HABERLER>TARIM
23 Mart 2018 Cuma - 15:20

İzmir Tarım Grubu'ndan çağrı: Meralar, kooperatiflere verilsin

İzmir’de mera alanlarının ihaleye çıkması endişe yarattı. Yetkililer, meraların hazine mülküne dönüştürülerek satışından kaygı duyuyor.

İzmir Tarım Grubu ndan çağrı: Meralar, kooperatiflere verilsin

İzmir Tarım Grubu, bir deklarasyon yayınlayarak, devlet arazileri ve meralarının kiralanması kararını endişe ile karşıladıklarını açıkladı.

Meraların, halkın ortak malı olduğunu ve geniş kitlelerin faydalanacağı şekilde kullanılması gerektiğini belirten İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Alanların sadece şirket ya da şahıslara kiralanması doğru değil. Islah edilmesi şartıyla Kooperatiflere tahsis edilerek meraların olduğu bölgedeki üreticilerin tamamının kullanması sağlanmalıdır” dedi.

Türkiye’de hayvancılık faaliyetlerinin yüzde 70’inin köylerde küçük aile işletmeleri tarafından yürütüldüğünü belirten Eskiyörük, meraların köylülerin kooperatif çatısı altında ortak işletmeler kurması için kullanılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Köylerimiz, Bütünşehir yasasıyla birlikte mahalle statüsüne geçti. Bu nedenle köyünde 3-5 hayvanıyla yaşamını sürdüren aile işletmelerinin geleceği tehlikeye girdi. Diğer yandan yeterli kazanç sağlayamadıkları için her geçen gün üretimden uzaklaşmakta ve genç nesil, güvencesi olmadığından baba mesleğini sürdüremeyip büyük şehirlere göç etmektedir.

Ayrıca köylerde, yerleşim alanı içerisinde hayvancılık yapılması hem insan hem de hayvan sağlığı için uygun değildir. Tüm bu sorunların giderilmesi için meralar, Tire Süt Kooperatifi’nin hazırladığı Bizim Çiftlik Projesinde olduğu gibi ortak işletmeler kurulması için kullanılmalıdır.

Bizim Çiftlik Projesi; küçük aile işletmelerini bir araya getirip, üretim maliyetlerini düşürerek modern şartlarda süt üretiminin yapılması ve küçük işletmelerin devamlılığının sağlanmasında örnek bir model olacaktır”  

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2018 yılında hayvancılık yapmak isteyenlere yönelik  mevzuatta  ‘Milli Tarım Projesi kapsamında Devlet Arazileri ve Meralarını ücretsiz kiraya verme’ maddesi olmasına rağmen, İzmir’de 26-27 Mart 2018 tarihinde kira ihalesine çıkılacak.

Foça-Tire-Menemen meraları 26-27 Mart 2018 tarihinde ihale edilecek.     

Ayrıca söz konusu ihalelerin, yanlış uygulama ve sonuçlara yol açabileceği uyarıları dile getiriliyor.  

İzmir Tarım Grubu Üyesi,  Ziraat Yüksek Mühendisi Okay Serçinoğlu, izlenen yöntemin kooperatifleri dışarıda bırakma, meraların zamanla satışı gibi riskli sonuçlar doğuracağına işaret ederek şu bilgileri verdi:

“Ülke hayvancılığının bel kemiği olan doğal çayır ve meralar, 1940’lı yıllarda 44 milyon hektarla ülke topraklarımızın yarısından fazlasını kaplarken, günümüzde yaklaşık 14-15 milyon hektarlara geriledi.

Yine 1940’da bir hayvan birimi (HB) başına 3.38 ha mera alanı düşerken, son yıllarda bu değer 1.18 ha’a kadar geriledi.

Ancak  birim alanda otlayan hayvan sayısında 3 katlık bir artış yaşandı. Bu gelişmeler, öncelikle çayır-mera alanlarında  işgal, tecavüz ve kontrolsüz otlatma gibi sonuçlar yarattı. 

En azından elimizde kalan alanların ıslah çalışmaları ile gerçek potansiyellerinin ortaya çıkarılması ve verim düzeylerinin korunması temel hedef alınmalı. Yem bitkileri kültürü mutlaka geliştirilmeli.”

Serçinoğlu, İzmir Tarım İl Müdürlüğünce 26-27 Mart 2018 tarihinde çıkılacak ihalenin yapılmaması ya da yapılacaksa bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğine inandıklarını belirterek,  önerilerini şöyle sıraladı:

- Meralar tüm kamuya aittir ve amenajmanı konusunda kiralama usulü doğru bir işlem değildir. Kamu kavramından kasıt devlet olmayıp tüm halkımızdır. Olması gereken işlem, denetime dayalı ücretsiz tahsisdir.  

- Kiralama işlemine çıkmadan önce kamuoyu bilgilendirme toplantıları yapılmalıdır.

- Kiralama ihale işlemleri durdurulmalı ve tahsisler söz konusu olacaksa üretici örgütlerine tahsis işlemleri başlatılmalı.

- Hayvansal üretimde günümüzde açık yüzde 70’lere ulaştı. Türkiye  hayvancılıkta dışa bağımlı, et ve canlı hayvan ithal eder hale geldi. Meraların 70 yıllık sürede ıslahı için devletin bütçesi yetmezken, bu ıslah bütçesinin üretici örgütlerinin üzerine yıkılması yanlış olur.  

- Halen üretici birliklerine ihalelere giriş için 1 ay gibi ön koşullu kısa bir hazırlık süresi tanınırken, ihaleye girenin olmaması halinde diğer gerçek ve tüzel kişilere ön koşulsuz 3 aylık bir hazırlık süreci tanınması çelişki yaratıyor.

- Meraların üretici birlikleri dışında kalan gerçek veya tüzel kişilere gelir amaçlı kiralanması, zamanla cins değişikliğine gidilerek mera sicilinden çıkartılmasına yönelik kuşkuları artırıyor. Mera cins değişikliğine kesinlikle izin verilmemeli. Meralar sicil kaydından çıkarılarak hazine mülkü haline getirilmemeli. 

- Mera alanlarında prefabrik yapılar dışında hiçbir kagir veya betonarme yapılaşmaya izin verilmemeli. 

 
'Teröristlerin kabusu' İzmir'de yemin etti
 
Av turizmi davasında ilginç gerekçe: Ayıları taşırsak çatışma olur!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de salepe dokunan yanacak!
Çeşme ilçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Alkoç, ilkbaharın ...
Çam fıstığının fiyatı dudak uçuklatıyor!
Çam fıstığındaki rekolte düşüklüğü, tezgahlardaki fiyatları artırdı. Aktarlarda ...
Çam fıstığında dudak uçuklatan fiyat!
Çam fıstığındaki rekolte düşüklüğü, tezgahlardaki fiyatları artırdı. Aktarlarda ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... 'Sütlerin efendisi' vekil mi olsun, başkan mı?
Mehmet KARABEL yazdı... 'Sütlerin efendisi' vekil mi olsun, başkan mı?
Profesör uyardı: Bu sene çok ciddi bir kuraklık yaşıyoruz... Böyle devam ederse...
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve ...
'Tarımın Oscar'larını İzmir topladı!
Yaşama Dokunanlar Platformu’nun düzenlediği Ulusal Tarım Oscar'ları Yarışmasında, ...
 
Pamukta iki güzel gelişme!
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) ...
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı destek bekliyor
Türkiye'de yıllık 15 milyar liralık ekonomik büyüklüğe ulaşan zeytincilik ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... Çekik gözlü Satsuma
Hanzade ÜNUZ yazdı... Çekik gözlü Satsuma
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva