dedi.

Yılmaz, "sektör olarak büyük haksızlığa uğruyoruz, yatlarımıza gemi muamelesi yapılıyor. Biz itiraz edince uluslararası sözleşmelerin arkasına sığınılıyor bugüne kadar defalarca sefer yaptığımız adalara çıkamaz hale geldik, bu tarz ahşap yatlarda dünyanın en büyük filosuna sahibiz kural koyucu olmamız gerekirken ne yazık ki pasif kalıyoruz" dedi.

Yılmaz, "söz konusu yatlarımız,mürettebatlı olarak kiraya verilen,çoğunluğu yapım tekniği olarak binlerce yıllık  tekne inşaa yöntemiyle,geleneksel dizaynda yapılan ahşap teknelerdir. Bu tarz tekneler dünyanın her yerinde korunmaktadır ve uluslararası sözleşmelerin getirdiği yaptırımların çoğundan muaftır,iç mevzuatımızdaki eksiklikler giderildiği taktirde bu sorunlar ortadan kalkacaktır" dedi.

Yasağın ekonomik boyutunu sorduğumuz Yılmaz, "son yıllarda çeşitli sebeplerden dolayı hem yerli hem de yabancı misafirlerimiz Yunanistan kıyılarını tercih ediyor, bu sebeple bu rotada sefer yapan yatlarımız çoğaldı, bu kıyılarda çalışan yüzlerce yatımız var,bu teknelerin diğer masraflar hariç ortalama kiraları günlük 1000-1200 Euro civarı yasakla beraber ortalama 25-30 günlük bir tur iptalinden söz edebiliriz,resmi ve geçerli bir sebep olmadan yapılan iptaller sonucunda açılabilecek tazminat davaları hariç gerisini siz hesaplayın" dedi.

Başkan yardımcısı Yılmaz konu ile ilgili konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Bu yasağın sezon sonuna doğru geldiği, yatçılığın bir kitle turizmi olmadığı, butik bir hizmet olduğu ve bir çok misafirimiz yıllardır aynı firmaları tercih ettiği düşünüldüğünde belki ikili ilişkilerle bu yılın zararlarının  minimize edilebileceği düşünülebilinir.Ancak asıl sorun sektörün prestij kaybıdır.Yıllar boyu kaliteli hizmet ve kulaktan kulağa yayılan memnuniyetler sonucunda oluşturduğumuz misafir portföyümüz,önümüzdeki yıllarda bize güvenerek rezervasyon yaptırır mı?

"YUNANLILAR VE HIRVATLAR BİRER İKİŞER YATLARI ALMAYA BAŞLADI"
Gerekli mevzuat düzenlemelerini yapıp yat filomuzu koruyamadığımız,yat-gemi ayrımını doğru dürüst yapamadığımız taktirde,dünya çapında markalaşan mavi yolculuk markamızı ,uzun yıllara mal olmuş misafir portföyümüzü ve  hatta el yapımı geleneksel ahşap yatlarımızı,kendi ellerimizle Yunanistan,Hırvatistan vb. ülkelere hediye edeceğiz.

Biz güzelim yatlarımızı yunanistana geziye yollamaya çekinirken,Yunanlılar,Hırvatlar neden bizden birer ikişer yat almaya başladı?

 
Mehmet KARABEL yazdı... Kaderim bu, böyle yazılmış yazım
 
Kıvanç'tan Tanem'e destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolarda akşam saatlerinde sert düşüş
Dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen ...
Habertürk Egeli direkten döndü
Habertürk Gazetesi’nin yıllardır faaliyet gösteren Ege’li ekinde 10 kişinin ...
İzmir'deki süper marketlerde etiketi gören şaşırıyor... Domateste çirkin oyun!
Süper marketlerin reyonlarında domates fiyatı rekor fiyata, 7 TL'ye yükseldi. ...
 
Yemeksepeti çöktü, erişim koptu!
Ünlü yemek sipariş servisi Yemeksepeti'nde erişim sorunu yaşanıyor. Pek ...
İzmir'den can suyu... O ülkeye ihracat katlanıyor
Türk Gıda Sektörü, siyasi krizler yaşadığımız dönemlerde bile ihracatını ...
TÜGİAD Ege “iş” yaratıyor
TÜGİAD Ege Şubesi İş Geliştirme Komisyonu tarafından düzenlenen ve üyelerin ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Garibim talih kuşu Enflasyon’a tuş oldu
Mehmet KARABEL yazdı... Garibim talih kuşu Enflasyon’a tuş oldu
Ege Serbest Bölge'de 20 bin kişiye istihdam
Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) CEO’su Faruk Güler, ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan kurdelayı kesti... Ege'ye 386 milyonluk dev tesisler
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca hayata geçirilen 7.7 milyar liralık 375 ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva