HABERLER>EKONOMİ
29 Ağustos 2018 Çarşamba - 11:04

İzmirli sanayiciden Suriyeli işçi çıkışı: Çalıştırmayıp da ne yapacağız?

İş insanı Mustafa Sivridağ, nitelikli eleman bulamama ve kayıt dışı istihdam için, “SSK, ‘kayıt dışı Suriyeli çalıştırma’ diyor. 6 milyon Suriyeliyi ülkeye soktunuz. Biz bunları çalıştırmayıp da ne yapacağız? Ben çalışacağım onlar mı yiyecek? Çalıştıracağım!” açıklamasında bulundu.

İzmirli sanayiciden Suriyeli işçi çıkışı: Çalıştırmayıp da ne yapacağız?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi Mustafa Sivridağ, küçük ve orta ölçekli esnaf ile sanayicinin sorunlarını dile getirdiği meclis toplantısında eğitim ve nitelikli eleman bulma konusunda yaşanan sıkıntılara dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BİZ BURADA ELİTİZ, TÜRKİYE’NİN GERÇEĞİZ BİZ DEĞİLİZ!
Ülkede son günlerde yaşanan döviz kuru hareketliliğine de değinen Sivridağ, “Nefes kredileri verildi. Doların bugün artışının altında yatan yüzde 10 sebepten biri nefes kredileridir. Çünkü kredibilitesi yüksek olan, amcası, dayısı olan, bankayla arası iyi olan sanayici krediyi aldı, dolara yatırdı bekliyor ‘dolar yükselsin bozdurayım’ diye. Krediyi kime veriyoruz? İhtiyacı var mı? Banka müdürü yanımda arıyor, ‘ağabey çok ucuz kredi çıkıyor, sana vereyim arsa alırsın’ diyor. Diğer taraftan Ziraat Bankası ve Halkbank’ın kapısını aşındırıyorum, ‘ihracat yapıyorum makinemi yenileyeceğim’ diyorum. ‘Bir düşünelim, teminat ne vereceksin?’ diyor. Ziraat Bankası’nın ve Halkbank’ın asli görevlerine dönmesini istiyorum. Çiftçiye ve esnafa destek olması gereken bankaların ihracat yapan, üretim yapan sanayiciye destek olmasını istiyorum. Kredi kartı vermesini, su faturası almasını istemiyorum. Bu benim düşüncem değil. Küçük ve orta ölçekli sanayicilerin fikri. Biz burada elit bir sanayiciyiz. Çevremiz çok, ama Türkiye’nin gerçeği biz değiliz. Tekerlekler gitmezse araba hiçbir yere gitmez. Küçük esnaf kan ağlıyor. Bankanın kapısından içeri giremiyor. Banka kimde para varsa oraya gidiyor. Oraya gitme, o seni biliyor. Çiftçiyi Denizbank’a esnafı Ekonomi Bankası’na mahkum etmişiz. Biri Fransız biri İngiliz, sonra ağlıyoruz. Küçük esnafa sahip çıkmazsak hiçbir yere varamayız” dedi.  

SURİYELİ ÇALIŞTIRACAĞIM, ÇALIŞTIRMAYIP DA NE YAPACAĞIZ?
Eğitim konusuna değinen Sivridağ, nitelikli personel bulma noktasında zorluklar yaşandığını belirtirken Suriye’den, Türkiye’ye göç eden mültecilerin çalıştırılmasına dair net ifadeler kullandı. Sivridağ, “Bize gelen stajyerlerin halini görün. Metrekareyi hesaplayamayan mühendis olur mu? Maalesef hep kurumsal firmalar ön planda. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) desteklediği İŞKUR bize, ‘işçi bulun biz size yönlendirelim, kaydını yapalım’ diyor. SSK da, ‘kayıt dışı Suriyeli çalıştırma’ diyor. 6 milyon Suriyeliyi ülkeye soktunuz. Biz bunları çalıştırmayıp da ne yapacağız? Ben çalışacağım onlar mı yiyecek? Çalıştıracağım! Neye göre kaydını yapacağız? Her sokakta önümüze çıkıp mendil mi satacaklar? Yarın bir gün büyüdükleri zaman çoluk çocuğumuzun üstüne çökecekler. Vergi veriyorum çalıştıracak eleman bulamıyorum. Kriz geldi. Bankların ve devletin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım” açıklamasında bulundu.

BENİM TEZGAHIM BOŞ KALSA DA SURİYELİ ÇALIŞTIRMIYORUM
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu da söz aldı ve Sivridağ’ın konuşmalarını destekledi. Gökçüoğlu, “Suriyeliler konusunda sana katılıyorum. Mülteci alabiliriz, gelebilir ama dünyada hiçbir ülke yok ki şehirlerin içine bunları salsın. Özal döneminde de geldiler. Orada belirli bir alanın içinde kalmalıydılar. Şimdi şehirleri zapt ediyorlar. İstanbul’un Fatih semtini zapt etmişler. Kendi içinde yasa dışı yollara gidecekler. Okutamıyoruz, konut veremiyoruz. Ciddi sorun var başımıza gelecek. Avrupa alıyor belirli alanda yaşam alanı kuruyor. Biz de sınırda yapabilirdik. Pazar kursun, dükkan açsın… Kimin ne yaptığı belli değil. Tamam insanız, sahip çıkalım ama ileride böyle olursa sıkıntı yaşayacağız. Eğitim veremiyoruz. Tekrar tekrar düşünülmesi gerekiyor. Ben cidden endişe duyuyorum. Benim tezgahım boş kalsa da Suriyeli çalıştırmıyorum. Yasa dışı bir gelişmeye meydan vermememiz gerekiyor. Sonra başımıza neler getirecek onu da bilemiyorum” ifadelerini kullandı.  

 
Karşıyaka Büyük Zafer için yürüyecek
 
İzmir’deki o belediyeye siber saldırı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MİSAFİR 29 Ağustos 2018 Çarşamba 13:36

SANAYİ VE TİCARET ODALARINDA YAPILAN TOPLANTILARDA KONUŞMACILAR DAHA YÜKSEK BİR ŞEKİLDE ELEŞTİRİLERİNİ DİLE GETİRSİNLER

Yorumu oyla      12      5  
Helal olsun 29 Ağustos 2018 Çarşamba 11:29

Helal olsun bu seslerin cogalması dilegiyle.

Yorumu oyla      12      5  
volkan 29 Ağustos 2018 Çarşamba 11:17

halkbankası yandasa medya satin almasi icin kredi veriyor yazik

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomi için kritik veri açıklandı!
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan ...
Üç banka Türk Telekom'a ortak oluyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türk Telekom'da yüzde 55 hissesi bulunan ...
Bakan açıkladı: Dövizle kira dönemi bitiyor
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, alışveriş merkezlerinde, evlerde ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolarda uzun bayram tatilinin ardından başlayan hareketlilik devam ediyor. ...
3 kez iptal edildi ama... İzmir'in turizm cennetine bir hançer daha!
Mahkeme tarafından üç kez iptal edilen Çeşme Germiyan’daki taş ocağı için ...
DTO Başkanı Öztürk’ten Kocaoğlu ve Şengül’e özel teşekkür!
Şube Başkanı Öztürk, kentin ve denizcilerin sorunlarını Ankara’da gerçekleştirilen ...
 
Çeşme'de bayram sonrası da doluluk sürüyor
Çeşme'de, Kurban Bayramı sonrası yoğunluk azalsa da sezon için kenti tercih ...
Balıkçılar yeni sezondan ümitli
Balıkçılıkta yeni av sezonu, 1 Eylül'de av yasaklarının kalkmasıyla başlayacak. ...
İzmirli iş insanından flaş çıkış: Dolar 10 TL'yi görür!
EBSO Meclis Üyesi Karahaliloğlu, “Yarın sabah Türkiye’nin yurt dışından ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva