HABERLER>İŞ DÜNYASI
19 Eylül 2018 Çarşamba - 09:33

İzmir ve Şanlıurfa Borsaları'ndan işbirliği

İzmir Ticaret Borsası ve Şanlıurfa Ticaret Borsası arasında İZLADAŞ’ın Şanlıurfa’da da hizmet vermesi ve elektronik ürün senetlerinin İzmir Ticaret Borsası Elektronik İşlem Platformu’nda (İZBEP) işlem görmesi konularında işbirliği protokolü imzalandı.

İzmir ve Şanlıurfa Borsaları ndan işbirliği

İzmir Ticaret Borsası ile Şanlıurfa Ticaret Borsası arasında gerçekleştirilen protokol çerçevesinde, İZLADAŞ Şanlıurfa’da açacağı üçüncü şubesi ile Şanlıurfa Pamuk Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’ye (PAMLİDAŞ) teslim edilecek pamukların kalite tasnifini yapacak. Ayrıca, PAMLİDAŞ tarafından çıkarılacak Elektronik Ürün Senetleri İZBEP’te işlem görecek.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, 17 Eylül 2018 Pazartesi günü gerçekleştirilen törende protokole imza atarak kurumlar arası işbirliğini resmen başlattı.

İmza töreni sonrası değerlendirme yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Pamuk ülkemiz için stratejik öneme sahip çok önemli bir ürün. Üreticinin emeğinin karşılığını alabileceği, ürünün en sağlıklı koşullarda saklanarak değerinde pazarlanabileceği bir sistemi Şanlıurfa Ticaret Borsası ile birlikte hayata geçirecek olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Protokolün sektör adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İki kurum arasında yapılacak işbirliklerinin son derece önemli olduğuna değinen Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise “Borsamız son dönemde lisanslı depoculuk yatırımlarına hız verdi. Borsa’nın yüzde 95, TOBB’un yüzde 5 sahibi olduğu Şanlıurfa Pamuk Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (PAMLİDAŞ) kuruldu. Şirket, Avrupa Birliği IPA bileşeninden sağlanan 9 milyon 300 bin Euro destekle, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde 117 bin metrekarelik alan üzerinde, 20 bin ton kapasite ile pamuk lisanslı depo yatırımını tamamladı. İzmir Ticaret Borsası ile yaptığımız işbirliği protokolüyle birlikte pamuk sektörüne ve üreticilerimize hizmet alanımızı daha da geliştirmiş olacağız” diye konuştu.

LİSANSLI DEPOCULUK VE LABORATUVAR FAALİYETLERİ NASIL İŞLİYOR?
Depolamaya uygun nitelikteki hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kayısı gibi tarım ürünlerinin kalite standartları belirlenerek emniyetli ve sağlıklı koşullarda lisanslı depo işletmelerinde depolanmasını ve bu ürünlerin ticaretinin yine bu işletmeler tarafından düzenlenen ürün senetleri vasıtasıyla yapılmasını amaçlayan 5.300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu 17 Şubat 2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Diğer yandan, depolamaya uygun nitelikteki ürünlerin gerek fiziki ve gerekse bu ürünleri temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin yürütülmesini düzenleyen 5.174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 53’üncü maddesi ise 1 Haziran 2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştu.

Ülkemizde söz konusu tarihten günümüze kadar geçen sürede, Ticaret Bakanlığı tarafından; hububat, pamuk ve zeytinyağı ürünlerine ait ürün senetleri alım satımı alanında dokuz Ticaret Borsası’na, ürün depolama konusunda 142 depo işletmesine, lisanslı depoya konulan ürünlerin kalite kriterlerini tespit etmek üzere de 13 yetkili sınıflandırıcıya faaliyet izni ve yetki belgesi verildi.

İzmir Ticaret Borsası da sözleşme imzaladığı pamukla ilgili faaliyet gösteren lisanslı depolar tarafından çıkarılan ürün senetlerinin ticareti konusunda yetkilendirildi. Bu yetki kapsamında, pamuk alanında ilk lisanslı depo olan Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş’nin (ELİDAŞ) kuruluşuna öncülük eden ve en büyük ortaklarından olan İzmir Ticaret Borsası; İzmir Ticaret Borsası Elektronik İşlem Platformu’nu (İZBEP) da hayata geçirerek lisanslı depolar tarafından depolardaki malı temsil etmek üzere çıkarılan Elektronik Ürün Senetlerinin (ELÜS) alım-satımına imkân sağlayacak sistemi ticaret hayatına kazandırmış oldu.

İzmir Ticaret Borsası’nın yüzde 100 sermayesi ile kurulan ve 2014 yılı sonunda faaliyete geçerek pamuk alanında ilk ve tek yetkili sınıflandırıcı olan İZLADAŞ kısa sürede pamuk alanında güvenilir bir analiz laboratuvarı kimliğine kavuştu ve Türkiye çapında bir marka oldu.

Uluslararası alanda da birçok başarıya imza atan İZLADAŞ en son 2018 yılında katılmış olduğu 31 ülkeden 76 laboratuvar ve 125 cihazın yer aldığı pamuk lif analiz laboratuvarları arasında yapılan karşılaştırma testlerinde, İzmir Merkez Laboratuvarı en iyi ölçüm derecesiyle dünyada birinci, ELİDAŞ depolarında bulunan Belevi Şubesi ise dördüncü sırada yer aldı...

İZLADAŞ, İzmir Merkez Laboratuvarı ve Belevi-Selçuk Pamuk Lif Analiz Laboratuvarı aracılığıyla başta İzmir Ticaret Borsası üyeleri olmak üzere ELİDAŞ ve ülke genelinde faaliyet gösteren borsalar, üniversiteler, araştırma kurumları, tekstil ve çırçır fabrikaları, özel tohum firmaları gibi pek çok kurum ve kuruluşa hizmet veriyor. Çalışmalarını Ticaret Bakanlığı denetiminde yürüten her iki laboratuvarda da ELİDAŞ pamuk lisanslı deposuna ürün teslim etmek isteyen mudilerin tek balya analizleri gerçekleştiriliyor.

 
Büyükşehir'den seferberlik: 42 okulda başladı
 
Genel Başkan Yardımcısı Salıcı’dan İzmir’de net mesaj: Kimseyi diğerinden fazla sevmiyoruz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan açıkladı: Sanayiciye 'yerli makine' desteği
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Sanayicilere 1 milyon liralık yerli ...
Kritik toplantı: Rota yeniden İzmir'e dönüyor!
İzmir Ticaret Odası (İZTO), 2015 yılından bu yana seferlerine ara veren ...
İzmir iş dünyası büyüme rakamlarından memnun!
Türkiye ekonomisinde yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 5.2'lik büyüme, iş dünyasını memnun etti.
 
87. İEF katılımcısı ülkeler EBSO’nun konuğu
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, küresel ...
87. İEF’de EBSO farkı
Ege Bölgesi Sanayi Odası, “teknoloji” teması ile gerçekleştirilen 87. ...
İzmir iş dünyasından yatırım ve ticaret daveti
87. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası ...
 
İzmirli başkanlardan krize reçete!
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın (EGEV) sekretaryasında ve İzmir Ticaret ...
Afrikalı bakan ve yardımcılarından İzmirli yatırımcılara davet
İzmir'e Afrika ülkelerinden gelen bazı bakan ve bakan yardımcıları, 'Afrika ...
İzmir'deki 'İş Günleri'ne yabancı ilgisi
87'nci İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva