HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Temmuz 2012 Cuma - 13:40

Karşıyaka değerlerini ölümsüzleştirdi

Karşıyaka Belediyesi kentin hafızasında yer etmiş önemli isimleri ölümsüzleştirmeye devam ediyor. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, aynı gün içinde bir büst açılışı, iki park ve iki sokağa isim verme törenlerine katıldı. “Karşıyaka vefa demektir” diyen Başkan Durak’ın katıldığı törenler de duyusal anlar yaşandı.

Karşıyaka değerlerini ölümsüzleştirdi

İZMİR - Karşıyaka’nın değerlerini kentin dört bir yanında unutulmaz kıldıklarını belirten Belediye Başkanı Durak, ilk törende, 1997 yılında hayatını kaybeden M. Senai Ertekin’in büstünün açılışını yaptı. Ertekin’in 2020 Sokak’ ta adını taşıyan parkta düzenlenen törende Başkan Durak, Ertekin’in büstünü eşi Nermin ve oğlu Fatih Ertekin ile birlikte açtı.

 
1751 Sokağa efsane matematik öğretmeni Halim Erker’in adının verilme töreni ise duygulu anlara sahne oldu. Hocalarını bu anlamlı günde yalnız bırakmayan öğrencileri 97 yaşındaki Erker’i tören alanda ayakta alkışlayarak karşıladı. Yazar Yücel İzmirli Erker’le ilgili anılarını paylaşırken, hocaların hocası ise Karşıyaka’nın kendisi için anlamını dile getirdi. 70 yıldır Karşıyaka’da yaşadığını belirten Erker duygularını, “42 yıllık meslek hayatımın 37 yılını da burada geçirdim. Hemşehrilerinize zaman ayırıp, onları onore ettiğiniz için sizi tebrik ediyorum.” diye dile getirdi.
 
Hocaların hocası Halim Erker, adının verildiği sokağın levhasındaki kurdeleyi Başkan Durak ve öğrencileri ile birlikte kesti.
 
Başkan Durak ise konuşmasında, “Kentin bu değerli isimleri bu güzel Karşıyaka’yı bizlere bıraktı. Bu bilge çınarlarımızı unutmayacağımızı herkese hatırlatmak istiyoruz. Karşıyaka’nın adı bir vefadır. Gerçekten vefanın en güzel örneklerinin sergilendiği bir kenttir. Bugün Hocamıza da yaşarken onu unutmayacağımızı söylemiş olacağız” dedi.
 
“Kazılı sokakların bizimle ilgisi yok”
Başkan Durak konuşmasında bir de serzenişte bulundu. Sokaklarda farklı kurumların yaptığı çalışmalara dikkat çeken Başkan Durak, “Bu yolun bir özelliği var. Bu yol kazıktı. Bir başka kurum gelip kazmış. Arkadaşlarımız gelip, büyük bir gayretle tamir etti. Onlar gelip kazıyor, belediye ceremesini çekiyor. Bizimle ilgisi yok. İzni biz vermiyoruz. Arkadaşlarımız gelmezse, sokak bir ay kazılı kalıyor. Bizimle hiç ilgisi yok. Kazıların sebebi hep farklı kuruluşlar biz değiliz. Bunu herkes bilsin.” diye konuştu. Başkan Durak, “Göreve geldiğimizde çok ciddi sıkıntılar vardı. Her yeri su basıyordu. Zaman içine bütün sokaklarımızı yenileyerek, su kanallarını, kanalizasyon sistemini gözden geçirerek, yenilemeye çalışıyoruz. Bunu 8 milyon liralık bir yatırımla yapıyoruz.” diye de ekledi.
 
“Gelenek devam edecek”
CHP İlçe Başkanı Adnan Alabay ile Belediye Meclis üyelerinin de katıldığı törenler dizisi, 1796 Sokağa Churchill Ahmet, 1799 Sokak’taki parka Nihat Egemen’in, yine aynı sokaktaki bir diğer parka ise Köfteci Remzi’nin adının verilmesi ile devam etti.
 
Churchill Ahmet ile Köfteci Remzi’nin isimlerinin verilmesi önerisinin bölge esnafından geldiğini belirten Başkan Durak, “Bu isimler Karşıyaka’ya çok şey kattı. Onları unutmamız mümkün değil. Bu geleneği devam ettireceğiz” dedi.
 
Başkan Durak, Nihat Egemen Parkı’nın levhasını, çocukları Hamza ve Metin, torunu Salih Egemen; Churchill Ahmet olarak bilinen Ahmet Pendikli’nin adının verildiği sokağın levhasını ise, eşi Fahriye ve oğlu Birol Pendikli ile birlikte yaptı. Fahriye Pendikli tören sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.
 
MEHMET SENAİ ERTEKİN
1925 yılında Afyon’da doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve liseyi Afyon’da okuduktan sonra 1948 yılında Ankara Sağlık Memurları Okulu’nu bitirmiştir. Görev hayatı boyunca sağlık hizmetlerini Anadolu’ya yayma çalışmalarında görev almıştır. 1975 yılında Karşıyaka’ya taşınmıştır. Doğa sevgisiyle çevresine örnek olan ve “parkların fahri bekçisi” olarak tanınan Ertekin 2007 yılında vefat etmiştir. Yaşamının son yıllarında bugün açılışı yapılan parkın tüm bakım ve sorumluluğunu gönüllü olarak üstlenmiştir.

HALİM ERKER
1915 Manastır doğumlu. 42 yıl boyunca Karşıyaka Lisesi de dahil olmak üzere İzmir ve Karşıyaka’nın çeşitli okullarında öğretmenlik ve müdürlük görevlerinde bulundu. Kuruluşunda görev yaptığı Numune Kız Koleji’nin 16 yıl boyunca müdürlüğünü yaptı. Ülkemizdeki tüm ilk ve ortaokullarda 1952-2005 yılları arasında ders kitabı olarak okutulan matematik kitaplarını yazdı. 1987 yılında kurulan SEV (Sosyal Dayanışma ve Mutlu Emeklilik Vakfı) Vakfı’nın başkanlığını yapmıştır. Yaşamı boyunca binlerce öğrenci yetiştiren Erker 93 yaşında kaleme aldığı “Matematikte İlk Adımlar” adlı kitabını torununun çocuğu Dalya başta olmak üzere tüm çocuklara armağan etmiştir.

AHMET PENDİKLİ (Churchill/Çörçil Ahmet)
1927 Karşıyaka doğumlu. Babadan gelen balıkçılık mesleğine küçük yaşta başladı. 70’li yıllarda başladığı kahvecilik mesleğine balıkçı barınağında devam etti. Türk Sanat Müziği’ne olan tutkusu nedeniyle Karşıyaka’da fasıl yapılan ilk kahvehane sahibi unvanını aldı. Bir Karşıyaka sevdalısı olan Churchill Ahmet’in lakabı İsmet Paşa’nın benzetmesiyle oluşmuştur. Karşıyaka’nın simge esnaflarından biridir.

NİHAT EGEMEN
Girit kökenli bir ailenin oğlu olan Nihat Egemen 1927 yılında Karşıyaka’da doğdu. Çınarlı Meslek Lisesi mezunu. 1950’li yılından itibaren kahvehane işletmiştir. Yardımsever bir insan olarak tanınan Egemen 1997 yılında vefat etmiştir. Kahveci Nihat, Karşıyaka’nın simge esnaflarından biri olmuştur.

REMZİ İYİGÜN (Köfteci Remzi)
1940 yılında Kırcaali’de doğdu. Arkasına kasa yaptırdığı bir arabayla başladığı köftecilik mesleğinde bir marka olmayı başarmış, Bostanlı’nın simge esnaflarından biri haline gelmiştir. Büyük talihsizlikler ve güzel sürprizlerle dolu hayatı 2004 yılında geçirdiği kalp kriziyle sona ermiştir.   

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ses 6 Temmuz 2012 Cuma 15:52

bayanların topuklu ayakkabı ile yollarında yürüyemediği bir karşıyaka size hayırlı olsun

Yorumu oyla      15      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tiyatro 6. kez Dikili'de can bulacak
Atölye ve söyleşilerin yoğunluyla dikkat çeken tiyatro buluşmalarının ...
Oğuz: Kentsel dönüşüme biz de hazırız
Deprem riski altında bulunan ve sık sık deprem gerçeğiyle karşı karşıya ...
Aliağa sitelere altyapı götürüyor
İzmir’in Aliağa ilçesinde son yıllarda yeni konutların hızla inşa edildiği ...
 
Ümit Besen'in nikah masasında ilk nikah kıyıldı
Romantik müziğin duayeni Ümit Besen’in adı Konak Belediyesi Güzelyalı ...
Güzelbahçe'de yaz ortasında kışa hazırlanıyor
Güzelbahçe Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, yaz ortasında kışa ...
Bornova Belediyesi engellinin de hastanın da yanında
Sosyal yardımlara ayırdığı 10 milyon lira ile yaraları saran Bornova Belediyesi, ...
 
Bergama'ya ikinci üniversite için her şey tamam
Bergama Belediyesi’nin kente ikinci üniversite kazandırma çalışmaları hızla sürüyor.
Kordon’da isyanın sesi: Orta yol bulunsun
Birinci Kordon'un trafiğe kapatılması esnafı ve vatandaşları ikiye böldü. ...
Başkan Solak'tan yaz okullarına ziyaret
Çiğli Belediyesi her yıl düzenlediği yaz spor okullarını bu sezon da yoğun ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva