HABERLER>EKONOMİ
28 Ağustos 2018 Salı - 17:24

DTO Başkanı Öztürk’ten Kocaoğlu ve Şengül’e özel teşekkür!

Şube Başkanı Öztürk, kentin ve denizcilerin sorunlarını Ankara’da gerçekleştirilen temaslarda dosya halinde bakanlıklara ulaştıran Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ve AK Parti İzmir İl Başkanı Şengül’e teşekkür etti. Öztürk çalışmaları sıraladı ve “Bunların hepsi bizim için sevindirici” dedi.

DTO Başkanı Öztürk’ten Kocaoğlu ve Şengül’e özel teşekkür!

Mehmet İŞLER/EGEDESONSÖZ-  İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleşti. Şube Başkanı Yusuf Öztürk’ün katılım gösterdiği oturumda Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Güngör, ‘Kruvaziyer Turizm Sektörünün Güncel Değerlendirmesi’ başlığı altında bir sunum yaptı.

ARAP BAHARIYLA BİRLİKTE AKDENİZ’İN KİMYASI BOZULDU
Dünyada ve Türkiye’deki kruvaziyer turizmi hakkında bilgiler veren Güngör, “Dünyada geçtiğimiz yıl 1.4 milyar insan seyahat etmiş. Türkiye bu sene 40 milyon turist bekliyor. Çok büyük bir sektör değil ama çok prestijli… Dünyada 2016 yılı itibariyle 315 yolcu gemisi bulunmakta. Her yıl 15 tane gemi eklenmekte. Yaklaşık 700 bin yataklık bir arz var ortada. Bu arzın çok önemli bir kısmı Kuzey Amerika’da bulunmakta. Pazar paylarında Amerika başı çekiyor. Yolcuların en fazla rağbet ettiği pazarlar arasında ilk sırayı Karayipler alıyor. Dünya pazar payı yüzde 36. İkinci en önemli pazar ise Akdeniz pazarı. Arkasından Asya pazarı geliyor. Avustralya yüzde 6’lık bir paya sahip. Alaska yüzde 4’lerde. Geri kalanı da dünyanın diğer pazarları arasında. Akdeniz’de 26 milyon yolcu hareketi var. Dünyada da zaten 187 milyon yolcu hareketi var. İtalya, İspanya gibi öncü ülkelerin bu kısımda kalması bunda etkili oluyor. Fakat 2012-2017 arasındaki 5 yıllık dönemde gelişme yok. Bu sürede Akdeniz’de sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Arap baharıyla birlikte Akdeniz’in kimyası bozuldu” dedi.

AKDENİZ LİMANLARINA BAKILDIĞINDA SON YILLARDA İLK 10 HATTA İLK 30’DA YOKUZ
Güngör, “2017 yılı umarım dip yaptığımız bir yıl olur. 311 gemi gelmiş 307 bin turist gelmiş. 2 buçuk milyonlardan 300 binlere düşmüşüz. Bu tablo çok çarpıcı bir tablo. 2017 yılında Akdeniz’de 26 milyon yolcu hareketi gerçekleşmiş, Türkiye’de 300 bin olmuş. Bu yüzde 1’dir. En az yüzde 13-14’lük paya sahip olmalıydık. Maalesef büyük sıkıntı. Akdeniz limanlarına bakıldığında son yıllarda ilk 10 hatta ilk 30 liman arasında yokuz. 18 yıl önce İstanbul, Barselona’nın arkasından geliyordu. Şimdi İstanbul sıfır… Kruvaziyer sektörü 2 yıllık planlar yapar. Son yıllarda Reina saldırısı, 15 Temmuz ve 30’a yakın saldırılar oldu. Yurt dışından ‘2017’nin Mart ayında 2018-2019 yılının Türkiye açısından nasıl bir yıl olacağını öngöremiyoruz. Sonrasında duruma tekrar bakarız programa ona göre alırız’ diyorlar” açıklamasında bulundu.  

İNŞALLAH İZMİR’DE DE GEMİLER GÖRMEYE BAŞLAYACAĞIZ
Türkiye açısından detaylı bilgi veren Güngör, İzmir’in yakın bir tarihte eski günlerine döneceğini söyledi. Güngör, “Kuşadası limanı referans olarak gösterilebilir. Türkiye trafiğinin yüzde 60-70’ini tek başına yapıyor. En fazla yolcu gelen liman.  Türkiye artık bu krizden yavaş yavaş çıkıyor. Eski günlere dönmemiz vakit alacak. 2020 yılında 2015 yılını yakalarız diye umuyoruz. 5 yıllık kayıp söz konusu. Bu çok ağır bir bedel. Türkiye bu pazara çok hızlı dönecektir. Firmalar dünyada çok az yerde para kazanırlar. Türkiye onlara çok ciddi bir kar imkanı veriyor. Onların da dileği Türkiye’nin bu pazara geri dönmesidir. 2019’la birlikte toparlanmaya başlayacağız. İnşallah İzmir’de de gemiler görmeye başlayacağız. 2020’den sonra Türkiye kaldığı yerden devam edecek. Çok iyimser olamıyoruz. Ama en azından kötü günleri geride bıraktığımızı umuyoruz” ifadelerini kullandı.

İNSANLARIN TÜRKİYE’YE BAKIŞ TARZLARI DEĞİŞİYOR
Güngör’ün ardından söz alan DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ise, “Aziz kardeşime verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum. Gerçekten çok doyurucu bir sunum oldu. Kendisinden bugün güzel haberler aldık. İnsanların Türkiye’ye bakış tarzları değişiyor. Bana göre çok ön yargılı bir bakış tarzları vardı. İnşallah önümüzdeki günlerde belki zaman alacak ama biz iyi değerlendireceğiz yatırım yapacağız. İstanbul sıfır çekti ama yanaşacak yer yoktu. İzmir’e çok az turist geldi. Sanıyorum 2020 için Antalya’dan kuzeye doğru bir rota çizerseniz limanlarımızın yöneticileri durumu kontrol edip planları ortaya çıkaracaklardır” açıklamasında bulundu.

BİZİM DE BİR ‘KARA CUMA’MIZ OLDU!
Şube Başkanı Öztürk, son dönemde döviz kurunda yaşanan dalgalanmayla ilgili konuşurken, “Çok hareketli günlerden sonra, ekonomideki kurlardan sonra bayram tatiline girdik. Gözümüz kulağımız, ‘Trump ne dedi?’ şeklindeydi. Ama ekonomi durmadı. Bizim de artık bir ‘Kara Cuma’mız oldu. 10 Ağustos’ta TL’nin yüzde 15 değer kaybetmesi. Doların 7 lirayı görmesi çok kritik bir nokta olarak söz konusu oldu. Hükümetimizin 13 Ağustos tarihiyle almış olduğu bir takım yöntemlerle dövizlerin bu kadar engellemesini önlemek için atılan adımlar oldu. Faizler yüzde 28’i buldu. Baktığınızda iç, dış ticaret birbirine girdi.   Devletin döviz kurlarına olan müdahalesi her geçen gün devam ediyor” ifadelerini kullandı.  

KOCAOĞLU VE ŞENGÜL’E ÖZEL TEŞEKKÜR!
Öztürk meclis toplantısında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül’e özel bir teşekkür sundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ve AK Parti İl Başkanı Şengül’ün geçtiğimiz haftalarda Ankara’ya giderek bakanlıklar nezdinde gerçekleştirdiği temaslar için konuşan Öztürk, dosyada yer alan çalışmalar ile kentin sorunlarını başlıklar halinde sıraladı ve hamlelerin kendileri açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Öztürk, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ve AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül’e özel teşekkürlerimi sunuyorum. Mavişehir’de vapur iskelesinin oluşmasını sağlamak çok önemli. Var olan iskelelerin yeniden revizyona tabi tutulması, Bostancı balıkçı barınağının, Urla vapur iskelesinin tahsisi, İnciraltı’nın planlanması gibi konular bizler için çok önemli. Bunların hepsi aslında denizle ilgili çalışmalar. Bizim açımızdan sevindirici. Onlara çok teşekkür ediyorum” dedi. 

 
İzmir'de zehir tacirlerine darbe!
 
İzmir'de vatandaşlar illallah etmişti: Operasyon geldi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Ağustos 2018 Çarşamba 11:38

Öztürk beyefendiye soruyorum. Turist Türkiyeye niye gelsin? Ülkenin heryeri mültecilerle dolmuş. Berbat görüntü ve kalite düşüklüğü mevcut. Turist bunları görmek içinmi gelecek? Önce mültecileri ülkelerine acil gönderin sonra ekonomiyi iyileştirin ki insanların cebi dolsun sonra turist gelir zaten. Varoşa turist ne diye gelsin? Turist kaliteye gelir.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'de bayram sonrası da doluluk sürüyor
Çeşme'de, Kurban Bayramı sonrası yoğunluk azalsa da sezon için kenti tercih ...
Balıkçılar yeni sezondan ümitli
Balıkçılıkta yeni av sezonu, 1 Eylül'de av yasaklarının kalkmasıyla başlayacak. ...
İzmirli iş insanından flaş çıkış: Dolar 10 TL'yi görür!
EBSO Meclis Üyesi Karahaliloğlu, “Yarın sabah Türkiye’nin yurt dışından ...
 
Alaçatı ve Bodrum'da kazığın yeni adı: Kuver ve Hizmet bedeli!
Yaz başında hesap ücretlerine mekandaki müziği de ekleyen Alaçatı ve Bodrum’daki ...
İzmir o ülkeye artık direkt uçacak!
Air Arabia Havayolu Şirketi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sharjah kenti ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolarda dün yaşanan yükselişin ardından yeni gün biraz daha sakin başladı. ...
 
Albayrak: Euro ile ticaret önem kazanıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Fransız mevkidaşı La Maire ile ...
Turizmciler isyanda! İstanbul'un bedelini İzmir mi ödüyor?
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, ...
İzmir'de yerel basından flaş karar: O gün gazeteler çıkmayacak!
İzmir’de günlük olarak faaliyet gösteren 7 basın kuruluşu Pazar günleri ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva