HABERLER>EKONOMİ
15 Mart 2018 Perşembe - 11:48

İzmir Tarım Grubu'ndan 'özelleştirme' çıkışı: Revize edilmeli!

Tarım alanında deneyimli 50 üyeden oluşan İzmir Tarım Grubu, gündemde yer alan Şeker Fabrikaları’nın özelleştirilmesine yönelik açıklamada bulundu.

İzmir Tarım Grubu ndan  özelleştirme  çıkışı: Revize edilmeli!

Şekerde özelleştirmenin son yıllarda iki kez denendiğini ancak yükselen muhalefet nedeniyle gerçekleşmediğini belirten grup, yeniden alınan ve 14 şeker fabrikasının ihale usulü ile özelleştirilme kararını kaygı ile karşıladıklarını vurguladı.

Açıklamada, Türk tarımı ve tarımsal sanayinin yerli ve milli olmayan küresel şirketlerin egemenlik alanına girme tehdidi altında olduğuna işaret edildi.

İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Türkiye’ye yayılan fabrikaların Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana sadece ekonomik değer yaratmakla kalmayarak, bölgesel kalkınma ve istihdam yaratma gibi devletin yerine getirmesi gereken birçok sosyal politikaya da aracılık ettiğini dile getirdi.

ÇİFTÇİ KÜSTÜ
Eskiyörük, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine yönelik şu bilgileri verdi:

“Şeker pancarı on binlerce çiftçinin ve ailesinin geçim kaynağı. TÜİK verilerine göre 2003 yılında 460 bin çiftçi ailesi pancar tarımı yaparken uygulanan politikalar sonucu 2005’de  çiftçi sayısı 105 bine geriledi. Daralma ekim alanlarında da kendini gösterdi.  1998 yılında 5 milyon dekar olan ekim alanı 2017’de 3 milyon 300 bin dekara geriledi. Ayrıca bugüne kadar yapılan özelleştirmeler ile ne ekonominin etkinliği arttırılmış, ne sermaye tabana yayılmış ne de serbest piyasa sistemi oluşturulmuştur. SEK, EBK, Yem Sanayi ve TEKEL gibi kurumların özelleştirmeleri ortadadır.

Mülkiyeti halka ait olan kamu kurum ve kuruluşlarının yerli-yabancı sermayeye birkaç yıllık karları karşılığında satılması doğru değildir ve açık ki, şeker ihtiyacının pancar şekeri yerine, nişasta bazlı şekerden karşılanması uluslararası tekellere yeni kâr alanları açacaktır”

REVİZE EDİLMELİ
Yaşanan gelişmeler sonucu daha önceleri şeker ihraç eden bir ülke olan Türkiye’nin 2015 yılında 170 bin ton şeker ithal ettiğinin altını çizen Mahmut Eskiyörük sözlerini şöyle tamamladı:

“Her biri Cumhuriyet dönemi kazanımı olan bu kuruluşların yeni teknolojiler ile donatılarak, bakım, onarım revizyonları yapılarak, verimli proseslere dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması gereklidir. Şeker Pancarı iştir, emektir, istihdamdır…Şekerin tek sağlıklı kaynağıdır”

İzmir Tarım Grubu deklarasyonundan başlıklar:

* Türkiye’de üretici – sanayici ilişkisinin başlangıcı olarak kabul edilen sözleşmeli üretim modeli ilk defa şeker fabrikaları tarafından hayata geçirildi.   

* Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi mısır kaynaklı Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üretiminden bağımsız düşünülemez. Türkiye, 4634 sayılı Şeker Kanunu ile Nişasta Bazlı Şeker üretimine AB ve dünya ortalamalarının çok üstünde bir miktarda kota tahsis etti. AB’de yüzde 5 olan kota Türkiye’de yüzde 10 olarak belirlendi ve Bakanlar Kurulu’na her yıl bu kotayı yüzde 50 oranında artırma imkânı tanındı.   Bakanlar Kurulu tarafından bu tasarruf her seferinde kotaları artırmak şeklinde uygulandı.  

* Kronik hastalıkları salgına dönüştüren nişasta bazlı şeker/mısır şurubunun tüketimi Fransa, Hollanda, Avusturya, İrlanda, İsveç, Yunanistan, Portekiz, Slovenya, Danimarka ve İngiltere‘de yasak. Avrupa‘da kişi başına NBŞ tüketimi 1-1,5 kg civarındayken Türkiye’de 6.5 kg civarında.  

* Şeker pancarı tarımı, yan sektörlere de önemli katkılar yapar. İlaç ve çeşitli kimyasalların üretiminde, biyoetanol başta olmak üzere, biyoyakıt üretiminde değerlendirilir. Ayrıca hayvancılık faaliyetlerinde pancarın yan ürünü olan yaş ve melaslı küspe ucuz hayvan yemi olarak kullanılır. 

 
Altay, Sakarya'dan 3 puanla dönmek istiyor
 
Kalın'dan Afrin ve Tillerson açıklaması
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Muhasebe 15 Mart 2018 Perşembe 15:23

Şeker pancarını ürettirmezsen veya çiftçi 6 tl mazotla baş edemeyip üretmez ise şeker fabrikaları işleyecek pancar bulamaz ve zarar eder.Herşeyi ithal ettiğimiz gibi onuda ithal ederiz diyenlere sözüm yok.

Yorumu oyla      10      5  
Dünya ve biz 15 Mart 2018 Perşembe 15:10

Dünyada en fazla yağmur alan İskandinav ülkeleri yağan yağmur suyunu kanalizasyona vermiyor biriken bu sular oluşturulan göletlere pompalanıyor orada biriken su damlama sulama olarak kullanılıyor. Birde yanlarına arıtma sistemi yapmışlar küresel ısınma nedeniyle bir sorun olursa içme suyu olarak kullanabilmek için. Bir gariplik daha İzlanda döviz çıkışı olmasın diye seralar oluşturmuş burada muz-portakal ve domates yetiştiriyor.Güneşi görmeyen ülke bunu yapıyor, seralara kendinden çıkan sıcak suyu kullanıyor.Dünya karınca gibi çalışıyor, biz 24 saat nonstop konuşuyoruz. Yazıktır günahtır yılda 4 mevsimi gören ender coğrafyada yaşıyoruz tarım ürünlerini ithal ediyoruz.

Yorumu oyla      10      5  
Alternatif var.. 15 Mart 2018 Perşembe 12:49

Bence çiftçilerimiz dünya piyasalarını takip etemeli japonya,amerika gibi ülkeler yıllardır %80 civarında şeker yerine stevia denilen şekerotunu kullanıyor,hem kalorisiz hem doğal bir ürün bizim köylümüzde şeker pancarı yerine bu gibi alternatif ürünleri yetiştirmeli bu şeklide bu ürün endüştride de kullanılabilir ama biz araştırmıyoruz dünyada insanlar ne yapıyor diye sadece şikayet ediyoruz...

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'nin incisi ihracatta uçtu!
ABD ve Uzakdoğu'dan gelen taleplerin artması sayesinde kuru incirde ton ...
ETİK Başkanı İşler’den mesaj yağmuru: Hem Başbakan Yıldırım’a hem Kocaoğlu’na seslendi!
Başkan İşler, İzmir yerelinde gerçekleşmesi gereken projeler olduğunu ...
İşsizlik rakamları açıklandı! Düşüş var...
Türkiye'de işsizlik oranı, Aralık 2017'de bir önceki yılın aynı dönemine ...
 
'Ege sofrasının kralı' vurgun yedi!
İzmir’in en popüler otu olan ve pazarda fiyatı 20 TL’nin altına düşmeyen ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolarda hafta başından bu yana devam eden yüksek tansiyon bu sabah da ...
Şimşekler’den Özgener’e tam destek
İzmir'in "Şimşekler"i olarak anılan İzmirspor'un Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
İzmir'de kayyum atanan altın madeninde kritik keşif!
Bergama ilçesindeki Ovacık Altın Madeni’ne verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi ...
125 yıllık tarihinde bir ilk... Ödeyemediler!
General Electric 2017`de kötü bir seneyi geride bıraktı. 125 yıllık şirket ...
İzmir Defterdarlığı'ndan satış yağmuru!
İzmir Defterdarlığı, Buca ve Menderes ilçelerinde yer alan 12 milyon TL’lik ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva