HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Şubat 2020 Pazar - 12:54

İzmir ulaşımında tehlike çanları! Kağıt bilet geri mi dönüyor?

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan akıllı ücret toplama sistemi işletimi işini kazanan E-Kent firması hazırlıklarını sürdürürken ihaleye katılanların itirazı Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından ret edilmişti. Ankara İdare Mahkemesi, KİK kararını iptal etti. 8 Şubat’da yeni sisteme geçmeye hazırlanan belediye sorunu aşamazsa “kağıt bilet” uygulamasına geçecek.

İzmir ulaşımında tehlike çanları! Kağıt bilet geri mi dönüyor?

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım sistemini yürüten en önemli kurumları arasında yer alan ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yaptığı “akıllı ücret toplama sistemi işletimi ihalesi” krize neden oldu.

ESHOT’un 7 Eylül’de süresi sona erecek uygulama için 119 milyon TL muhammen bedel tespit ederek çıktığı ihaleye, sistemi 4 yıldır işleten Karbil Yazılım ve Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş 130 milyon TL ile en yüksek teklifi vermişti. İhale komisyonu, aynı ihalede Ankara başta olmak üzere birçok ilde çalışmaları bulunan E-Kent Elektronik Ücret Toplama Sistemleri A.Ş’nin 57 milyon TL’lik teklifini kabul etti. Karar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün de onayı ile geçerli sayılmıştı.

Yaşanan yasal sürecin ardından ihaleye katılanlar Kamu İhale Kurumu’na durumu taşıyarak itirazda bulundu. KİK, itirazları değerlendirdikten sonra ret etti. Bu dönemde yaşanan zaman kaybının sorun teşkil etmemesi için kurum, ihale halen kendisinde bulunan Karbil ile geçici süreli anlaşmalar yaparak işi uzattı. Olası mağduriyetin önüne geçmek için yapılan işlem bu kez yargıya takıldı.

İtirazları KİK tarafından ret edilenlerin KİK’in kararını yargıya taşımasının ardından yeni bir süreç başladı. Ankara İdare Mahkemesi, KİK kararlarını iptal ederken ihalede “düzeltici işlem” belirlenmesine karar verdi. Bu süre içinde ihaleyi kazanan ve sözleşme imzalamak için masaya oturan E-Kent Firması’yla yapılan görüşmeler kadük (yetersiz) kaldı.

Sistemi halen daha işleten Karbil Firması’nın yeni bir uzatma işlemine yanaşmaması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin E-Kent firmasıyla imzalayacağı 8 Şubat tarihi ise kapıya dayandı. Mahkeme kararının tebliğ edilmesiyle birlikte, başlayacak olan yeni süreç için tehlike çanları çalmaya başladı. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yetkili birimleri yeni sistem için otobüslerde kullanılan validatörleri E-Kent firmasına uyumlu hale getirme işlemlerini ise sürdürüyor.

Mahkeme ve KİK arasında mekik dokuyan Büyükşehir yeni gelen karar sonrası 8 Şubat tarihine kadar geçişi tamamlayamazsa yeni bir ihale süreci zaman kaybına neden olacağı için “kâğıt bilet” sistemine geçecek.  Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş yıllarda uyguladığı sistem ara formül olarak değerlendirilirken otobüslerde kağıt bilet uygulamasıyla yolculuk yapılacak.

ŞİRKETLER KİME AİT?
Öte yandan İzmir’de uzun yıllar sistemi yürüten Kar-Bil Şirketi’nin (Cartek) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı İşadamı Ethem Sancak’ın yeğeni Nasrullah Sancak yapıyor. Ticaret sicil kayıtlarında Turkcell ve KVK gibi şirketlerin kurucu ortağı olan İşadamı Murat Vargı’nın sahibi olduğu MV Holding’te Yönetim Kurulu Üyesi olan Bahadır Ilgaç da hisseder görünüyor. Kar-Bil’de ayrıca şirketlerin yan kuruluşu Kar-Tek A.Ş’nin de büyük hissesi bulunuyordu.

Mahkeme kararları sonrası bir sorun yaşanmazsa İzmir’deki akıllı ücret toplama işini yeni dönemde Çalık Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kar-Bil Şirketi yürütecek. Kar-Bil’de ticaret sicil kayıtlarına göre;  E-Post Elektronik Perakende Otomasyon Satış Tic. Anonim Şirketi adına yer alan Aktif Yatırım Bankası Genel Müdürü Serdar Sümer, Pavo Teknik Servis Elektrik Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi adına Murat Barlas, N Kolay Ödeme Kuruluşu A.Ş adına İbrahim Aydınlı, Emlak Girişim Danışmanlığı adına Gürol Güngör ile Sigortayeri Sigorta Ve Reasürans Brokerliği Anonim Şirketi adına Uğur Gökhan Özdinç gibi isimler ortak olarak yer alıyor.  Bu isimler aynı zamanda Ahmet Çalık’ın sahibi olduğu Çalık Holding’e ait Aktif Bank ve finans kuruluşlarında önemli görevlerde bulunuyor. 

 
Milyoner sayısı 2019 sonunda 225 bini aştı
 
Karşıyaka gençlik kolları başkanı belli oldu!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
karşıyaka'da yaşa. 3 Şubat 2020 Pazartesi 08:28

kent kart ile sözleşme yapılmayıp izmirim kart a dönüş aşamasından beri belliydi bir sorun çıkaracakları..yokmu yürekli yazılımcılar,bu işi kartel olan yandaş sermaye nin elinden kurtaralım..

Yorumu oyla      8      4  
ST 2 Şubat 2020 Pazar 15:57

İptal edilmese şaşardık zaten, bazıları ne yapalım da şu İzmir'in işlerini çıkmaza sokalım demekten vazgeçemedi, yazık.

Yorumu oyla      18      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’ya yeni Aile Sağlığı Merkezi
Vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak amacıyla kentteki tüm kurumlarla işbirliği ...
Bayraklı'da tatil dolu dolu geçti
Bayraklı Belediyesi, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının ilk dönemini ...
Karşıyaka'da 'Liselerarası Müzik Şenliği'
Gençleri kültür-sanat faaliyetlerine yönlendirmek ve yeteneklerini sergilemelerine ...
 
Gaziemir'de makam odasının duvarı tuval oldu
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın makam odasının duvarı resim tuvali ...
AKUT'tan Başkan Selvitopu'na ziyaret
Başkan Selvitopu’na teşekkür ziyareti gerçekleştiren AKUT gönüllüleri, ...
Konaklı minikler çömlek yaptı
Sömestr tatiliyle birlikte derslere bir süreliğine ara veren öğrenciler ...
 
Torbalı’da deve korteji
Torbalı Belediyesi tarafından 4 yıl aradan sonra yarın saat 10.00’da Özbey ...
Konak'ın yardım tırı Elazığ’a yola çıktı
Deprem felaketinin ardından yaralarını sarmaya çalışan Elazığ’a gitmek ...
Başkan Gürbüz görevdeki 9 ayı anlattı!
İzmir’in Foça İlçesi’nde 31 Mart 2019 seçimleri sonrası yendien oluşturulan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva