HABERLER>GÜNCEL
20 Kasım 2014 Perşembe - 20:50

İZSU eski Genel Müdür Yardımcısı'na sahte diploma cezası

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) eski Genel Müdür Vekili Gültekin Avkıran hakkında, kuruma sahte üniversite diploması vermesi nedeniyle, 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, Gültekin Avkıran'ı 1 yıl 11 ay 10 gün hapis ve 11 bin 110 gün karşılığı 222 bin 200 lira adli para cezasına çarptırıp, 5 yıl süre ile hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

İZSU eski Genel Müdür Yardımcısı na sahte diploma cezası

İZMİR - Dava konusu olay iki yıl önce İZSU Genel Müdürlüğü'ne gelen isimsiz bir ihbar mektubu ile ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı mülkiye müfettişleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Gültekin Avkıran'ın Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme Fakültesi'nden aldığını iddia ettiği diplomanın sahte, diploma sahibinin de O.S. olduğunu belirledi. Bu arada Gültekin Avkıran'ın Boğaziçi Üniversitesi'nde yaptığını öne sürdüğü yüksek lisansı da yapmadığı ortaya çıktı.
 
İZSU'da yedi önemli daire ve 29 şube müdüründen sorumlu olan ve yaklaşık 10 yıldır da Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Gültekin Avkıran'ın, durumunun ortaya çıkmasıyla birlikte harekete geçen CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendisini açığa aldı. İZSU Genel Müdürlüğü de memuriyetine son verdi.
 
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı İlhami Başkurt, hazırladığı iddianamede ihbarcı olarak ODTÜ'yü gösterdi. Başkurt, iddianamede Gültekin Avkıran'ın lise mezunu olduğu halde, kuruma sunduğu diploması nedeniyle, kurum tarafından kendisine 200 bin liraya yakın fazladan maaş ödendiğini, bu nedenle de İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni dolandırdığının anlaşıldığını belirtip, hakkında TCK'nın 158/1 maddesine göre, 'Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' suçundan 2 ila 7 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
 
Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan Gültekin Avkıran, en son yapılan duruşmada üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Gültekin Avkıran, “Daha önce çalıştığım işyerine bir iş başvurusu oldu. Başvuru evrakları arasında ODTÜ İşletme Fakültesi'ne ait bir diploma fotokopisi de vardı. Kime ait olduğunu hatırlamıyorum. Sadece merakımdan çocukça bir hevesle hiçbir art niyetim olmaksızın söz konusu diploma fotokopisine kendi ismimi yazarak yeniden fotokopi çektim" dedi. Daha sonra İZSU'nun eleman aradığına dair gazetede ilan gördüğünü anlatan Avkıran, "İşe başlayabilmek için 4 yıllık üniversite diploması istiyorlardı. Evrak tamamlamamı istediler. Ne yapacağımı düşünürken, fotokopisini çektiğim diploma aklıma geldi. Ondan sonra hiçbir yere ne sundum ne kullandım. Mağdur İZSU Genel Müdürlüğü'nün zararını karşıladım. Hakkımda etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını istiyorum. Dolandırıcılık kastıyla hareket etmedim. Suçsuzum, beraatime karar verilmesini istiyorum" dedi.
 
Cumhuriyet Savcısı Durmuş Taşdemir, mütalasında sanığın maaş almasının 2012 yılına kadar sürdüğünü belirterek, suçu zincirleme işlediğini belirterek, artırım uygulanarak cezalandırılmasını talep etti. Davaya müdahil olarak katılan İZSU Genel Müdürlüğü ve ODTÜ hukukçuları da sanığın cezalandırılmasını istedi.
 
Mahkeme heyeti sanık Gültekin Avkıran'ı önce 4 yıl 8 ay hapis ve 26 bin 666 gün karşılığı adli para cezasına çarptırdı. Daha sonra da, sanığın etkin pişmanlık göstermesini, zararı hüküm verilmeden önce karşılamasını, duruşmalardaki saygılı tutumunu dikkate alarak cezasını 1 yıl 11 ay 10 gün hapis ve 11 bin 110 gün karşılığı 222 bin 200 lira adli para cezasına indirdi. Bir daha suç işlemeyeceği kanaati oluştuğu belirtilerek, 5 yıl süreyle hükmün açıklanamsı geri bırakıldı.
 
Mahkeme ayrıca, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nün, 1993 yılında noter tastikli diplomasını kullandığı, bu diplomanın asıl gibi işlem gördüğü, ayrıca bu diplomayı zincirleme biçimde kullandığı ve zincirleme biçimde resmi belgede sahtecilik suçunu işlediği yolunda deliler bulunduğunu belirtip, Gültekin Avkıran hakkında bu konuda İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması için yazı yazılmasına karar verip, davayı bitirdi. (DHA)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kvncozsy 21 Kasım 2014 Cuma 12:11

İhbar sonucu Farkına varılmış! Yani biri ihbar etmese adam sahte diploma ile daha yıllarca izsu genel müdür vekili olarak ta çalışırmış !!!

Yorumu oyla      11      5  
hesap ortada 21 Kasım 2014 Cuma 09:45

222.200 tl / 11.110 gün = 20 tl. yapar arkadaşın günlük yevmiyesi :) acaba gerçekten günlük yevmiyesi bu mudur? bence en az 3,5-4 milyon tl tazminat ödemeli

Yorumu oyla      11      5  
HAKAN OYAR 21 Kasım 2014 Cuma 08:36

PESSSS ARTIK...

Yorumu oyla      11      5  
Esen Yurt 21 Kasım 2014 Cuma 08:10

On yıl süreyle üst düzey görev yapan bu şahıs, tecrübeli bir yönetici olmuştur. Diplomanın öneminin olmadığını dolaylı ispat etmiştir. Sözleşmeli göreve devam etmelidir.

Yorumu oyla      11      5  
izmir dusuncesi 21 Kasım 2014 Cuma 00:27

vay be ise alan sucsuzmu

Yorumu oyla      13      6  
builder 20 Kasım 2014 Perşembe 23:03

10 yıldır sahte diplomayla(mahkeme öyle karar vermi) sağladığı haksız kazanç yanına karmı kalıyor yani.? bence milyonlarca yoksulun hakkı olan o paralarda yasal faiziyle birlikte geri istenmeli.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cem Garipoğlu intiharında önemli gelişme
Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Garipoğlu'nun intihar etmesi ile ilgili ...
İmralı'ya sekreterya kararı: 5 mahkum...
Adalet Bakanı Bozdağ ile HDP heyeti arasındaki görüşme sona erdi. HDP'li ...
Flamingolar İzmir’e renk kattı
İzmir'in Dikili İlçesi'nde sığ ve durgun suya sahip Bademli Koyu'na flamingolar ...
 
Deniz Gezmiş'in annesi hayatını kaybetti
Deniz Gezmiş'in annesi Mukaddes Gezmiş İstanbul'da yaşamını yitirdi
Barolardan ortak ‘yeşil pasaport’ mücadelesi
İzmir Barosu'nun öncülüğünde yapılan toplantıda, kamu görevi yapan avukatlara, ...
Flaş! Suriye'nin havan mermisine anında karşılık
Genelkurmay Başkanlığı, Suriye tarafından ateşlenen bir havan topu mermisinin ...
 
Davutoğlu'nun konvoyunda feci kaza
Irak’ta temaslarını sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konvoyunda kaza meydana geldi.
Buca’da pompalıyla dehşet saçan zanlı tutuklandı
İzmir’in Buca İlçesi Mustafa Kemal Mahallesi'nde, kaçak sekiz evin Buca ...
Taksim tramvay durağı söküldü
Taksim Meydanı’ında vatandaşların Tramvay beklerken ve zaman zaman yağmurdan ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva